Wat krijgt Disney er allemaal bij door Fox over te nemen?

Door Redactie
Wat krijgt Disney er allemaal bij door Fox over te nemen?

Vrijdag 27 juli werd bekend Disney inderdaad 21st Century Fox mag overnemen. De aandeelhouders van beide bedrijven stemden toe, dus nu gaat het gebeuren. Prijskaartje voor de overname: 71,3 miljard dollar?! Dat is omgerekend zo'n 60 miljard euro! Op internet bestaan de reacties of uit juichende Marvel-fans die blij zijn dat de X-Men en Fantastic Four naar het Marvel Cinematic Universe mogen, of uit economen die uitleggen dat zo'n enorm monopolie echt niet goed zou zijn. Maar voor 71 miljard krijgt Disney echt veel meer dan alleen Wolverine en Deadpool. Hierbij een overzicht:

Comics-franchises: X-Men & Deadpool, Fantastic Four

“The X-Men are coming home!” juichen de fans online. Marvel krijgt eindelijk de filmrechten voor één van hun meest waardevolle franchises. Dat opent de weg voor een reboot in het Marvel Cinematic Universe. En met de X-Men krijgt Disney ook alle daaraan verwante filmseries erbij zoals Wolverine en Deadpool, en in de toekomst wellicht X-Force, New Mutants, X-Factor of Excalibur. Ook de Fantastic Four komen naar Disney, die met de beide Incredibles-films al de enige twee goede films gebaseerd op “Marvels first family” in huis heeft. Maar deze twee comic-franchise zijn het topje van de ijsberg. En wie ijsberg zegt, die zegt Titanic. En van daar is het een kleine stap naar James Cameron en zijn Avatar-franchise.
Wat krijgt Disney er allemaal bij door Fox over te nemen?

Science fiction en actie: Avatar, Aliens & Predator

Disney krijgt ook in één klap Avatar erbij, en ook nog twee andere lucratieve science fiction-franchises, namelijk Aliens & Predator. Aangezien James Cameron al tien jaar roept dat hij allerlei vervolgen op Avatar gaat maken zou ook dit een goudmijntje kunnen zijn als de regisseur woord houdt.

Meer science fiction en actie: Planet of the apes, Independence Day

 Met Planet of the Apes en Independence Day krijgt Disney er nog twee grote science fiction en actie-franchises bij. En over actieseries gesproken, wat te denken van de volgende twee:
Wat krijgt Disney er allemaal bij door Fox over te nemen?

Nog meer actie: Die Hard, The Kingsman

Vorige maand maakte Matthew Vaughn bekend dat hij werkt aan een heel Kingsman-universum.Ook dit gaat dus een grote filmserie worden met spin-offs en sequels tot je er moe van wordt. De Die Hard-reeks ligt alweer wat jaartjes op zijn gat, maar misschien wil Disney Bruce Willis aansporen om nog een zesde keer John McClain te spelen. Komen we eindelijk van die ranzige bijsmaak van dat waardeloze vijfde deel af.

Wat krijgt Disney er allemaal bij door Fox over te nemen?

Familiefilms: Alvin & The Chipmunks, Ice Age, Home Alone, Night at the Museum

Maar het is niet alleen maar actie wat de klok slaat, ook aan de kleintjes is gedacht, want het blijft natuurlijk Disney. Door de Fox-overname krijgt Disney er twee goed lopende animatiefranchises bij met Alvin & The Chipmunks en Ice Age, en twee familiefilmreeksen met Home Alone en Night at the Museum. En dan hebben we het nog niet eens over de tv-series gehad...
Wat krijgt Disney er allemaal bij door Fox over te nemen?

TV-comedy's: Simpsons, Family Guy, Modern Family, Atlanta

Disney krijgt er volop nieuwe comedy's bij, want ook de Simpsons en Family Guy gaan verhuizen. Maar ook kijkcijferkanon Modern Family en de veelgeprezen eigenzinnige comedyserie Atlanta zitten bij de deal inbegrepen.
Wat krijgt Disney er allemaal bij door Fox over te nemen?

TV-thrillers: Fargo, Legion, American Horror Story, X-Files

Last but not least krijgt de entertainmentgigant er ook een paar puike tv-series bij. Het ijzersterke Fargo en het goed ontvangen Legion (dat ook weer gebaseerd is op X-Men comics) gaan over, en hetzelfde geldt voor het succesvolle American Horror Story en de langlopende science fiction-serie The X-Files.

Aan de ene kant is het bijna om bang van te worden wat Disney er nu allemaal bijkrijgt. Aan de andere kant kunnen nu wel eens mooie tijden aanbreken voor filmfans, want het entertainmentconcern krijgt er nu veel nieuwe series bij waar al lange tijd niks of niks goeds mee is gebeurd. En zoals we met Star Wars al hebben gezien weet Disney van aanpakken als het gaat om oude franchises succesvol nieuw leven inblazen. Dat belooft wat!