Waar kun je de Oscargenomineerde films van 2023 zien?

Op 13 maart worden de gelukkige winnaars van de Oscars verblijd met hun beeldjes, dus er is nog tijd om de films te kijken waar het allemaal om draait. Draaien ze in de bios of kun je ze al streamen? We zetten alles voor je op een rij!

Oscar genomineerden 2023

Everything Everywhere All at Once

De grootste kanshebber van dit jaar heeft elf nominaties, waaronder die voor beste film en beste regie. Ook is er geen film met meer acteurs en actrices die een pluim hebben gekregen dan deze: Michelle Yeoh voor haar hoofdrollen en Ke Huy Kwan, Jamie Lee Curtis en Stephanie Hsu voor hun bijrollen. In deze dolle mix van martial arts, sciencefiction en fantasy moet de eigenaar van een wasserij de wereld redden door allerlei parallelle versies van onze werkelijkheid te verkennen.

Je kunt Everything Everywhere All at Once streamen via Prime Video.

The Banshees of Inisherin

De Academy houdt van films waarin acteurs en actrices kunnen stralen en The Banshees of Inisherin is er absoluut zo eentje. Dit zwart-komische drama vertelt het verhaal over twee vrienden op een Iers eiland begin twintigste eeuw, van wie één helft opeens de vriendschap opzegt, met extreme gevolgen. De film en regie zijn genomineerd, net als Colin Farrell voor zijn hoofdrol en Brendan Gleeson, Barry Keoghan en Kerry Condon voor hun bijrollen; in totaal heeft de film negen nominaties.

The Banshees of Inisherin (check hier onze recensie) is momenteel te zien in de bioscoop.

Im Westen Nichts Neues

De Duitse Oscarinzending raapte een indrukwekkende negen nominaties bij elkaar, waaronder die voor beste film en beste buitenlandse film. Het is een genadeloos realistisch en schrijnend verslag van het leven van een Duitse soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog. Je moet er met zijn fikse speelduur en zware onderwerp wel even voor gaan zitten, maar dat is dik de moeite waard.

Im Westen Nichts Neues, ook wel bekend als All Quiet on the Western Front, staat op Netflix.

Elvis

Een biopic over The King of Rock 'n Roll die alle andere overbodig maakte, was er nog niet, maar daar bracht Baz Luhrmanns Elvis verandering in. Hij kreeg geen nominatie; de film en titelrolspeler Austin Butler wél. In totaal komt dit creatieve drama uit op acht nominaties, thank you very much!

Elvis staat op HBO Max.

The Fabelmans

Steven Spielberg kent bijna iedereen wel, maar het verhaal hoe hij als kind al zijn eerste stappen zette als regisseur nog niet. The Fabelmans heeft daar voor een belangrijk deel verandering in gebracht, want daarin zien we een jochie, gemodelleerd naar Spielberg, die met film als rode draad opgroeit in een joods gezien in de jaren vijftig en zestig. Hij kreeg zeven nominaties, waaronder die voor beste film, beste regie, beste actrice voor Michelle Williams en beste mannnelijke bijrol voor Judd Hirsch.

The Fabelmans draait nu in de bioscoop.

Tár

Dit drama over een fenomenale dirigent, die als aanvoerder van het filharmonisch orkest van Berlijn spectaculaire dingen doet in de door mannen gedomineerde wereld van de klassieke muziek, lijkt wel een biopic. In werkelijkheid is dit verhaal helemaal fictief, maar dat heeft z'n succes bij de Oscars niet dwarsgezeten: zes nominaties staan op het conto van Tár. Beste film en beste actrice voor Cate Blanchett zijn er twee van.

Tár draait vanaf 2 maart in de bioscoop.

Top Gun: Maverick

Dat deze film het zou schoppen tot kanshebber op de Oscar voor beste film, zagen weinig mensen vooraf aankomen. Maar het is een oerdegelijke actiefilm en een daverend kassucces en zo'n titel heeft de Academy er tegenwoordig ook graag tussen staan. We zien de rebelse toppiloot Maverick (Tom Cruise) in actie komen als instructeur voor jonge honden die een levensgevaarlijke missie moeten gaan wagen. In totaal komt het aantal nominaties van Top Gun: Maverick uit op zes.

Top Gun: Maverick is te streamen via SkyShowtime.

