Benedict Cumberbatch als Doctor Strange

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Benedict Cumberbatch als Doctor Strange
MarvelSuperhelden

5 dingen om te weten vóór Doctor Strange in the Multiverse of Madness

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Met het openen van het ‘multiversum’ wordt het Marvel Cinematic Universe nóg chaotischer. Dit moet je weten vóór je Doctor Strange in the Multiverse of Madness gaat kijken!

Benedict Cumberbatch keert terug als de machtige tovenaar Doctor Strange, die zijn powers inzet om de wereld te redden. In het verleden nam hij vaak een loopje met de magische krachten en nú lijkt Strange daar de bittere vruchten van te plukken.

Waar gaat Doctor Strange in the Multiverse of Madness over?

Het verhaal van de nieuwe Doctor Strange-film is nog grotendeels geheim, maar we hebben al wel een paar flinke aanwijzingen te pakken. Het ‘multiversum’, verschillende realiteiten die naast elkaar bestaan maar door elkaar heen beginnen te lopen, is natuurlijk een belangrijk onderdeel van het verhaal.

We weten dat Doctor Strange ‘ons’ universum probeert te beschermen, maar dat de grenzen tussen de realiteiten flink beginnen af te rafelen. Strange is hier zelf een beetje schuldig aan, omdat hij in Spider-Man: No Way Home Peter Parker wilde helpen met zijn uitgelekte identiteit.

De belangrijkste factor lijkt echter Scarlet Witch (Elizabeth Olsen), die in WandaVision haar ware kracht vond én op zoek wil naar haar verdwenen kinderen in het multiversum. Het openen van het multiversum heeft buitenaardse wezens én monsters de kans gegeven om de macht over de realiteit te grijpen.

Daarnaast verschijnt er een nieuwe superheldin in het Marvel-universum: America Chavez (Xochitl Gomez). Deze heldin kan met haar powers deuren naar andere realiteiten openen en dáár zit Doctor Strange natuurlijk niet op te wachten!

Wie is de bad guy in deze film?

Fans waren een beetje teleurgesteld dat het speelgoed van Doctor Strange in the Multiverse of Madness een paar maanden geleden al in de winkel lag. Ze waren bang dat de verhaallijn van de film eigenlijk al op straat lag. Zo zou de grote schurk uit de film dit… octopusding zijn.

Inmiddels weten we iets meer over de film. Schijnbaar speelt Benedict Cumberbatch verschillende ‘varianten’ van Doctor Strange, die uit meerdere realiteiten afkomstig zijn. De film bevat ook andere versie van Scarlet Witch én Baron Mordo. Daarmee verandert de zaak natuurlijk: iederéén kan de slechterik blijken!

Welke films en series moet je gezien hebben?

De meeste Marvel-fans hebben alle films en series op Disney+ al lang verslonden, maar als je een beetje achterloopt dan moet je deze avonturen sowieso gezien hebben. Doctor Strange (2016) spreekt voor zich, als het eerste Marvel-verhaal over de mysterieuze tovenaar. WandaVision moet je gezien hebben om de beweegredenen van Scarlet Witch te kennen.

De What If…?-aflevering van Doctor Strange wordt ook getipt. Hierin duikt hij in het multiversum om de dood van zijn geliefde Christine te voorkomen, maar dat leidt alleen maar tot grotere problemen. Spider-Man: No Way Home is ook behoorlijk belangrijk, omdat Strange hierin de grenzen van het multiversum verzwakt.

Welke films en series zijn handig om gezien te hebben?

Niet direct nodig, maar waarschijnlijk wél handig, is kennis van alle Avengers-films: met name Age of Ultron, Infinity War en Endgame. Waarschijnlijk is het ook handig als je Loki gezien hebt, want die serie draait helemaal om het multiversum (en hint mogelijk op de tweede Doctor Strange-film).

Zien we eindelijk Fantastic Four en X-Men in het MCU?

Nadat Disney het bedrijf FOX overnam, zijn bijna alle Marvel-helden onder de paraplu van het Marvel Cinematic Universe gebracht (behalve Spider-Man en zijn vijanden). De tijd lijkt dus rijp voor een terugkeer van de X-Men en Fantastic Four, die hun eigen filmrealiteit bewoonden.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Deze week bespreken we Russian Doll, They Call Me Magic en The John Wayne Gacy Tapes. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

Patrick Stewart speelt een kleine rol in de film en hem kennen we natuurlijk als… Professor X uit de X-Men-films!

Daarnaast gaan er nog de meest wilde geruchten over de film. Fans dachten Tom Cruise (of Loki-acteur Jonathan Majors) te herkennen als een alternatieve Iron Man. Het multiversum geeft regisseur Sam Raimi een ongelooflijke vrijheid om helemaal los te gaan met bekende personages en acteurs.

Je ziet Doctor Strange in the Multiverse of Madness vanaf 4 Mei in de bioscoop.

Lees verder