Stranger Things seizoen 4: de reddingsboei van Netflix?

Stranger Things seizoen 4
© Netflix

Netflix verkeert in nood! De streamingdienst heeft voor het eerst in de geschiedenis abonnees verlóren, met niet al te beste financiële resultaten tot gevolg. Nét nu eindelijk seizoen 4 van Stranger Things er aan komt: Netflix’ duurste serie ooit! 

Dat Netflix 200.000 abonnees heeft verloren klinkt niet zo erg. Maar als je dit tegenover het feit zet dat de streamingdienst er in 2020 en 2021 juist 54.6 miljoen nieuwe klanten bij kreeg, is de ernst van de zaak al wat duidelijker. Daarnaast wordt verwacht dat er het volgende kwartaal van 2022 nóg eens 2 miljoen abonnees vertrekken. Best pijnlijk dus… Gelukkig is content altijd nog koning en zal bijvoorbeeld het vierde seizoen van Stranger Things, waar Netflix enorm hoog op inzet, best wel wat hartjes terugwinnen. Althans, dat lijkt deel te zijn van de ‘strategie’ van ’s werelds populairste streamer.

Business as usual

Op zich was het te verwachten dat er een dalende lijn in Netflix-abonnees zou komen. Per slot van rekening was er tijdens de pandemie en de wereldwijde lockdown een enorme toename in streaming-gebruik. Wie heeft er tijdens de eerste lockdown géén Tiger King gekeken in z’n joggingbroek? Na zo’n grote ‘boom’ is een afname simpelweg onvermijdelijk. De wereld wil terugkeren naar ‘business as usual’: mensen gaan er weer op uit en Netflix is niet meer het belangrijkste wat we hebben.

Maar dat is niet het enige waarmee Netflix kampt. Zo neigt het kijkgedrag van veel jongeren meer naar TikTok en YouTube, terwijl door de oorlog in Oekraïne de algemene kosten voor dagelijks leven in ramp tempo stijgen. Als je al amper elektriciteit en gas kunt betalen, dan is Netflix wel echt een overbodige luxe geworden.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

De concurrentie

Apple+ heeft aan content in principe niet bijzonder veel te bieden, maar de Original Series die ze produceren zijn van bizar hoge kwaliteit. Severance, Shining Girls en Slow Horses bijvoorbeeld zijn prachtig geschoten, intrigerende televisie en doen qua productiekwaliteit niet onder voor hoogwaardige films.

Disney+ zet hoog in op z’n onmisbare franchises: Marvel en Star Wars, terwijl Pixar-films ook regelmatig exclusief te bekijken zijn op de dienst. Dan is er HBO Max dat aan de ene kant hoogwaardig drama biedt waar het merk al bekend om staat toen het nog gewoon ‘HBO’ zonder ‘Max’ was. Tegelijkertijd heeft de service ook de spectaculaire superheldenfilms van DC én de filmbibliotheek van Warner Bros. in de aanbieding.

En dan Netflix zelf, wiens strategie nog steeds hetzelfde lijkt te zijn als altijd: ‘Wij willen de wereld entertainen’. Is dat niet een overambitieuze, te ouderwetse insteek, met zoveel concurrentie? Is Netflix niet een McDonald’s geworden die probeert te concurreren met sterrenrestaurants en dure brasseries? De strategie zou zeker kunnen werken als Netflix ook daadwerkelijk de goedkoopste en makkelijkste optie was. De tweede prijsstijging (in twee jaar) is inmiddels al van kracht, terwijl er ook restricties komen voor het o-zo-populaire delen van accounts.

Goedkoper model

Hoewel de voortekenen niet best lijken, heeft Netflix de strijd natuurlijk nog lang niet opgegeven. Zo overweegt de dienst een goedkoper model aan te bieden dat ondersteund wordt door advertenties. Tegelijkertijd pompt het bedrijf nog steeds exorbitante bedragen in z’n aanbod, dus wat dat betreft zijn ze zeker niet ‘cheap’. In 2021 heeft Netflix een geschatte 17 miljard dollar uitgegeven aan productiekosten voor z’n films en series en maar liefst 270 miljoen daarvan, anderhalf procent, is naar het vierde seizoen van Stranger Things gegaan. Met 30 miljoen dollar productiekosten per aflevering is deze serie, op het aankomende The Lord of the Rings: The Rings of Power van Amazon na, de duurste ooit. 

De fantasy-horrorserie van de Duffer-broers met Millie Bobby Brown en Winona Ryder in de hoofdrollen is dan ook een van Netflix’ grootste hits. Terwijl de eerste jaren van de show ervoor gezorgd hebben dat streamingservice flink in populariteit steeg, moet het vierde, op één na laatste seizoen hen juist uit de problemen trekken. Dat is natuurlijk niet de reden dat er extra veel geld in de serie is gestopt, want die budgetten zijn al lang vóór Netflix’ slinkende cijfers bepaald. 

Tegelijkertijd lijkt het wel passend, en pijnlijk ironisch, dat er in deze tijden van financiële nood een extreem dure serie uit komt, die de weglopers terug moet lukken naar de ‘hamburgergigant’ van de streamingdiensten.

Waarom zo duur?

Stranger Things seizoen 4 kost per episode meer dan Game of Thrones én The Mandalorian bij elkaar opgeteld. Waar zitten die hoge kosten precies in? Ten eerste zijn de afleveringen dit keer bijzonder lang; minstens een uur. Veel van die tijd wordt gespendeerd in het ‘Upside Down’, een even griezelig als magisch rijk dat barst van de special effects. Tenslotte is het ontwerpen van de indrukwekkende schurk, Vecna, ook geen goedkoop project en zijn er veel meer locaties, van Californië tot aan Rusland, die de kosten omhoog jagen.

Je ziet Stranger Things Seizoen 4 vanaf 27 mei op Netflix.

Tekst: Wouter Brugge

Dit artikel is afkomstig uit de nieuwe Veronica Superguide, die nu in de winkel ligt. Niets meer missen? Sluit dan hier een voordelig abonnement af!