• Peaky Blinders

In de voetsporen van Peaky Blinders: bezoek de locaties uit de serie

Door Redactie
Peaky Blinders seizoen 6

Goed nieuws voor wie geen genoeg krijgt van Peaky Blinders, dat nu aan zijn zesde seizoen begint op Netflix: je kunt zelf door de straten lopen waar de serie is opgenomen. Het is daar ook nog net als vroeger, dus… petje op!

De beste series zijn die waarvan je nooit had gedacht dat ze een hit zouden worden. Peaky Blinders is daar een perfect voorbeeld van. Dat begon al meteen met die rare titel; wat is nou weer een ‘peaky blinder’? Een kostuumserie van de BBC is niks nieuws, want die dingen maken ze daar aan de lopende band. Het gezicht van hoofdrolspeler Cillian Murphy kwam ons wel bekend voor, maar geen hond wist waarvan.

We hadden dus geen al te hoge verwachtingen toen Peaky Blinders in 2013 voor het eerst op tv kwam. Zodra we de eerste maten van Nick Caves Red Right Hand hoorden en ‘Killian’ in slowmotion zagen lopen, met de pet zó ver over zijn ogen getrokken dat we alleen die magnifieke jukbeenderen zagen, waren we verkocht. 

We leefden vijf seizoenen mee met zijn personage Tommy Shelby,  die zich opwerkt van bookmaker in de achterbuurten van Birmingham tot politicus in de high society van Londen. Na een kijkdroogte van drie jaar gaan we nu eindelijk verder met het zesde seizoen - maar helaas is dat ook het laatste. Wél verschijnt er in 2024 nog een film om het verhaal van de Shelby’s af te ronden.

Een hoop oude zooi 

Een van de redenen dat ze bij onze westerburen zo vaak en goed kostuumseries maken, is dat ze nog… een hoop oude zooi hebben staan. Allerlei landgoederen zijn nog intact en er zijn hele wijken die nauwelijks van uiterlijk zijn veranderd. Je kunt niet alleen het moderne Birmingham bezoeken, maar ook de Peaky Blinders-versie van honderd jaar geleden. De mooiste locatie is ook het makkelijkst te vinden: het Black Country Living Museum, een modern openluchtmuseum.

Het beslaat meer dan tien hectare en ligt twintig kilometer van Small Heath, de wijk in Birmingham waar de echte Peaky Blinders leefden. Het BCLM is de meest gebruikte en favoriete locatie van seriebedenker Steven Knight, en hier is ook de allereerste scène gefilmd: Tommy Shelby die aan komt rijden op zijn paard.

Het museum was voor de makers een geschenk uit de hemel. Er zijn complete straten met tientallen huizen, winkels, een school, kermis én scheepswerf. Allemaal authentiek en baksteen voor baksteen van de sloop gered. Knight: “Het doet me denken aan de scheepswerf die ik als kind bezocht en me het gevoel gaf dat ik in de grot van Aladdin was beland; ik zag zigeuners op woonboten, met veel sieraden, veel goud en keek mijn ogen uit. Iedereen zat rond een vuurtje en het was alsof ik de vorige eeuw betrad.”

Peaky Planet 

Datzelfde gevoel krijg je als je het museum bezoekt. Je komt eerst door een tentoonstellingsruimte waarin iets wordt uitgelegd over Birminghams verleden. Klinkt als een saaie geschiedenisles, maar het is meer alsof je even de Lonely Planet doorbladert voor je op vakantie gaat. Op het terrein zelf verraden alleen de kleding en kapsels van de bezoekers dat we in de 21ste eeuw zijn. Als je dit negeert, ben je terug in de tijd en wandel je langs het kanaal dat je al zo vaak in Peaky Blinders hebt gezien. 

Het meest iconische is de scheepswerf maar er is nog veel meer en het is allemaal toegankelijk. In de school krijg je les zoals je overgrootouders, in de kroeg bestel je een lauw bruin biertje, in de kledingzaak koop je een pet en bij de kapper kun je net zo’n opgeschoren koppie krijgen als de Shelby’s. De achtbaan op de kermis rammelt je zó hard door elkaar, dat je blaren op je handen krijgt van het knijpen in de veiligheidsstang.

Echte geschiedenis (zonder levensgevaar)

Het bezoek aan de banketbakker of de snoepwinkel is heel wat prettiger: alleen jammer dat ze moderne prijzen hanteren. De winkeliers vertellen veel over het oude Birmingham,  dat tot leven komt bij alle handwerkers die oude ambachten uitvoeren; van de glasblazerij tot de mijnschacht. De mijn kun je in en dankzij moderne veiligheidsmaatregelen kom je óók altijd weer naar buiten. De medewerkers van het museum fungeerden als adviseurs van de serie; ze leerden de acteurs over het leven in de jaren twintig en hoe ze bijvoorbeeld een hoefijzer moesten smeden.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Normaal gesproken loop je niet zomaar iemands huis in, maar hier kan het. De huizen zijn volledig ingericht, inclusief krantenpapier op de wc, en zelfs de kledingkasten zijn gevuld! In de woonkamers bieden de bewoners je een kopje thee met koekje aan. Het hele gebied is zó levendig dat je de medetijdreizigers gemakkelijk vergeet.

Als dat nog niet authentiek genoeg is kun je terugkomen tijdens een van de Peaky Blinders-avonden. Omdat bezoekers óók in gepaste kleding komen is de illusie helemaal compleet.

Door het succes van de serie zijn er nu niet alleen T-shirts, boeken en - uiteraard - petten van, maar ook videogames en zelfs liveshows. Volgens het Britse bureau van statistiek staat de naam Arthur (Tommy’s broer in Peaky Blinders) voor het eerst in honderd jaar weer in de top 10 van babynamen. 

Je ziet seizoen 6 van Peaky Blinders vanaf 10 juni op Netflix.

Tekst: Romy van Krieken

Dit verhaal is afkomstig uit de nieuwe Veronica Superguide, die nu in de winkel ligt. Niets missen? Hier sluit je een voordelig abonnement af!