Matt Smith als seriemoordenaar Charles Manson in Charlie Says

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Matt Smith als seriemoordenaar Charles Manson in Charlie Says

Waarom toch ineens al die Charles Manson-films?

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Charles Manson en zijn 'family' zijn op dit moment bijzonder in trek in de filmwereld. Wat maakt deze seriemoordenaar en zijn moordcultus zo interessant?

Mogelijk heb je gehoord van Quentin Tarantino’s nieuwe film: Once Upon A Time In Hollywood, waarin het verhaal van Charles Mansons sekte een belangrijke rol speelt? Nee? Nou, check de trailer dan maar eens!

In 2019 komen er minstens drie films uit over Charles Manson en zijn ‘family’; de sekte die in 1969 voor paniek zorgde in de Verenigde Staten, en speelt de killer een grote rol in de Netflix-serie Mindhunter. Waarom wil iedereen deze psycho zo graag verfilmen?

Manson groeide op in een gebroken gezin, en kwam al snel in de jeugdzorg terecht. Daarna werd hij opgepakt tijdens een inbraak, en verhuisde hij van de ene jeugdgevangenis naar de andere. Na zijn vrijlating probeerde hij het als muzikant in Californië, en begon hij zijn groep volgelingen te vormen.

Charles de bijna-Beach Boy

De zonderlinge Manson raakte in contact met de Beach Boys, die nog een nummer van ‘m opnamen. Dit speelde nog een paar jaar vóór de verschrikkelijke moorden, maar nadien speelden rockbands nog steeds muziek van de halvegare; waarschijnlijk om lekker ‘edgy’ te doen, zoals bijvoorbeeld Guns ’n Roses. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk de shockrocker Marilyn Manson, die zijn artiestennaam aan de moordenaar te danken heeft.

De sekteleider palmde zijn volgelingen in met mooie praatjes en drugs, en ‘gebruikte’ zijn vrouwelijke volgers om invloed te winnen bij lokale criminelen en (motor)bendes. Ook mocht de ‘family’ een tijd lang op een ranch van de bejaarde George Spahn wonen, op voorwaarde dat hij zijn gang kon gaan met de vrouwen.

Helter Skelter

Manson had het idee om een rassenoorlog te ontketenen, naar eigen zeggen geïnspireerd door het nummer Helter Skelter van The Beatles. Eigenlijk wilde hij dit doen met een muziekalbum(!), maar toen zijn sekte bedreigd werd door een donkere drugsdealer schoot hij die dood. Toen hij korte tijd later geld nodig had, vermoordde hij een kennis waarvan hij dácht dat hij erg rijk was. Deze moord probeerde hij de Black Panthers in de schoenen te schuiven.

De bekendste moordpartij was echter die op actrice Sharon Tate, die op dat moment hoogzwanger was, en vier andere aanwezigen. Tate was op dat moment natuurlijk al bekend, maar stond op het punt om een echte wereldster te worden. De sekte trok zich kort daarna terug in Death Valley, en werd daar uiteindelijk opgepakt.

Actrice Sharon Tate

Manson is altijd een belangrijk symbool gebleven in de Verenigde Staten. Terwijl de hippies op het Woodstock-festival (waarschijnlijk het hoogtepunt van het hippiedom) ‘peace and love' vierden, schoten en staken de sekteleden van Manson negen mensen dood in de omgeving van Los Angeles. Al met al was dat toch een behoorlijke klap voor de hippies, en de samenleving in bredere zin.

Voor Hollywood waren de moorden ook een shock. Filmsterren leefden gewoon met hun gezin in (grote) huizen, maar hekken en bewakers hoorden er vóór de Manson Family meestal niet bij. Lange tijd was ook onduidelijk hoe groot zijn ‘beweging’ precies was, waardoor filmsterren een stuk voorzichtiger moesten leven dan voorheen.

Eenmaal gevangen werden experts het er niet over eens of Manson écht gestoord was, of alleen maar deed alsof, omdat hij waarschijnlijk toch nooit meer vrijkwam. Manson werd in eerste instantie ter dood veroordeeld, maar deze straf werd een paar jaar later omgezet tot levenslang. Hij heeft nooit spijt betuigd, had op een gegeven moment ineens een gezellig hakenkruis op zijn voorhoofd, heeft nooit aangegeven dat hij begreep hoe ernstig zijn misdaden waren, en leek sowieso niets om andere mensen te geven.

Dat neemt niet weg dat hij behoorlijk veel fanmail ontving, en vrij regelmatig in het nieuws kwam. Dan bleek hij ineens drugs te dealen in de gevangenis, of dan mocht hij naar de rechtbank voor een gesprek over vervroegde vrijlating (die altijd werd afgewezen), waardoor er weer veel over zijn misdaden geschreven werd.

Er zijn al eerder films over Charles Manson en zijn geflipte club opgenomen, meestal in een ‘jubileumjaar’ van de moord op Tate en haar vrienden. Omdat het dit jaar 50 jaar geleden is, en Charles Manson zelf overleden, ligt het aantal nieuwe films een beetje voor de hand, hoewel de familie van Sharon Tate daar nog steeds anders over denkt.

In Charlie Says zien we Matt Smith als de sekteleider, die een groep jongeren genadeloos inpalmt.

The Haunting Of Sharon Tate gooit het over een andere boeg: hierin droomt Sharon Tate (Hillary Duff) dat ze vermoordt wordt door de Manson-family, en probeert ze dit te voorkomen. Tamelijk smakeloos idee, eigenlijk.

In het tweede seizoen van Mindhunter zien we Manson ook figureren. Grappig weetje: in deze serie wordt hij door dezelfde acteur gespeeld als in Once Upon A Time In Hollywood: Damon Herriman.

Manson was niet de eerste, de dodelijkste of laatste gestoorde sekteleider (helaas!), maar door het tijdstip, het bizarre motief, zijn slachtoffers én de locatie mogelijk altijd de beroemdste. In 2017 overleed Amerika’s beruchtste seriemoordenaar. Miljoenen fans van Marilyn Manson schrokken zich die dag de tandjes: dát is dan wel weer grappig!

Lees verder