Falcon and the Winter Soldier

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Falcon and the Winter Soldier

6 dingen om te weten vóór je The Falcon and the Winter Soldier kijkt

|
|

Laatste update:

Na WandaVision staat de volgende Marvel-serie alweer te trappelen op Disney+! Dit moet je weten vóór je The Falcon and the Winter Soldier gaat kijken.

Na een flinke vertraging staat de nieuwe Marvel-serie The Falcon and the Winter Soldier komende vrijdag voor je klaar op Disney+. Met deze info stap je in een lekker voorverwarmd superheldenbad.

6. Wanneer speelt The Falcon and the Winter Soldier af?

Aan het einde van Avengers: Endgame reist Captain America (Chris Evans) terug in de tijd om een paar weeffoutjes te herstellen. De tijdreis van The Avengers heeft de geschiedenis hier en daar een beetje veranderd, en Cap zorgt ervoor dat alles goed verloopt. Ongeveer, want die dekselse Loki ontsnapt aan zijn eigen ondergang.

Niemand had echter verwacht dat Steve Rogers in het verleden zou blijven. Hij trouwt met zijn grote liefde Peggy Carter, die hij in de eerste tijdlijn grotendeels moest negeren vanwege zijn superheldenavonturen. Een mooi afscheid voor The First Avenger!

The Falcon and the Winter Soldier begint kort na het einde van Avengers: Endgame. De Amerikaanse overheid heeft geen Captain America meer en… dat zorgt voor best wat problemen!

5. Waar gaat The Falcon and the Winter Soldier over?

Amerika zit in zak en as omdat ze geen Captain America meer hebben… Het is daarnaast best zonde om een onbetaalbaar superheldenschild te laten verstoffen in een museum! Er wordt gezocht naar een officiële opvolger en het lijkt erop dat ze die vinden in U.S. Agent.

Waar Captain America normaal gesproken de beste Amerikaanse waarden vertegenwoordigt, neigt U.S. Agent meer naar blind patriottisme… Daarnaast is hij een stuk gewelddadiger dan Cap. Captain America wilde dat Falcon de nieuwe Captain America zou worden, maar die twijfelt of hij die titel wel echt waard is.

Tot nu toe leerden we Falcon (Anthony Mackie) niet echt kennen; hij… was er gewoon als sidekick van Captain America. De nieuwe serie duikt dieper in de geschiedenis van Falcon en we ontdekken hoe Sam Wilson precies een vliegende superheld werd. Captain America’s vriend Bucky Barnes (Sebastian Stan) baalt ondertussen ook! Zijn beste vriend is ineens bejaard en de Winter Soldier kan maar moeilijk wennen aan de moderne tijd (hij zat net als Cap jarenlang ingevroren). Hoewel Falcon en de Winter Soldier elkaar niet echt liggen, zullen ze tóch samen moeten werken.

4. Wie is de slechterik?

In de trailers zien we Falcon en Winter Soldier elkaar regelmatig beledigen en voor aap zetten, in de bekende ‘buddy cop’-traditie. Ze willen niet echt een team vormen, maar vanwege Baron Zemo (Daniel Brühl) moeten ze wel!

Baron Zemo ken je waarschijnlijk nog wel uit Captain America: Civil War. De familie van Zemo stierf toen Ultron het land Sokovia in de as legde, en daarom probeerde hij The Avengers te vernietigen. Dit lukte bijna: Iron Man en Captain America kregen ongelooflijke ruzie vanwege Zemo’s manipulatie, maar sloten uiteindelijk vrede.

Nu Captain America verdwenen is ziet Zemo zijn kans schoon om Amerikanen op te zetten tegen superhelden én de overheid. Hierbij maakt hij gebruik van een groepering genaamd de Flag-Smashers. In de comics is Flag-Smasher een anti-nationalistische superschurk, maar in Falcon and the Winter Soldier is het meer een ondergrondse beweging die een hekel heeft aan superhelden én Amerika. De belangrijkste vertegenwoordigster is Karli Morgenthau (Erin Kellyman, Solo: A Star Wars Story) die we in de trailers al zien matten met de helden.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws:

3. Wie spelen er mee?

Net als in de MCU-films spelen Anthony Mackie en Sebastian Stan Sam Wilson/Falcon en Bucky Barnes/The Winter Soldier. Daniel Brühl speelt de gevaarlijke terrorist Baron Zemo en Wyatt Russell de namaak-Captain America John Walker/U.S. Agent. Falcon en Winter Soldier worden bijgestaan door oud-SHIELD agente Sharon Carter (het nichtje van Peggy Carter) die wordt vertolkt door Emily VanCamp.

MMA-vechter Georges St. Pierre speelt weer de kickboksende schurk Batroc en Don Cheadle keert sowieso terug als War Machine (vóór hij later dit jaar waarschijnlijk definitief doorbreekt als Hollywood-acteur in Space Jam 2).

Het Marvel Cinematic Universe kennende verschijnen er mogelijk nóg een paar bekende figuren en/of ‘easter eggs’. Op dit moment is daar nog niets over bekend. Er gaan geruchten dat Chris Evans onderhandelt over een terugkeer als Captain America, maar het is bijna onmogelijk dat het iets met deze nieuwe serie te maken heeft.

2. Welke MCU-films zijn gelinkt aan deze show?

Als je goed beslagen ten ijs wil komen, is het handig als je weet wat er (ongeveer) in deze MCU-films gebeurde. Als je geïnteresseerd bent in Falcon and the Winter Soldier, heb je ze waarschijnlijk al gezien, maar toch.

Captain America: The First Avenger introduceert Captain America én zijn vriend Bucky Barnes. In Captain America: The Winter Soldier keert Barnes terug als de ehm… Winter Soldier, een gehersenspoelde moordenaar die wordt bestuurd door HYDRA.

In Avengers: Age of Ultron zie je dat Ultron een rommeltje maakt van het land Sokovia. Dit is een belangrijk punt in Captain America: Civil War omdat Baron Zemo vanwege de verwoesting de Avengers uit wil schakelen. In Civil War zien we ook dat Captain America enorm ver gaat om Bucky Barnes te beschermen tegen een woeste Iron Man (Barnes vermoordde de vader van Tony Stark terwijl hij gehersenspoeld was).

Avengers: Infinity War en Endgame bouwen op naar de huidige situatie in het MCU. Captain America is met pensioen, waarna het nieuwe avontuur van Falcon en Winter Soldier begint.

Volgens de schrijver van The Falcon and the Winter Soldier, Malcolm Spellman, zijn de gebeurtenissen in de nieuwe serie belangrijk voor (minstens) drie nieuwe Marvel-projecten.

1. Wanneer kun je Falcon and the Winter Soldier zien?

De nieuwe Marvel-serie is vanaf 19 maart te streamen via Disney+. Elke vrijdag verschijnt om 09:00 uur ’s ochtends een nieuwe aflevering. In totaal bestaat The Falcon and the Winter Soldier uit zes afleveringen van ongeveer een uur.

Lees verder