Waargebeurd of onzin: hoe echt is Peaky Blinders?

Peaky Blinders

We deden voor de nieuwe editie van Veronica Superguide weer een keiharde feitencheck bij de films en series die er écht toe doen. Met deze week: één van de beste series op Netflix, Peaky Blinders. Bestond de brute bende uit Birmingham écht? En hoe zit het met de Shelby's?

Tekst: Claudia Witteveen

Het zesde en laatste seizoen van Peaky Blinders zit nét in het blik en komt ergens begin 2022 uit. De overige vijf seizoenen vind je op Netflix. Of, voor de lineaire kijker: op BBC First, waar nu seizoen vier is te zien. Er komt óók nog een film, en er is zelfs een plan voor een musicalversie. Het kan niet op, met de verhalen rondom de Birminghamse Peaky Blinders. Die hun roots zeker in de échte geschiedenis van de stad hebben, maar waarvoor de makers soms ook heerlijk losgingen in hun eigen fantasiewereld.

In grote lijnen

In Peaky Blinders volgen we een Britse maffiafamilie die na de Eerste Wereldoorlog regeert in Birmingham. Aan het roer staat Tommy Shelby (Cillian Murphy), een ambitieuze crimineel die vastberaden is alle andere bendes op te rollen en de hele stad tot zijn eigen territorium te kronen. In de tussentijd weet hij ook nog een stevige politieke carrière op te bouwen, en is er natuurlijk ruimte voor het nodige rumoer in zijn privéleven en dat van zijn bendeleden. In de vijf seizoenen tot nog toe groeien de Shelby’s uit tot dé misdaadfamilie van Birmingham, maar dat gaat uiteraard niet zonder slag, stoot, geweld en dood. En dan moet de grote klapper, het allerlaatste seizoen zes, dus nog komen.

Waargebeurd of onzin: hoe echt is Peaky Blinders?

Wat er wél klopt

Ook in het echte Birmingham was er een bende die Peaky Blinders werd genoemd. Hun naam dankten ze aan de kleppen van hun beroemde flat caps (peaks) en hun gelikte kledingstijl (in de volksmond was je een blinder als je oogverblindend gekleed ging). Op oude mugshots is te zien hoe ze zich inderdaad buitengewoon goed kleedden voor die tijd. Ook de misdaden waar ze berucht door werden, zijn hetzelfde als in de serie. Afpersing. Diefstal. Weddenschappen. Moord en ander geweld.

En dan zijn er de grote rivalen van de Blinders nog. Billy Kimber en Darby Sabini zijn bekende namen voor elke Peaky Blinders-fan, maar zij waren ook écht gangsters in Birmingham. Oswald Mosley was een echte politicus en Brilliant Chang runde in het echt een Chinees restaurant in de stad, maar was volgens de lokale krant daarnaast een beruchte drugbaas. En dan hebben we natuurlijk Charlie Chaplin nog, die zijn opwachting maakt in seizoen twee van de serie. Hij woonde in de twenties inderdaad in Birmingham, met zijn zigeunerfamilie.

Waargebeurd of onzin: hoe echt is Peaky Blinders?

Wat er anders is

Maar dan de Shelby’s zelf. Die zijn dus compleet verzonnen. Een hersenspinsel van Steven Knight, de maker van de serie. Wiens vader vroeger weleens in aanraking was gekomen met de georganiseerde misdaad van Birmingham via een oom die als bookmaker werkte. Hij vertelde zijn zoon eens hoe hij een groep goedgeklede mannen met wapens in het kantoor van zijn oom had aangetroffen, rond een tafel vol met cash. Knight: “Dat beeld alleen al, die geweldig geklede mannen in een sloppenwijk van Birmingham. Dat was voor mij waar het allemaal mee begon.”

Hij maakte zijn cast een stukje ouder (de echte bendeleden van Watery Lane waren vaak tussen de twaalf en twintig) en koos een dramatischer timing (WO I dus). Die de serie alleen maar verder van de werkelijkheid afstuurde. Niet alleen regeerden in de twenties de Sabini’s en niet meer de Blinders over Birmingham, de hoogtijdagen van bendes waren toen sowieso al een beetje voorbij. Door stevig politie-ingrijpen, strengere straffen én het feit dat de jonkies niet meer op straat hun dagen sleten, maar in de schoolbanken, werd het steeds moeilijker zieltjes winnen.

Waargebeurd of onzin: hoe echt is Peaky Blinders?

De onzinfactor

De manier waarop de Shelby’s opereren, komt heel erg overeen met wat historici schrijven over het bendeverleden van Brum. Maar het idee dat een criminele topman tegelijkertijd ook een groeiende politieke carrière kon hebben, dat is wel echt héél erg des Hollywoods. Nee, een Shelby of een Sabini in het Parliament, dat was echt ondenkbaar geweest. Al zal er vast af en toe een vies politiek spelletje zijn gespeeld in The Garrison.

Waarheidsgehalte:

15% – De bende bestond echt en sommige personages zijn zo uit de geschiedenisboeken gerukt. Maar een personage als Thomas Shelby bestaat alleen in fictieve vorm. Maar goed ook misschien.

Het is op dit moment nog niet bekend wanneer Peaky Blinders seizoen 6 begint.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.