Detective Pikachu

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Detective Pikachu

Game Over: de 7 mafste gameverfilmingen ooit

|
|

Laatste update:

Sonic the Hedgehog gaat deze week in première. Hierin neemt de titelheld het op tegen de megalomane Dr. Robotnik, gespeeld door een imposant besnorde Jim Carrey. En afgaande op de eerste trailers, past Sonic in een lange traditie van prettig gestoorde gameverfilmingen. Wij blikken terug op zijn meest roemruchte gamefilms!

7. Doom (2005)

Doom is niet bepaald de spannendste gameverfilming aller tijden. Het verhaaltje waarin ruimtemariniers worden belaagd door bloeddorstige wezens is al honderd keer eerder (en beter!) verteld. Toch willen we hem even genoemd hebben, al is het maar vanwege de vroege rollen van actiehelden Dwayne Johnson en Karl Urban. Daarnaast zit er een verrassende first-person sequentie in, die fans van het gelijknamige schietspel zeker zullen waarderen!

6. Double Dragon (1994)

Eind jaren '80 werden de arcadehallen overspoeld door coöperatieve knokspellen als Double Dragon, waarin een dapper duo het opnam tegen gewelddadige straatbendes. Toen deze film verscheen, was de populariteit van het genre allang over zijn hoogtepunt heen. Gelukkig is dit nog steeds een lekker van de pot gerukte B-film met een cast vol culthelden, waaronder Robert Patrick als eindbaas Koga Shuko. Fun fact: scenarioschrijver Paul Dini is ook de geestelijk vader van Harley Quinn, de DC-fanfavoriet die momenteel de bioscopen verovert in de Batman spin-off Birds of Prey!

5. Mortal Kombat (1995)

Van Double Dragon tot Tekken en van Dead or Alive tot Street Fighter, rond de eeuwwisseling telde je pas echt mee als vechtspel als er een gelijknamige film in de videotheek lag. Mortal Kombat mag in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken. Dankzij de aanwezigheid van vechtersbazen als Raiden, Scorpion en Sub-Zero is dit een feest van herkenning voor de fans. Jammer genoeg moet de filmversie het stellen zonder de bloederige ‘Fatalities’ waarmee je in de game je tegenstander op gruwelijke wijze afmaakt. Daardoor voelt de film toch een beetje als een gemiste kans. Hopelijk maakt de aangekondigde remake van Mortal Kombat dit meer dan goed!

4. BloodRayne (2005)

Laten we eerlijk zijn, we hadden deze hele ranglijst wel kunnen vullen met het werk van Uwe Boll. Deze beruchte regisseur heeft namelijk zijn leven gewijd aan maffe gameverfilmingen: van de slaapverwekkende zombiefilm House of the Dead tot de beroerde bewerking van de succesvolle shooter Far Cry. Gelukkig is BloodRayne, een waanzinnig bloederige game over een wraakzuchtige halfvampier, al net zo over de top als de regisseur zelf. Ondanks zijn reputatie wist Boll wel weer een topcast te strikken, waaronder Tarantino-favoriet Michael Madsen, Oscarwinnaar Ben Kingsley en rockzanger Meat Loaf.

3. Detective Pikachu (2019)

De meeste gameverfilmingen pakken een stuk idioter uit dan het toch al niet al te diepzinnige bronmateriaal. Maar in het geval van Detective Pikachu zijn de Pokémon-games minstens zo mal als de film! Hierin onderzoekt het zakmonstertje uit de titel de mysterieuze verdwijning van zijn voormalige partner. Gek genoeg werkt het, niet in de laatste plaats dankzij het komische talent van Ryan ‘Deadpool’ Reynolds, die de stem van Pikachu inspreekt.

2. Super Mario Brothers (1993)

In Super Mario Brothers moeten twee loodgieters een prinses redden uit de klauwen van Koopa. Helaas houdt daar iedere overeenkomst met de geliefde Nintendo-game meteen op. Het decor van deze deprimerende gameverfilming heeft namelijk meer gemeen met Blade Runner dan met het Mushroom Kingdom. Super Mario Brothers flopte door de duistere toon genadeloos, maar inmiddels is deze spectaculair mislukte gameverfilming uitgegroeid tot een ware culthit!

1. Street Fighter (1994)

Jean-Claude van Damme speelt in deze verfilming van de gelijknamige arcadeklassieker een kolonel die het moet opnemen tegen een dictator, gespeeld door Raul Julia. Helaas was Julia ten tijde van de opnames ernstig ziek, waardoor hij niet meer in staat was om actiescènes op te nemen. En het feit dat de Muscles from Brussels tijdens de opnames ‘compleet doorgesnoven’ was, hielp natuurlijk ook niet echt. Toch valt er genoeg lol te beleven aan deze heerlijk cheesy B-film. Al je favoriete Street Fighter-personages komen voorbij (waaronder popprinses Kylie Minogue als Cammy) en Van Damme speelt misschien wel zijn houterigste rol ooit. Niet te missen, dus!

Lees verder