Star Trek II: Wrath of Khan

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Star Trek II: Wrath of Khan

Khaaaaan! Alle 13 Star Trek films gerankt

|
|

Laatste update:

Space: the final frontier! Dit is de ultieme ranking van de Star Trek-films. Welk science-fiction avontuur moet iedereen gezien hebben en welke alleen als je pyjama een Starfleet-uniform is?

Heb je meer trek in een Star Trek-serie? Ook daar hebben we een ranking voor gemaakt zodat je altijd de allerbeste Star Trek kunt opzetten.

13. Star Trek V: The Final Frontier

Star Trek V: The Final Frontier staat ook wel bekend als de William Shatner Star Trek, want Captain Kirk himself zat in de regisseursstoel. En bescheiden als Shatner is, moet Kirk het in The Final Frontier opnemen tegen een god! Geen goede Star Trek-film en verder ook best saai.

12. Star Trek: Into Darkness

J.J. Abrams gaf ons in 2009 een succesvolle Star Trek remake en met Into Darkness wilde hij Star Trek II: The Wrath of Khan remaken. Met Benedict Cumberbatch als Khan minus het matje en de hilarisch diepe v-hals. De meest succesvolle Star Trek-film ooit als je naar de bioscoopopbrengst kijkt, maar toch ook de zwakste van de nieuwe Star Trek-trilogie. Spock die de iconische “Khaaaaan!” scène nadoet is pure cringe!

11. Star Trek: Insurrection

Star Trek: Insurrection had duidelijk budgetproblemen want de special effect zijn lang niet zo indrukwekkend als de eerdere Star Treks. Maar F. Murray Abraham als de flamboyante schurk Ru’afo maakt best wat goed. Insurrection voelt als een standaard dubbelaflevering van The Next Generation-serie, dus eigenlijk best het kijken waard.

Khaaaaan! Alle 13 Star Trek films gerankt

10. Star Trek: Nemesis

Tom Hardy speelt een kale schurk in een grappig pakje die een revolutie start en samenwerkt met oude schurken van de held om hem het leven zuur te maken. Maar genoeg over The Dark Knight Rises, dit is Star Trek: Nemesis! Tom Hardy speelt een evil kloon van Captain Picard ennuh… vanaf daar gaan ze vechten! Nemesis is als afscheidsfilm voor de TNG-crew compleet waardeloos maar als domme actiefilm best vermakelijk.

Khaaaaan! Alle 13 Star Trek films gerankt

9. Star Trek: Generations

Captain Picard en Captain Kirk eindelijk samen! Daarvoor alleen al is Generations het bekijken waard want de twee acteurs hebben een paar erg leuke scènes samen. Helaas niet genoeg om de film naar de top van deze lijst te brengen. Kirk gaat uiteindelijk ook vrij roemloos ten onder, al is de vernietiging van de iconische Enterprise-set van de TNG-serie wel een spectaculaire climax.

Khaaaaan! Alle 13 Star Trek films gerankt

8. Star Trek III: The Search for Spock

Grootste probleem van The Search for Spock is dat het The Wrath of Khan moest opvolgen en daardoor waren sommige fans teleurgesteld dat hij niet zo perfect was als die Trek-film. Maar als je dat negeert en de film opzichzelfstaand beoordeelt, zie je een prima Star Trek-film die Spocks terugkeer meer dan emotioneel rechtvaardigt.

7. Star Trek (2009)

Star Trek kwam in 2009 knallend terug met de reboot waarin Chris Pine in de kapiteinsstoel ging zitten. Ook de rest van de bemanning werd uitstekend gerecast met hoogtepunten zoals Zoë Saldana, Zachary Quinto, Simon Pegg en Anton Yelchin. De film is minder klassieke Star Trek en meer Star Wars minus de lightsabers en baby Yoda’s. Maar dat is zeker niet slecht voor een keertje.

Khaaaaan! Alle 13 Star Trek films gerankt

6. Star Trek: The Motion Picture

Van het ene extreme naar het andere want Star Trek: The Motion Picture is traaaaaaaaaaaag. De film werd gemaakt toen 2001: A Space Odyssey dé science-fiction sensatie was, dus het trekt meer dan een beetje invloed uit de Kubrick-klassieker. Maar leg je iPhone voor de verandering eens opzij, dan vind je een absorberende film die zeker tot de betere Star Treks hoort.

5. Star Trek IV: The Voyage Home

Soms werkt een dom idee ook. Om de aarde te redden moet de Enterprise crew terug in de tijd reizen om het uitsterven van de walvissen terug te draaien. Daardoor belanden ze in het Amerika van de jaren 80. Het resultaat is praktisch een komedie en The Voyage Home is een van de favoriete films onder trekkies geworden.

4. Star Trek Beyond

Het is jammer dat Star Trek Beyond flopte in de bios want de derde rebootfilm is met afstand de beste. Simon Pegg schreef mee met het script en de nerdy acteur weet wat old school Star Trek in de franchise te pompen. Het verhaal is spannender en intelligenter dan de twee voorgangers. En met Justin Lin (Fast & Furious) als regisseur, is de hoeveelheid actie precies goed!

3. Star Trek: First Contact

De beste van de Star Trek TNG-films zet de Enterprise bemanning lijnrecht tegenover hun meest gevreesde vijand: de Borg! Na de eerste mislukte invasie is de kubus terug en tijdreizen ze naar de aarde vlak voordat die warptechnologie ontwikkelde en contact kreeg met andere planeten. De film is niet alleen retespannend, hij ziet er ook fantastisch uit met een paar van de beste special effects uit de hele reeks.

Khaaaaan! Alle 13 Star Trek films gerankt

2. Star Trek VI: The Undiscovered Country

De laatste waarin de oorspronkelijke bemanning schittert zonder dat de TNG-bemanning hun thunder steelt. In The Undiscovered Country probeert Starfleet eindelijk vrede te sluiten met hun gevreesde vijand de Klingons. Kirk en McCoy worden alleen beschuldigd van een moordpoging op de hoogste Klingon-leider. Een tactisch steekspel volgt waarin alle bemanningsleden hun plek in de spotlight krijgen. Star Trek op zijn best! Of nou ja, er is er nog eentje beter…

1. Star Trek II: The Wrath of Khan

Niet verrassend is Star Trek II: The Wrath of Khan de beste van de hele franchise. Zelfs als je geen trekkie bent is het een uitstekende wraakfilm waarin ook echt wat op het spel staat. Kirk heeft moeite met accepteren dat hij ouder wordt en dan doemt er een oude vijand op met een sluw plan die een no-win scenario creëert voor de Enterprise. Zo komt de geliefde captain erachter dat hij nooit perfect is geweest en moet hij zijn vriend Spock opofferen om Khan te verslaan. Een topfilm en echte science-fiction klassieker!

Khaaaaan! Alle 13 Star Trek films gerankt

Verschillende Star Trek-films worden deze maand uitgezonden op Spike. Kijk je liever naar Star Wars? Wij ranken hier de beste Star Wars-films. En wist je dat er een nieuwe Star Trek-serie is te zien op Amazon Prime?

Lees verder