6 redenen waarom je The Banshees of Inisherin moet zien
Twee mannen, ooit vrienden, komen op een bizarre manier recht tegenover elkaar te staan. Dat levert een geweldige film op. Vinden wij. En wel om zes redenen.
Het verhaal van de nieuwe bioscoopfilm The Banshees of Inisherin [spreek uit: i-ni-SHÉ-rin] is in eerste instantie niet erg veelbelovend: op een ingedut Iers eiland zegt Colm (Brendan Gleeson) ineens de jarenlange vriendschap op met Pádraic (Colin Farrell). Die laatste weet zich daar geen raad mee, maar Colm laat al snel merken dat het hem echt héééél erg menens is. Waarom is dat de basis van een uitstekende film? Daar zijn zes 'feckin' goede redenen voor.
1. Geweldig acteurs die Colin en Brendan
Allereerst vormen acteurs Colin Farrell en Brendan Gleeson een geweldig duo, en dat lieten ze eerder al zien in de minstens zo zwartgallige comedy In Bruges (2008). Daarin spelen ze twee huurmoordenaars die in het pittoreske Belgische plaatsje Brugge moeten wachten op hun volgende opdracht en ondertussen de toerist uithangen – maar meer lijken op een vader die met zijn onwillige zoon gaat cultuursnuiven. In The Banshees of Inisherin zijn de twee mannen opnieuw een lekker stel samen, maar lijken ze eerder op twee honden: Colm (Brendan Gleeson) is de grote rustige lobbes die zijn eigen plan trekt en Pádraic (Colin Farrell) is het nerveuze schoothondje dat om aandacht blijft springen. Dat contrast zorgt voor een hoop hilariteit - en medelijden - bij de kijker.
2. Personages met een heerlijk steekje los
In Bruges werd geschreven en geregisseerd door de Brits-Ierse Martin McDonagh en die neemt beide taken ook weer op zich voor The Banshees of Inisherin. Hij verzint altijd zijn eigen verhalen, zowel voor zijn films als voor zijn toneelstukken, en die zijn vrij origineel te noemen. Net als The Banshees spelen die toneelstukken zich meestal af in het Ierse geboorteland van McDonaghs ouders en zitten ze vol gitzwarte humor. De personages die daar rondlopen, zijn behoorlijk ‘kleurrijk’ en er is vaak een steekje aan los. Ze zijn daarnaast het type dat je, onder het genot van een pul bier, met veel smaak hun aparte levensverhaal zou vertellen.
3. Als de Oscarbobo’s enthousiast zijn…
Martin McDonaghs vorige film Three Billboards Outside Ebbing, Missouri (2017) kreeg zeven Oscarnominaties, waarvan twee werden verzilverd: Beste Actrice voor Frances McDormand en Beste Mannelijke Bijrol Sam Rockwell. Het ziet ernaar uit dat The Banshees of Inisherin straks in maart ook wel met een paar beeldjes naar huis zal gaan. De eerste voortekenen zijn in ieder geval goed: de film heeft dit jaar de meeste nominaties (acht) voor de Golden Globes gekregen. Hier in Europa is de film ook al begonnen met prijzen binnenharken. Zo werd Colin Farrell op het prestigieuze filmfestival van Venetië uitgeroepen tot de beste acteur en kreeg Martin McDonagh de prijs voor het beste scenario.
4. Dat Ierse landschap is ronduit overweldigend
McDonagh schreef The Banshees of Inisherin in eerste instantie als toneelstuk, wat een trilogie zou opleveren met The Cripple of Inishmaan en The Lieutenant of Inishmore. Uiteindelijk besloot hij de geboortegrond van zijn voorouders extra eer aan te doen door er een film van te maken waarin hij het landschap uitgebreid voor de camera kon zetten. Maar als je denkt door die film een leuke vakantiebestemming te hebben gevonden, moet je op internet niet ‘Inisherin’ intikken. Dan kun je namelijk lang blijven zoeken, omdat McDonagh die naam zelf heeft verzonnen. Voor de film is het eiland samengesteld uit een aantal locaties op Inishmore (dat dus wel bestaat) en Achill.
5. Je leert nog leuk vloeken ook
Er is in The Banshees of Inisherin niet alleen veel leuks te zien, maar ook te horen. Zowel de Ierse tongval als de Ierse uitdrukkingen van de acteurs/personages verhogen de leut en maken ons weer dankbaar voor de vaderlandse ondertitelingspraktijk. Aan de smakelijke manier waarop ze om de haverklap “Feckin!” vloeken, hou je vanzelf een favoriet nieuw scheldwoord over. Een andere min of meer nieuwe term is de ‘banshees’ uit de titel. Dat zijn wezens uit de Ierse folklore, die met hun klaaglijke stemmen onheil aankondigen. In de film wordt die rol soort van waargenomen door de oude ‘heksachtige’ mevrouw McCormick. Ze maakt niet veel geluid, maar ze duikt overal en plotseling op, zodat Pádraic toch doodsbenauwd voor haar is.
6. Bizar hoe vrienden tegenover elkaar komen te staan
Tenslotte zit er, zoals het hoort bij een goede film, een diepere laag in The Banshees of Inisherin. Het verhaal had zich in het hier en nu af kunnen spelen, maar McDonagh koos voor het jaar 1923 en dat is geen toeval. Daardoor is in de verte continu de Ierse burgeroorlog te horen die was losgebarsten nadat de Ierse Vrijstaat werd opgericht als een onderdeel van het Britse Gemenebest. Een deel van de Ieren was het daar roerend mee eens, terwijl anderen vonden dat Ierland alle banden met de Britten moest verbreken. Het was een strijd tussen mensen die daarvoor jarenlang dikke mik waren geweest en die nu ineens lijnrecht tegenover elkaar kwamen te staan – net als Colm en Pádraic... En nu allemaal naar de bioscoop om te zien hoe dat laatste conflict wordt opgelost!
The Banshees of Inisherin draait nu in de bioscoop.
Dit verhaal verscheen eerder in Veronica Superguide. Nooit meer iets missen? Sluit dan snel een voordelig abonnement af!
Wat anderen nu lezen
Formule 1 PrixPraat met Robert Doornbos: ‘Jeddah heeft een gevaarlijk randje’
De meest gewaagde Molacties uit de geschiedenis van Wie is de Mol?
Top 10 Netflix: de populairste series
9 series om te kijken als je The Last of Us goed vond
De 10 beste films op Netflix
9 BN'ers waarvan je niet wist dat ze ooit Shownieuws presenteerden
De grootste rellen rondom de Oscars
De 20 beste series nu op Netflix
11 series die Netflix nooit had mogen cancelen
Formule 1 PrixPraat met Robert Doornbos - 'Ferrari wint Bahrein'