Recensie The Falcon and The Winter Soldier - meesterlijke Marvel-actie zonder poespas

Recensie The Falcon and the Winter Soldier

Wie Marvels eerste MCU-serie WandaVision een beetje te 'vaag' en 'arsty fartsy' vond, zal The Falcon and The Winter Soldier véél beter vinden. De Disney+ serie knalt vlammend uit de startblokken en geeft je dat heerlijke blockbuster-gevoel.

Deze recensie is gebaseerd op de allereerste aflevering.

WandaVision voelde deels als een experiment voor het MCU. Sitcom-parodieën, weinig traditionele vechtscènes, verschillende stijlen - dingen die The Falcon and The Winter Soldier vooralsnog volledig links laat liggen. Temper je verwachtingen wel een beetje: deze serie gaat je (nog) niet verrassen. Al bedoelen we dat niet negatief.

Waar gaat The Falcon and The Winter Soldier over?

In The Falcon and The Winter Soldier pakken Bucky Barnes (Sebastian Stan) en Sam Wilson (Anthony Mackie) de draad weer op na 'the blip'. Zij zaten bij de ene helft van het universum dat vijf jaar van de aardbodem verdween na Thanos' 'snap', maar plotseling weer terugkeerde na Hulks reddingsactie in Avengers: Endgame. Alleen al in aflevering één laat TFaTWS (wen er maar aan) je veel meer zien van die veranderde wereld dan WandaVision.

De wereld van het MCU

Er hangt een dikke melancholische wolk over de show heen. De wereld raapt nog steeds de brokstukken op van 'the blip' en niemand weet precies hoe 'ie zich moet gedragen. Ook verloor Amerika haar grootste superheldensymbool: Steve Rogers, aka Captain America. Bucky worstelt ook nog steeds met de effecten van alle HYDRA-mind control en we zien hoe Sam leeft als hij géén Avenger-werk doet. Alleen al het feit dat we een deel van zijn familie zien, geeft je meteen veel meer emotionele binding met het personage dan al zijn MCU-optredens bij elkaar opgeteld.

Recensie The Falcon and The Winter Soldier - meesterlijke Marvel-actie zonder poespas

Keiharde Marvel-actie

Dat is uiteraard het effect van een serie die veel meer tijd in personages kan steken zonder dat er elk halfuur een epische actiescène in moet zitten. Toch betekent dat niet dat TFaTWS onderdoet voor een blockbuster. De eerste aflevering opent met een moddervette aaneenschakeling van gevechten die zo in een Avengers-film kon zitten. Hopelijk bleef er voor de andere afleveringen genoeg budget over want dit zag er al mega-duur uit.

Niet bepaald verrassend

Dat wil niet zeggen dat de eerste aflevering alles goed doet. Zo krijg je totaal geen grip op hoe de dynamiek tussen Bucky en Sam gaat zijn. Als je de trailers ziet, verwacht je een soort instant-buddy cop-vibe, maar reken daar (nog) niet teveel op. En de nieuwe bad guys... laten nog te wensen over. Hun motivaties worden niet erg overtuigend uitgelegd. Ook liet WandaVision elke week je brein overuren draaien, maar TFaTWS is veel meer straight forward en kijkt eerder 'lekker weg' dan dat het je aan het denken zet.

Recensie The Falcon and The Winter Soldier - meesterlijke Marvel-actie zonder poespas

Conclusie

Maar hè: niet elke serie hoeft te baden in ongrijpbare mysteries. Een aflevering vol keiharde actie, veelbelovende backstory en de nodige oprecht emotionele momenten is ook meer dan genoeg om mee te beginnen. Zeker wanneer Bucky en Sam noodgedwongen moeten gaan samenwerken verwachten we dat de serie enorme stappen gaat maken en in één klap nog interessanter wordt. All aboard the Marvel-hype train!

Recensie The Falcon and The Winter Soldier - meesterlijke Marvel-actie zonder poespas

The Falcon and the Winter Soldier is te zien op Disney+. Iedere week verschijnt er een nieuwe aflevering.