The Handmaid's Tale seizoen 5: het verhaal tot nu toe

Door Alie Sierkstra
The Handmaid's Tale June Offred
© MGM

Het vijfde seizoen van The Handmaid’s Tale gaat in september van start. Het is dan anderhalf jaar geleden dat we June zagen. Hoogste tijd voor een opfrisser! Dit is het verhaal van The Handmaid’s Tale tot nu toe. 

Let op! Dit overzicht zit vol met spoilers!

Achtergrondinformatie

The Handmaid’s Tale speelt zich af in de nabije toekomst. Door milieuvervuiling en de uitbraken van (seksueel overdraagbare) ziektes kan bijna niemand meer kinderen krijgen. In de nasleep van een burgeroorlog wordt de totalitaire dictatuur Gilead gesticht in de voormalige Verenigde Staten. Het gemilitariseerde en hiërarchische regime wordt geleid door geloofsfanatici, die allerlei nieuwe sociale klassen scheppen. Vooral vrouwen worden bruut onderworpen: ze mogen niet werken, geen eigendom bezitten, niet met geld omgaan en niet lezen.

June wordt Offred

In The Handmaid’s Tale volgen we June Osborne (Elisabeth Moss). Ze wordt gevangen genomen als ze samen met haar man Luke (O-T Fagbenle) en dochtertje Hannah probeert te vluchten naar Canada. Omdat June bewezen heeft vruchtbaar te zijn, wordt ze ingelijfd als dienstmaagd (de Handmaid uit de titel) in het huishouden van commandant Fred Waterford (Joseph Fiennes) en zijn vrouw, Serena Joy (Yvonne Strahovski). Daarbij verliest June ook haar naam. Voortaan heet ze Offred, om aan te duiden dat ze nu eigendom is van Fred. Het doel van een dienstmaagd is om kinderen te baren voor haar nieuwe eigenaren.

Wat zijn Handmaids?

June is niet oké met de manier waarop Gilead geleid wordt. De reden dat ze haar leven als handmaid überhaupt kan dragen, is omdat ze hoop blijft houden herenigd te worden met haar dochtertje... Dat stelt haar zelfs in staat om de seksuele rituelen die ze met Fred en Serena moet uitvoeren te doorstaan. Een waarschuwing: de rituelen zijn zeer verontrustend. De handmaids worden namelijk simpelweg verkracht. Daarbij moet ook de vrouw des huizes aanwezig zijn. Gilead ziet seks namelijk puur als middel om voor voortplanting te zorgen.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Hulp van Mayday

Gelukkig blijkt June er niet alleen voor te staan. Ze vindt steun bij de andere handmaids, onder wie Emily (Alexis Bledel) en Janine (Madeline Brewer). Op die manier leert June ook van het bestaan van verzetsgroep Mayday. Via Mayday krijgt June een bundel brieven van mensen die in Gilead gevangen zitten. Ook chauffeur Nick (Max Minghella), die dienst doet als een Eye – een soort spion, die verraders moet aangeven – blijkt aan Junes kant te staan. Hij zorgt ervoor dat de brieven in Canada belanden. Wanneer de Canadezen lucht krijgen van hoe het er écht aan toegaat in Gilead, verbreken ze alle handelsrelaties.

Een kindje van Nick

June probeert Fred aan haar kant te krijgen en daarmee bescherming voor Hannah te regelen, die blijkt te zijn ondergebracht bij een nieuw gezin. Op een avond neem Fred June mee naar een geheim bordeel voor commandanten, waar June haar beste vriendin Moira (Samira Wiley) ontmoet. Moira weet te ontsnappen en vindt June's man Luke, die nog in leven blijkt te zijn, in Canada. Serena Joy blijkt een stuk minder gemakkelijk te paaien dan Fred. Als duidelijk wordt dat June niet zwanger kan worden van Fred, regelt Serena dat June met Nick naar bed gaat. Ze wordt zwanger en bevalt van dochtertje Nichole.

De eerste scheurtjes

Omdat de Waterfords haar zat zijn, wordt June aan commandant Joseph Lawrence (Bradley Whitford) gegeven. Hij is de architect van Gilead, maar staat inmiddels niet meer achter zijn ideeën. Hij wil bijvoorbeeld ook niet meedoen aan de verkrachtingen. Er ontstaan sowieso steeds meer scheurtjes in Gilead. Dat zien we ook in de wrijving tussen Fred en Serena, zo vindt zij dat kinderen het recht moeten krijgen om te lezen. Serena moet haar plannen bekopen met het verlies van haar vinger. Ook wordt Aunt Lydia (Ann Dowd) neergestoken. Aunts zijn vrouwen die de handmaids indoctrineren en Aunt Lydia is verantwoordelijk voor het district waar June woont.

85 kinderen gered

Wanneer June dankzij Joseph de kans krijgt om samen met Nichole te ontsnappen, doet ze dat niet. In plaats daarvan geeft ze haar baby mee aan Emily, die wel besluit om naar Canada te vluchten. June wil namelijk eerst samen met Mayday 85 kinderen uit Gilead smokkelen. Ze regelt een vliegtuig en weet de kinderen veilig aan boord krijgen. Ze wordt daarbij alleen wel neergeschoten.

Emily is jammer genoeg niet te zien in het vijfde seizoen van The Handmaid’s Tale.

Eindelijk naar Canada

In seizoen vier van The Handmaid's Tale zien we hoe June wordt opgelapt en opnieuw de strijd met Gilead aangaat. Wat heet: June besluit af te reizen naar het front in Chicago, in de hoop zich aan te sluiten bij Mayday. Dat loopt echter compleet anders dan ze had gehoopt. In de straten van de kapot geschoten stad wordt ze namelijk niet gevonden door Mayday, maar door Moira, die haar meesmokkelt naar Canada. June doet haar best haar leven samen met Luke en Nichole op te pakken. Maar eigenlijk kan ze nog steeds alleen maar aan achtergebleven Hannah denken.

Fred voor de rechter

Ook draait seizoen vier om de arrestatie van Fred en Serena in Canada. Fred moet voor de rechter verschijnen, waarna June tegen hem getuigt. Fred realiseert zich – nadat Serena zwanger blijkt te zijn – dat ze niet terug kunnen naar Gilead. Hij vraagt immuniteit in ruil voor het lekken van geheimen over Gilead. Maar omdat Joseph een deal sluit (de uitlevering van Fred in ruil voor 22 gevangengenomen verzetsvrouwen) wordt Fred gedeporteerd. June regelt vervolgens dat Fred naar een stukje niemandsland wordt gebracht, waar een groep voormalige handmaids hem doodslaat. 

Seizoen vijf van The Handmaid’s Tale

In het vijfde seizoen van The Handmaid’s Tale verwachten we meer te zien over de oplopende spanningen tussen Gilead en Canada in de nasleep van de moord op Fred. Ook lijkt het aannemelijk dat de strijd in Chicago verder oplaait. Mogelijk leidt dit tot een totale oorlog om het lot van Gilead te bepalen en de serie mee af te sluiten. Daarnaast zijn we benieuwd hoe het de zwangere Serena vergaat. Ze wordt mogelijk gedeporteerd naar Gilead, waar ze vast niet met open armen wordt ontvangen. En dan is er natuurlijk nog June: heeft ze inmiddels een idee hoe ze Hannah kan bevrijden?

Lees hier alles dat we al weten over The Handmaid’s Tale seizoen vijf.

Genoeg om naar uit te kijken dus! Gelukkig duurt het wachten niet eens meer zo lang: The Handmaid’s Tale seizoen vijf is vanaf september te zien op Videoland.