Wanneer start het nieuwe seizoen van Expeditie Robinson?

Door Alie Sierkstra
Presentatoren Nicolette Kluijver en Kaj Gorgels voor Expeditie Robinson

We moesten het vorig jaar zonder een nieuw seizoen van Expeditie Robinson doen. Het programma keert in 2021 echter wel terug. Om je voor te bereiden op Expeditie Robinson 2021 schreven we dit handige overzicht!

Het spel

Aangezien we het vorig jaar zonder Expeditie Robinson moesten stellen, kan een opfrisser geen kwaad! Hoe wordt het spel ook alweer gespeeld?

In Expeditie Robinson proberen kandidaten te overleven op een onbewoond eiland. De deelnemers worden in twee groepen verdeeld: kamp Noord en kamp Zuid. Elke dag wordt er een proef tussen de kampen gespeeld. De ene dag is dat een Robinsonproef, waarmee kandidaten bijvoorbeeld eten kunnen winnen. De andere dag gaat het om een eliminatieproef, waarbij wordt gestreden om langer te mogen blijven. Het verliezende kamp wordt naar de eilandraad gestuurd. Daar volgt een stemming: de deelnemer met de meeste stemmen moet de expeditie verlaten.

Wanneer is Expeditie Robinson 2021 te zien?

Het was een enorme domper voor fans toen RTL vorig jaar besloot om het nieuwe seizoen van Expeditie Robinson uit te stellen. Dat Expeditie Robinson 2020 niet door kon gaan, had natuurlijk alles te maken met het coronavirus en het hoge aantal besmettingen op de Filipijnen, waar de opnames altijd plaatsvinden.

Toen de knoop om het seizoen te cancelen eenmaal doorgehakt was, konden de makers zich richten op het seizoen van 2021. Te beginnen met het zoeken naar een alternatieve locatie - daarover straks meer. Toen die eenmaal gevonden was, mochten presentatoren Nicolette Kluijver en Kaj Gorgels het grote nieuws naar buiten brengen. Expeditie Robinson keert in 2021 gelukkig gewoon terug: “Het heeft wat voeten in de aarde gekost, maar we zijn terug dit jaar!

En dan het verlossende woord: wanneer kun je Expeditie Robinson 2021 op tv zien? Het nieuwe seizoen is vanaf zondag 29 augustus te zien op RTL 4.

Het vorige seizoen

Voordat we de nieuwtjes en geruchten over het nieuwe seizoen met je doornemen, blikken we eerst even terug op de vorige seizoenen.

De finale van Expeditie Robinson 2019 werd gewonnen door publiekslieveling Hugo Kennis. De kok wist presentatrice Eva Cleven en zangeres Shary-An Nivillac te verslaan. Helaas viel de finale nogal tegen... Wat heet: het gehele seizoen kon op flink wat kritiek rekenen. We noemen: valse proevenrekensommen die niet klopten én een mega-blunder waardoor de finalisten te vroeg bekend waren. Ouch!  

RTL besloot de vieze nasmaak weg te spoelen met Expeditie Robinson NL vs BE. Op papier beloofde deze Videoland-editie met onbekenden veel goeds voor trouwe kijkers. Helaas vonden de meeste mensen het eindresultaat "verschrikkelijk kinderachtig"

Dat kan in 2021 dus alleen maar beter worden, toch?

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Nieuw seizoen Expeditie Robinson in Europa

Nicolette en Kaj lieten ons in maart weten dat de opnames voor een gloednieuw seizoen “binnenkort” zouden starten. Ook lieten ze alvast doorschemeren dat opnames op de Filipijnen nog steeds uitgesloten waren… In plaats daarvan zou het 21ste seizoen van Expeditie Robinson opgenomen worden “op een ongerepte plek in Europa”. Dit blijkt Kroatië te zijn. Dat klinkt natuurlijk iets minder spectaculair dan de Filipijnen, maar RTL belooft ons dat alhoewel het decor inderdaad anders is, de spectaculaire proeven en zenuwslopende eilandraden hetzelfde blijven.

Wie doen er mee aan Expeditie Robinson 2021?

De eerste kandidaat die bekend werd gemaakt door RTL was cabaretier Stefano Keizers en de absurdistische grappenmaker heeft zich goed voorbereid: "Ik kom niet met lege handen aan op het eiland. Ik wilde echt alvast een streepje voor hebben, dus ik heb mezelf als een soort Indiana Jones compleet alle materie eigen gemaakt. Ik kom tot de tanden toe gewapend in deze wedstrijd". 

Daarna volgden de bekendmaking van actrice Jasmine Sendar, oud-voetballer Jan van Halst en actrice Eva van de Wijdeven. Omdat het te veel tijd zou kosten om alle achttien deelnemers dagelijks te onthullen, werden de deelnemers daarna in groepjes van vier bekend gemaakt. Niet iedereen is even beroemd, maar er zitten wel een aantal opvallende namen tussen.

Boer zoekt Vrouw-boerin Annemiek Koekoek liet haar boerderij achter om aan het spel mee te kunnen doen, maar daarvoor moest ze wel andere mensen vertellen over haar deelname. "Een heel team van mensen heeft zich een slag in de rondte gewerkt en gelogen", liet Annemiek weten in RTL Boulevard. "Ik mocht het eigenlijk niemand vertellen, maar zo werkt het niet als je boerin bent."

Shownieuws-presentatrice Dyantha Brooks heeft wel haar mond kunnen houden, maar lichtte in Shownieuws alvast een tipje van de sluier op. Ze heeft heel veel nieuwe vrienden gemaakt, maar ook een aantal vijanden

In totaal doen achttien mensen mee en dit zijn alle namen op een rijtje: Annemiek Koekoek, Britte Lagcher, Defano Holwijn, Dennis Schouten, Dyantha Brooks, Eva van de Wijdeven, Jan van Halst, Jasmine Sendar, Jasper Demollin, John de Bever, René van Meurs, Robbert Rodenburg, Sandra Ysbrandy, Sieneke Baum-Peeters, Stefano Keizers, Sterrin Smalbrugge, Sylvana IJsselmuiden en Yuki Kempees. In dit overzicht lees je meer informatie over de deelnemers

Het nieuwe seizoen is vanaf 29 augustus te zien op RTL4. Tot die tijd meer lezen over het programma? We blikken graag even met je terug op de hoogtepunten van Expeditie Robinson 2019. Ook wijzen we je op de grappigste, smerigste en beste momenten uit de meest recente Expedities!