• Bioscoop

Recensie The Banshees of Inisherin – 'Gitzwart en loeileuk door de chemie van de twee hoofdrolspelers'

Het simpele verhaal van twee mannen die opeens geen vrienden meer zijn, klinkt simpel, maar The Banshees of Inisherin is een heerlijke gitzwarte comedy met een voortreffelijke cast. 

The Banshees of Inisherin

Op het kleine Ierse eiland Inisherin kent iedereen elkaar. En iedereen weet dat Colm Doherty (Brendan Gleeson) en Pádraic Súilleabháin (Colin Farrell) al jaren elkaars beste vrienden zijn. De bewoners zijn dan ook erg verbaasd als Colm ineens de vriendschap opzegt. Pádraic wil het niet eens geloven, maar Colm laat al snel zien dat het hem menens is – en hoe!

Een gitzwarte comedy met sterke acteurs

Dat gegeven is in The Banshees of Inisherin de originele aanzet voor een gitzwarte comedy, waarin regisseur Martin McDonagh (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) weer laat zien dat hij stevige rollen schrijft voor minstens zulke sterke acteurs. Geen wonder dat het een makkie was om Brendan en Colin, na hun gezamenlijke In Bruges, weer op te laten draven.

Die twee mannen zijn net een romcom-koppel

De steeds nerveuzer wordende Pádraic en de stoïcijns blijvende Colm zijn een komisch stel samen. Er lopen nog andere types op dat eiland rond, minstens zo goed gespeeld, maar het gaat toch vooral om dat centrale duo. Net als bij een romcom, hoop je de hele tijd dat ze weer bij elkaar komen, al ontstaat de meeste humor in The Banshees of Inisherin juist doordat ze dat niet doen.

The Banshees of Inisherin
© Disney

Oscar-kansen voor het oprapen

The Banshees of Inisherin heeft al de nodige prijzen opgepikt en daar kunnen nog de nodige Oscars bij komen, want er zijn nominaties gescoord in de categorieën Beste film, Beste regisseur, Beste acteur, Beste acteur in een bijrol en Beste scenario.

Conclusie

The Banshees of Inisherin is gitzwart en loeileuk, wat vooral komt door de chemie van de twee hoofdrolspelers. Brendan Gleeson en Colin Farrell zijn na In Bruges, van dezelfde regisseur, weer een erg leuk stel samen.

The Banshees of Inisherin is vanaf 26 januari te zien in de bioscoop

Voor wie nog niet is overtuigd, hebben we zes redenen waarom je The Banshees of Inisherin moet zien.