Black Panther: Wakanda Forever

Marvel dringt steeds vaker door tot de prestigieuze regionen van de Oscar-ceremonie. Die traditie werd ingezet met Black Panther en krijgt een vervolg met de sequel. Van de vijf nominaties is het overgrote deel voor de technische categorieën, maar ook Angela Bassett maakt kans en wel op de prijs voor beste vrouwelijke bijrol. Haar rol als de koningin-moeder van Wakanda, waar een leiderschapscrisis een dreigende oorlog nog enger maakt, verdient dat dan ook helemaal.

Black Panther: Wakanda Forever is te streamen bij Disney+.

Avatar: The Way of Water

Het vervolg op Avatar heeft niet zoveel Oscarnominaties opgeleverd als het origineel, maar Avatar: The Way of Water is wel hard op weg die film te evenaren aan de bioscoopkassa. Dat zal de pijn vast een beetje verzachten. Er is een nominatie voor beste film en met drie technische schouderklopjes komt het totaal uit op vier. Voor wie hem op een of andere vreemde manier nog niet gezien heeft: in dit scifi-spektakel verkennen we de kustgebieden van planeet Pandora als Jake Sully en zijn gezin op de vlucht moeten voor mensen met kwaad in de zin.

Avatar: The Way of Water draait nog in de bioscoop.

Triangle of Sadness

Drie nominaties binnenharken is sowieso een prestatie, maar die voor beste film, beste regie en beste scenario: dat is helemaal fantastisch. De makers van Triangle of Sadness hebben het geflikt, nadat ze vorig jaar ook al de Gouden Palm wonnen op het filmfestival van Cannes. In deze satire beleeft een gezelschap stinkend rijke mensen een topvakantie op een schip, totdat ze schipbreuk lijden.

Triangle of Sadness draait momenteel nog in de bioscoop.

The Whale

De grote blikvanger van The Whale is natuurlijk Brendan Fraser, als veel te zware leraar engels die probeert de banden met zijn dochter aan te halen. Hij is de genomineerde met de meeste kans, al zijn ook de make up en Hong Chau in de categorie van beste vrouwelijke bijrol in de race.

Nog even geduld tot 16 februari, wanneer The Whale hier in de bioscoop gaat draaien.

Living

De ogen van een vastgeroeste Engelse ambtenaar gaan open voor hoe mooi het leven kan zijn als je het positief benadert. Wel jammer dat hij daar pas achter komt na het nieuws dat hij niet lang meer te leven heeft. De prachtige hoofdrol van Bill Nighy is genomineerd, net als het scenario.

Living draait nu in de bioscoop.

Women Talking

Een gruwelijk waargebeurd verhaal vormt de basis van dit drama over een religieuze gemeenschap die geteisterd wordt door een serie verkrachtingen. Het scenario is in de race voor een Oscar, net als de film zelf.

Women Talking gaat vanaf 16 februari in de bioscoop draaien.

Aftersun

Paul Mescal speelt in Aftersun een jonge vader van een meisje, die twintig jaar na een memorabele vakantie terugdenkt aan hem en probeert een volledig beeld van hem te krijgen. Hij kreeg zijn eerste Oscarnominatie voor deze rol.

Aftersun gaat vanaf 23 februari in de bioscoop draaien.

Blonde

Deze vertelling van het leven van Marilyn Monroe - lees hier onze recensie van Blonde - riep nogal uiteenliggende reacties op, maar over één ding was iedereen het wel eens: de hoofdrol van Ana de Armas was hoe dan ook geweldig. Die Oscarnominatie voor vrouwelijke hoofdrol zat er dus al even aan te komen.

Blonde is te streamen via Netflix.

To Leslie

De grootste verrassing russen alle nominaties was die voor Andrea Riseborough en haar hoofdrol in dit kleine drama. Zo'n verrassing zelfs, dat er een onderzoek is gestart of in de aanloop hiernaar toe alles wel volgens de regels is verlopen. Hoe dan ook: dit verhaal over een alleenstaande moeder die een loterij wint en haar geld in no time verbrast, werd hierdoor in één klap een stuk bekender, dus dat is al winst.

Het is nog onbekend waar en wanneer To Leslie in Nederland te zien zal zijn.

Causeway

Bryan Tyree Henry is de laatste jaren hard bezig met het veroveren van de harten van film- en seriekijkers: kijk maar naar zijn rollen in Atlanta, Joker en Bullet Train. Dankzij Causeway is hij nu ook een 'Oscar nominee' (beste mannelijke bijrol) en dat is een hele mooie opsteker. In dat drama speelt hij een man die vriendschap sluit met een militair (Jennifer Lawrence) met hersenschade.

Causeway is te zien op Apple TV+.