• TV
  • Bridgerton

‘Comfort-TV’: Televisie als een zacht dekentje

Door Redactie
Virgin River op Netflix

Oprukkende Russen, muitende boeren, muterende virussen… Het dagelijkse nieuws is al stressvol genoeg, dus zoeken we op de streamingdiensten massaal naar series die ons vooral niet aan het echte leven doen denken.

Tekst: Claudia Witteveen

Pittoreske rivier, mooie man, romantisch huisje ver van de grote stad en dorpsgenoten met levens rechtstreeks uit een soap geplukt (lees: het aantal liefdesdriehoeken is niet te tellen). Het zijn een paar van de grootste selling points van de Netflix-serie Virgin River, waarvan op 20 juli het vierde seizoen uitkomt. De show werd een enorme hit voor de streaminggigant, al helemaal toen het normale leven in 2020 volledig op zijn gat ging. We moesten iets te kijken hebben: het liefst een ver-van-ons-bed-show.

Je wéét dat alles goed komt

En ver weg van de viruspaniek van destijds ís Virgin River: het vertelt het verhaal van een jonge arts die na een traumatische gebeurtenis naar een slaperig stadje gelokt wordt met de belofte van een idyllisch leven, in een prachtig huis. De werkelijkheid is uiteraard een beetje anders, maar gelukkig is er een mooie lokale man, valt het huis op te knappen en wordt ze uiteindelijk verliefd op de man, de rust, de omgeving én de gemeenschap om zich heen. Je zou er misschien niet direct een monsterhit in zien. Maar Virgin River kwam precies op het goede moment en groeide (ook in Nederland) uit tot een topscorer voor Netflix.

Hetzelfde gold niet veel later voor bijvoorbeeld Bridgerton (ver-van-mijn-tijdperk), Emily in Paris (ver-van-mijn-reisloze-leven). Of Ted Lasso (ver-van-mijn-giftige-voetbalwereldje) en Schitt’s Creek (ver-van-mijn-intolerante-wereld). Wat al deze hitseries gemeen hebben? Lieflijke verhaallijnen waarbij je gewoon wéét dat het allemaal goed komt. Rustige cameravoering, waardoor je nét wat dieper in de bank zakt. En als het kan een lach én een traan. Als een zacht dekentje dat je om je heen slaat. Gewoon ‘lekker’ dus.

Maar tv die je laat ontsnappen uit de dagelijkse werkelijkheid, kan ook precies de andere kant op. En dan bedoelen we: een werkelijkheid laten zien die veel naarder is dan de echte werkelijkheid. Ook dat genre leverde in pandemietijden enorme hits op. Met als bekendste voorbeeld Squid Game, een serie over Korea in de toekomst, waarin mensen elkaar afmaken voor een enorme geldprijs. Wel een tikkie erger dan de lockdowns waar wij mee moesten dealen. Nog zo een: The Handmaid’s Tale, dat in 2021 in Nederland de meest gestreamde serie werd. Het verhaal speelt zich af in een angstaanjagend, toekomstig Amerika waar de laatste vruchtbare vrouwen gebruikt worden als broedkip voor hooggeplaatste politici. 

Bridgerton en het extraatje

‘Comfort-tv’ wordt het ook wel genoemd en dat we er enorme behoefte aan hadden en hebben, dat werd de streamingdiensten al gauw duidelijk. Likkebaardend keken die toe hoe we ons vanaf maart 2020 massaal aanmelden voor meer en meer abonnementen. Netflix kreeg er zestien miljoen abonnees bij in drie maanden tijd, veel meer dan verwacht. Van andere diensten zijn de cijfers niet altijd bekend, maar geen van de streamers deed slechte zaken toen de hele wereld ineens elke avond niets kon dan thuiszitten. In de VS werd The Office de eerste hit van de pandemie, in Nederland ging iedereen, jong of oud, aan Friends. Lekker negen of tien seizoenen bingen, dat schoot tenminste een beetje op. De keerzijde: wilde je daar als andere serie nog tussen komen, dan moest je van goeden huize komen.

Komt Virgin River uit een goed nest? Ach, daarover valt te twisten. Het is toch zoiets als een ouderwetse streekroman en dat scoort bij critici meestal niet zo geweldig. Vandaar ook dat de serie niet een van de meest gelauwerde van de afgelopen jaren is. Maar populair bij het ‘gewone publiek’ is Virgin River beslist, net als de boekenreeks waar het op gebaseerd is en die ook ineens weer gretig aftrek vond de afgelopen jaren. Bridgerton is een soortgelijk succesverhaal: ook hier stond een populaire boekenreeks aan de basis, maar die kreeg er als extra Shonda Rhimes bij als producent. En zo’n kanon (bekend van o.a. Grey’s Anatomy en Scandal) helpt enorm. De serie werd in 2021 dan ook bedolven onder de Emmy-nominaties (twaalf in totaal, waarvan er een werd omgezet in een prijs).

Voorlopig een blijvertje

Dat is het mooie van ontsnappingstelevisie: het mag dan vaak zoet, simpel en makkelijk zijn, dat betekent nog niet dat je naar slappe hap hoeft te kijken. Genoeg goede content die in de categorie valt. Kijk maar eens naar wat er in 2020 en 2021 nog meer gebeurde bij de Emmy’s. Ted Lasso (Apple TV+) kon in 2021 rekenen op twintig nominaties en zeven prijzen. Een serie over de normaal zo vileine voetbalwereld, maar nu met een bloedpositieve en goedaardige Amerikaanse coach aan het roer. 

Het jaar ervoor was het Schitt’s Creek dat groot won, nog zo’n pure-goedheid-serie. Daarin draait het om de familie Rose die haar enorme vermogen verliest en noodgedwongen in een armetierig dorpje komt te wonen waar niemand hen begrijpt maar waar ze gelukkig nog elkaar hebben. De serie liep zes seizoenen, maar werd pas aan het einde een echte hit, met negen Emmy’s als gevolg. Sinds maart is Schitt’s Creek trouwens ook eindelijk in Nederland te zien, bij HBO Max.

Dat is een enorme kijktip, ook nu we wél weer van alles mogen. Want comfort-tv lijkt voorlopig niet uit ons leven te verdwijnen. We willen nu eenmaal graag af en toe iets kijken dat niet zo heavy, eng en realistisch is als waar we in het echt mee dealen. Of dat nou de pandemie is, maatschappelijke onrust, een financiële crisis, de politiek, een oorlog dicht bij huis… Waar is dat zachte dekentje?

Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.