Waarom zijn Squid Game, The Masked Singer en I Can See Your Voice hits?

Door Redactie
Squid Game

Na het megasucces van Squid Game brengt Netflix dit jaar 25 nieuwe films en series uit Zuid-Korea uit. Sinds wanneer is de Koreaanse cultuur hier zo populair?

Squid Game seizoen 2 en seizoen 3

We kunnen ons niet alleen verheugen op Squid Game seizoen 2. Ook seizoen 3 komt eraan volgens maker en regisseur Hwang Dong-hyuk. In The Korea Times zegt hij dat hij in gesprek is met Netflix over een derde seizoen. Daar maken ze wereldwijd waaronder ook in ons land heel veel mensen blij mee. En deze topserie is niet de enige hit overgewaaid uit Zuid-Korea...

Koreaanse versie van La Casa de Papel

Zo brengt Netflix dit jaar dus 25 nieuwe films en series uit Zuid-Korea uit. Denk aan een Koreaanse serie over zombies die een middelbare school onveilig maken. Sounds interesting... En ook een Koreaanse bewerking van La Casa de Papel. Hebben we toch nog iets als er echt geen vervolg meer komt op het origineel.

Popcultuur als exportproduct

De laatste twintig jaar dringen allerlei aspecten van de Koreaanse cultuur al door in Europa. En dat is geen toeval, weet mediajournalist en Radio 1-presentator Ron Vergouwen. “De Koreaanse overheid heeft de popcultuur toen een enorme financiële injectie gegeven. Popcultuur moest echt een groot exportproduct worden. Met financiële middelen en hulp van het bedrijfsleven hebben ze op alle manieren gestimuleerd om Koreaanse formats uit te rollen in Europa.”

Waarom zijn Squid Game, The Masked Singer en I Can See Your Voice hits?

Rutte en The Voice

Shocking: zelfs de president heeft zich ermee bemoeid, vertelt Vergouwen. “Zoiets kunnen we ons hier niet voorstellen. Rutte heeft jaren geleden ook weleens gezegd dat hij trots was op het Nederlandse succes van The Voice, maar die heeft echt niet mee onderhandeld om de formatrechten in Amerika te slijten.”

I Can See Your Voice ook uit Zuid-Korea

Het doel: het imago van Zuid-Korea opkrikken en de strijd aangaan met de dominante (Amerikaanse) popcultuur. Missie geslaagd. Je hoeft de tv maar aan te zetten of je komt een van origine Koreaans programma tegen. Zo is I Can See Your Voice in thuisland Zuid-Korea al bezig aan seizoen negen, en was hier ook meteen een kijkcijferknaller. En ook The Masked Singer is een tv-succes naar Koreaans recept. Momenteel een van de succesvolste programma’s op de Nederlandse buis. 

Waarom zijn Squid Game, The Masked Singer en I Can See Your Voice hits?

Lieke van Lexmond in The Masked Singer

Toch was Ron Vergouwen niet meteen overtuigd toen hij het persbericht van The Masked Singer las. “Maar toen ik bij de perspresentatie van RTL was en we als publiek moesten raden wie er in een pak zat – het was Lieke van Lexmond – wist ik: dit wordt dé hit van het seizoen. Het is een quiz waaraan je thuis op de bank kunt meedoen en lekker over kunt discussiëren.”

Gangnam Style

Ook de Zuid-Koreaanse muziek is de laatste decennia bezig aan een opmars. Tien jaar geleden veroverde zanger Psy de wereld al met Gangnam Style. Sindsdien zijn er veel boy- en girlbands bijgekomen. In 2019 werd daar ook een docu over gemaakt: K-pop: Inside the hit factory.

BTS Army Nederland

Dé boyband made in Korea is BTS: met trouwe fans, ook in Nederland. Hun Army kent dj en Shownieuws-muziekdeskundige Ronald Molendijk als geen ander. “Ze zijn met heel veel, en dat kan nogal overweldigend zijn als je iets verkeerds zegt over die band. Dan ben je me een partij aan de beurt!

Waarom zijn Squid Game, The Masked Singer en I Can See Your Voice hits?

K-pop in Shownieuws

Molendijk spreekt uit ervaring: “Toen we het eens in Shownieuws hadden over K-pop, was mijn commentaar: voor muziek die hier zo ver vandaan komt, lijkt het wel veel op iets wat we hier al kennen. Namelijk: goede popmuziek. Als je luistert naar de nieuwste mainstream popmuziek uit Amerika en je zet het beste van K-pop daarnaast, hoor je een kopie. Helemaal te gek hoor, het is goed gemaakt, maar de sound en de structuur zijn hetzelfde. Als je een Spotify-lijst met K-pop aan iemand laat horen en vraagt waar het vandaan komt, weet ik zeker dat ie Amerika antwoordt.”

Waarom zijn Squid Game, The Masked Singer en I Can See Your Voice hits?

Bedreigingen voor Ronald Molendijk

De gelijkenis die Molendijk maakte, is niet zo gek: K-pop is speciaal op het buitenland gericht. Toch werd hij na de uitzending door de baas van Shownieuws gebeld: of hij behoefte had aan beveiliging. “Er waren berichten bij de politie binnengekomen dat fans me bij het Mediapark zouden opwachten. Op social media kreeg ik ook bedreigingen naar mijn hoofd.”

Army gaat te ver

Het schrikt Molendijk niet af: “Ik snap dat je primair kunt reageren als iemand op tv het gore lef heeft iets vervelends te zeggen over een band waar je fan van bent, maar die army ging wel ver. Of ik zoiets nog eens zou zeggen? Ja hoor, ik heb evenveel recht op mijn mening als een ander.” Daarmee maakt hij zich dus niet bij iedereen geliefd.

Geflopt

Terug naar tv-hits in Azië. Niet alles slaat bij ons aan. Denk aan het SBS-programma Hole in the Wall uit 2009, waarin twee teams onder leiding van Beau van Erven Dorens en Gerard Joling een soort menselijk Tetris speelden. Een groot succes in Japan, in Nederland een flop. 

Waarom zijn Squid Game, The Masked Singer en I Can See Your Voice hits?

Pijn is voor even fijn

Hoe kan dat? Ron Vergouwen: “Japan heeft van oudsher een tv-traditie waarbij het leuk wordt gevonden om te kijken naar mensen die pijn hebben. Het programma The Pain Game komt daar bijvoorbeeld ook vandaan. Zoiets vinden we in Nederland heel even grappig, maar daarna ebt onze aandacht snel weg. We kijken liever naar Bananasplit-leedvermaak dan naar mensen die elkaar pijn doen.”

Waarom zijn Squid Game, The Masked Singer en I Can See Your Voice hits?

Ranking the Stars uit Japan

Het Japanse Ranking the Stars slaat dan weer wel aan. Ron Vergouwen: “Dat format vonden we allemaal te krankzinnig voor woorden, maar inmiddels is het al zestien jaar op tv. Een onverwachte hit in Nederland.”

Waarom slaat het ene programma wel aan en het andere niet?

Dat is moeilijk te zeggen. Vergouwen: “Als we dat geheim konden doorgronden, zouden een paar mensen in de televisiewereld nu heel rijk zijn. Wat in elk geval duidelijk is: niet álles wat in Azië scoort, kun je zomaar één-op-één kopiëren.”

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Dit artikel verscheen ook in de nieuwe editie van Veronica Superguide die nu in de winkel ligt.