• Peaky Blinders

Peaky Blinders – Van Britse hitserie tot wereldwijd fenomeen

Peaky Blinders

Peaky Blinders is een wereldwijd fenomeen en dat uit zich niet alleen in mannen die allemaal hetzelfde kapsel willen. De hitserie heeft ook de stad Birmingham weer helemaal op de kaart gezet. 

Toen op 12 september 2013 de eerste aflevering van Peaky Blinders werd uitgezonden op BBC 2 leek het de zoveelste, mooi verzorgde maar ergens ook wel een pietsie saaie Britse kostuumserie te worden. Tegen de tijd dat de aflevering was afgelopen en Nick Cave zijn nummer Red Right Hand had ingezet, wisten we wel beter. Inmiddels zijn we vijf seizoenen verder en is Peaky Blinders een wereldwijd fenomeen en keken 183 landen reikhalzend uit naar het zesde en laatste seizoen. Wat is het geheim van het succes en hoe uit zich dat?

 

Gevolg van het succes

Het succes heeft heel Birmingham een ‘boost’ gegeven, want als een filmploeg neerstrijkt, moeten die mensen ergens eten, slapen en ontspannen. Veel inwoners vinden werk op de set of verdienen aan de extra toeristen die het aantrekt. Door het succes van de serie zijn er nu niet alleen t-shirts, boeken en - uiteraard - petten van, maar ook videogames en zelfs liveshows! Volgens het Britse bureau van statistiek staat dankzij Peaky Blinders de naam Arthur (Tommy’s broer) voor het eerst in honderd jaar weer in de top 10 van babynamen.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via Spotify, Apple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Reden van het succes

Veel films en series denken lukraak moderne hits onder een oud verhaal te kunnen zetten, maar in Peaky Blinders voegt de muziek echt iets toe. De serie gaat niet alleen over die ene bende, het gaat over een hele generatie, die net de Eerste Wereldoorlog heeft overleefd - en niet alleen de mannen: de vrouwen ook! De cast is een perfecte mix van oude rotten en jonge honden, die allemaal met hun personage samenvloeien. Met een prijskaartje van 1,5 miljoen per aflevering ziet het er piekfijn uit en je ziet en voelt gewoon dat dit geen decors zijn - je kunt zelf ook de opnamelocatie bezoeken.

Het zesde seizoen van Peaky Blinders is te zien op Netflix.

Voor wie even de draad kwijt is, hebben we een handige recap van Peaky Blinders seizoen 5. Lees ook onze recensie van Peaky Blinders seizoen 6. En wat betekende het succes van Peaky Blinders voor de acteurs