• Peaky Blinders
  • Brandende Vraag

Peaky Blinders – Waar waren we met Thomas Shelby gebleven?

Peaky Blinders S6

Nadat er nooit meer dan een of twee jaar tussen de seizoenen van Peaky Blinders zaten, hebben we nu potdomme drie jaar moeten wachten! Hoog tijd dus voor een opfrisser.

We leven al vijf seizoenen mee met de Peaky Blinders uit de titel: een rond 1900 echt bestaande bende uit Birmingham die de wijk Small Heath onder de duim hield. Steven Knight, scenarioschrijver van onder andere Eastern Promises, bedacht daar een hele serie omheen en gaf de centrale rol in Peaky Blinders aan de ambitieuze Thomas Shelby (Cillian Murphy), die zijn familie net zo strak houdt als zijn medewerkers.

Heulen met de fascisten

Thomas Shelby heeft vanaf het begin te maken gehad met kleurrijke tegenstanders. Van een meedogenloze agent tot een Italiaanse gangster, ze wilde Tommy allemaal een koppie kleiner maken en hij wist ze keer op keer te verslaan. In het vijfde seizoen kreeg de leider van de Peaky Blinders te maken met een rivaal die slimmer was dan hem; de facistische politicus Oswald Mosley (Sam Claflin).

 

Problemen in de familie

Ondertussen gaat het ook fout in de familie. Neef Michael (Finn Cole) en diens vrouw Gina (Anya Taylor-Joy) denken dat ze sterk genoeg zijn om tegen Tommy in te gaan en worden uit de groep gezet. Het is minder fijn dat ook Michaels moeder Polly (Helen McCrory) uit de familiezaak stapt, want zij is na Tommy het meest interessante personage uit de serie.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via Spotify, Apple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Op zoek naar bondgenoten

Na haar vertrek moet hij op zoek naar versterking en vraagt hulp aan Polly’s liefje Aberama Gold (Aidan Gillen) en de joodse gangster Alfie Solomons (Tom Hardy). Tijdens een bijeenkomst van de aanstormende nazipartij van Mosley wil Tommy een aanslag plegen op de fascistenleider. Helaas draait de boel in de soep: Aberama wordt vermoord, Mosleys toespraak is een succes en Tommy draait helemaal door. Het laatste beeld van Peaky Blinders’ vijfde seizoen is Tommy met een pistool tegen zijn hoofd...

Wil je ook weten wat er in de voorgaande seizoenen gebeurde? Check dan deze Ultimate Recap van de BBC.

Peaky Blinders seizoen 6 is te zien op Netflix. En dit seizoen is weer voortreffelijk. Kun je geen genoeg krijgen van de serie? Breng dan een bezoek aan de opnamelocatie!