9 dingen die je moet weten voor je The Matrix Resurrections gaat kijken

The Matrix Resurrections

Leg die rode pil maar klaar: de Matrix gaat weer online! The Matrix Resurrections staat nu op HBO Max. Lees eerst dit toplijstje met alles dat je moet weten over de vierde The Matrix-film.

9. Waar gaat The Matrix Resurrections over?

The Matrix Resurrections begint met Neo, die zijn leven als Thomas Anderson in de Matrix weer opgepakt heeft. Dankzij de lading blauwe pillen die zijn psycholoog hem voorschrijft, kan Neo zich zijn oude leven als de uitverkorene niet herinneren.

Pas als Neo stopt met de pillen komen flarden van zijn oude leven terug… Hij komt weer in contact met Trinity, begint te trainen met een (naar we aannemen) jongere versie van Morpheus, en neemt het op tegen een nieuwe Agent Smith-achtige bad guy.

The Matrix Revolutions eindigde met een wapenstilstand tussen de machines en de mensen. Mensen mochten voortaan zelf kiezen of ze al dan niet in de Matrix wilden blijven. Het is mogelijk dat Resurrections zal laten zien dat sommige mensen zichzelf nu vrijwillig onderwerpen aan de Matrix – net als in het echte leven!

8. Neo in Trinity in een liefdesverhaal

Hoe kan het dat Neo terug is in de Matrix? De meest aannemelijke verklaring is dat hij toch niet doodging aan het einde van The Matrix Revolutions en dat zijn lichaam wordt verzorgd door de robots. Trinity haar wederopstanding is wat lastiger te verklaren…

Wel weten we dat Resurrections voornamelijk zal draaien om de relatie tussen Neo en Trinity. In een interview met Empire Magazine noemde Keanu Reeves het script van de film "prachtig" en verklaarde hij dat het meer een liefdesverhaal is.

7. De originele cast keert terug

De sterren van de oorspronkelijke The Matrix-trilogie, Keanu Reeves en Carrie-Anne Moss, keren terug voor Resurrections. Ze zijn opnieuw te zien als Neo en Trinity. Daarnaast is Jada Pinkett Smith weer te zien als Niobe. Een andere oude bekende is Lambert Wilson, die de rol van The Merovingian (The Frenchman) vertolkte.

Helaas zullen Hugo Weaving (Agent Smith) en Laurence Fishburne (Morpheus – daarover hieronder meer) en niet te zien zijn in deze vierde film.

6. Is dat een jonge Morpheus?

De game The Matrix Online is een officieel vervolg op de eerste filmtrilogie. Alles wat in die game gebeurde, wordt gezien als canon. De game is inmiddels offline gehaald… Daarom is het de vraag hoeveel regisseur Lana Wachowski zich daadwerkelijk aan zal trekken van het verhaal de game.

Mogelijk is The Matrix Online wel van invloed geweest op de beslissing om Fishburne niet terug te vragen als Morpheus. In de game gaat hij namelijk dood. In plaats daarvan lijkt een jongere Morpheus een rol te spelen in The Matrix Resurrections.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

5. En er zijn ook nieuwe gezichten

En dat brengt ons meteen bij de nieuwe gezichten in The Matrix Resurrections. Yahya Abdul-Mateen II schijnt namelijk de rol van een jongere Morpheus te vertolken. Ook nieuw toegevoegd aan de cast zijn: Jessica Henwick, Neil Patrick Harris, Jonathan Groff, Telma Hopkins, Toby Onwumere, Max Riemelt, Eréndira Ibarra, Priyanka Chopra Jonas, Andrew Caldwell, Brian J. Smith, Ellen Hollman, Stephen Graham en Christina Ricci.

4. The Matrix Resurrections-trailers

Nu je weet waar The Matrix Resurrections over gaat en wie er allemaal in meespelen, is het de hoogste tijd voor wat trailers! Dit zijn de twee trailers voor de film:

3. Lana Wachowski voor het eerst solo

De originele The Matrix-trilogie werd geregisseerd door Lana en Lilly Wachowski. The Matrix Resurrections wordt echter alleen gemaakt door Lana. Lilly noemde de dood van haar ouders als een van de grootste oorzaken voor haar afwezigheid. Lana voelde dat echter heel anders: zij putte tijdens haar rouwverwerking (via Syfy) juist heel veel troost uit haar terugkeer naar The Matrix.

Bijzonder: dit wordt de eerste speelfilm die de Wachowski’s niet als duo hebben geregisseerd!

2. Het begin van een nieuwe trilogie?

Zou The Matrix Resurrections op den duur ook uitgroeien tot een nieuwe trilogie? De plotdetails die we kennen en de overvolle trailers doen vermoeden dat er nog genoeg te vertellen is in dit universum… Het zou ons daarom niet verrassen als Neo's rol nog niet uitgespeeld is en we opnieuw aan de vooravond staan van een trilogie!

1. The Matrix Resurrections-releasedatum

Maar goed, eerst deze film maar eens bekijken: The Matrix Resurrections draait vanaf vandaag (23 december) in de bioscoop!

Eerst je geheugen nog even opfrissen? De eerste drie films (The Matrix, The Matrix Reloaded en The Matrix Revolutions) zijn te zien via Netflix. Ook leuk: deze 11 fun facts over de filmserie. Als je daar niet van de in stemming raakt!