Recensie Loki – Een heerlijke buddy-cop serie met Tom Hiddleston en Owen Wilson

Loki op Disney+

De Disney+ MCU-series hebben de wereld nog niet in vuur en vlam gezet zoals de eerste MCU-films dat ooit deden. Marvel brengt nu de geliefde schurk Loki letterlijk terug uit de dood. Kan hij het grootste filmuniversum ter wereld weer in rustige wateren brengen?

Er lijkt nooit een saai moment te zijn wanneer de God of Mischief in beeld is, wat goed is want WandaVision en The Falcon and the Winter Soldier hadden momenten die zeker Tom Hiddlestons energie konden gebruiken. De eerste aflevering van Loki ziet de Britse acteur in topvorm, terwijl hij probeert te ontsnappen uit een Terry Gilliam-achtige bureaucratische hel.

Gearresteerd door de tijdpolitie

Ondertussen wordt de kijker vlot op de hoogte gebracht van de ingewikkelde gebeurtenissen die Loki terugbrengen. Ja, Thanos heeft hem gedood in Avengers: Infinity War. Maarrr een eerdere Loki wist te ontsnappen in Avengers: Endgame, toen de superhelden terug in de tijd reisden om een Infinity Stone te stelen van henzelf.

Genoeg tijdreisgeklungel dat deze nieuwe Loki het meteen aan de stok krijgt met de Time Variance Authority (TVA): een almachtige, extreem geavanceerde organisatie die de enige echte tijdlijn beschermt. Iedere aftakking is een deviant en Loki wordt daarom voor de tijdrechtbank gezet. Owen Wilson to the rescue! De acteur is zichtbaar ouder als een doorgewinterde kantoortijger van de TVA, maar zijn jongensachtige charme is nog even sterk en de perfecte spiegel waartegen Tom Hiddleston lekker kan smieren.

Recensie Loki – Een heerlijke buddy-cop serie met Tom Hiddleston en Owen Wilson

Silence of the Loki’s

Mobius, zoals Wilsons personage heet, is ook sluwer dan hij eruitziet. Loki kan bedriegen als de beste en denkt op dezelfde manier als andere gevaarlijke deviants. Bovendien is zijn eer aangetast want niemand is natuurlijk beter dan hem, dus Mobius probeert hem te overtuigen mee te werken met de TVA in ruil voor zijn leven.

Grote gevolgen

Loki begint ijzersterk en het is ook meteen duidelijk dat eventuele gebeurtenissen met de tijdlijn verregaande gevolgen kunnen hebben voor toekomstige MCU-films. Dat maakt het extra spannend ten opzichte van WandaVision en The Falcon, die juist kleinere verhalen dan de films probeerden te vertellen.

Recensie Loki – Een heerlijke buddy-cop serie met Tom Hiddleston en Owen Wilson

Geen MCU-film

Wel moet gezegd worden dat deze series ook sterk begonnen en vooral in de middelste afleveringen vaart verloren. Hopelijk kan Loki dat voorkomen, al zijn ook in de eerste afleveringen de kleinere, goedkoper uitziende soundstages aanwezig. Series zijn toch een hele andere tak van sport dan films voor Marvel. Gelukkig lijkt het met het verhaal en het charismatische hoofdpersonage meer dan goed te komen.

Recensie Loki – Een heerlijke buddy-cop serie met Tom Hiddleston en Owen Wilson

Conclusie

Na twee afleveringen weten we het al: Loki is met afstand de interessantste Disney+ MCU-serie tot nu toe. Tom Hiddleston heeft zichtbaar plezier als de aan lager wal geraakte schurk en het hele concept van een buddy-cop serie vol tijdreisavonturen, is heerlijk origineel. Hier gaan wij de komende woensdagen wel voor zitten!

4 STERREN

Loki is te zien op Disney+

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.