Vijf tekenfilmseries van vroeger die je vergeten bent

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Vijf tekenfilmseries van vroeger die je vergeten bent

Vijf tekenfilmseries van vroeger die je vergeten bent

|
|

Laatste update:

Tekenfilmseries uit de jaren tachtig zijn tegenwoordig een grote geldkoe voor Hollywoodstudio's. Transformers en G.I.Joe kent iedereen nog wel, en van He-Man and the Masters of the Universe krijgen we volgend jaar eindelijk een nieuwe bioscoopfilm. Ook M.A.S.K. ligt nog bij iedereen in het geheugen, getuige de razend enthousiaste reacties toen we laatst aankondigden dat ook hier eindelijk een film van komt. Maar herinneren jullie je deze series nog?

1 - Thundercats

Toegegeven, eigenlijk was Thundercats gewoon een beetje bij elkaar gejat van Masters of the Universe. De voornaamste verschillen waren dat de stoere He-man hier een soort katachtige held genaamd Lion-O was, en dat we Skeletor hier tegenkwamen als een mummie genaamd Mumm-Ra. Toch keek de serie erg lekker weg en zagen de personages er mooi uit. Hetzelfde kan niet gezegd worden voor de rampzalige reboot die voor 2019 op de planning staat; ineens zijn de arme Donderkaters veranderd in een geanimeerde serie die niet kan kiezen of 'ie nou voor de kleintjes bedoeld is, of juist voor een Adult Swim-achtig publiek wil gaan. Het ziet er in elk geval niet uit.

2 - She-Ra

Ook She-Ra was afgeleid van Masters of the Universe, maar dan officieel; deze ‘Princess of Power’ was het zusje van He-Man. Speelgoedfabrikant Mattel bedacht haar als een manier om actiefiguren te verkopen aan jongens en meisjes tegelijk, maar het plan bleek niet te werken; meisjes waren niet echt gediend van deze kruisbestuiving tussen He-Man en Barbie, terwijl jongens het She-Ra speelgoed toch te verwijfd vonden met al het dominante paars en roze.

Net als van Thundercats staat er een reboot op de planning voor 2019. Deze zal op Netflix uitgezonden worden, en ook al ziet deze reboot er niet zo belabberd uit als de nieuwe Thundercats, toch doen de eerste plaatjes vermoeden dat de nieuwe She-Ra uitdrukkelijk voor de allerkleinste kijkertjes gaat.

3 - Visionaries

Als die M.A.S.K.-film een succes wordt, dan hoef je geen waarzegger te zijn om te voorspellen wat de volgende blockbuster wordt die gebaseerd zal zijn op een jaren tachtig speelgoedlijn. In 1987 kwam Hasbro namelijk met Visionaries: Knights of the Magical Light. Ook al bleek de serie bij lange na niet de gehoopte succesvolle opvolger van Masters of The Universe, toch zagen deze kleurrijke futuristische ridders er erg strak uit. De filmrechten op Visionaries liggen bij Paramount, dat van alle grote speelgoedfranchises de rechten in handen heeft dankzij hun deal met Mattel. In 2015 doken berichten op dat Paramount zowaar een ‘shared universe’ wilde maken van G.I. Joe, M.A.S.K., Visionaries, Rom en de Micronauts. Inmiddels is het stil rond deze plannen, maar een Visionaries-film is zowat een zekerheid zodra M.A.S.K. een succes wordt.

4 - Strijd der Planeten

Lang voordat alle andere bovengenoemde series op tv waren, zond de Avro in 1980 al Strijd der Planeten uit. Deze serie over de vijf tieners van G-Force die de planeet Spectra beschermen is eigenlijk gebaseerd op de Japanse tekenfilmserie Gatchaman uit 1972. Deze anime bleek iets te gewaagd voor de Amerikaanse televisie, dus werd er flink in gesneden om het een en ander wat braver te maken. Ook werd besloten een enigszins van R2D2 afgekeken robot toe te voegen om het geheel wat kindvriendelijker te maken. En zo werd Gatchaman dus Battle of the Planets oftewel Strijd der Planeten. De serie legde de basis voor zowel de Power Rangers als voor series als Robotech en Voltron (die op hun beurt ook weer gebaseerd waren op Gundam).

In 2013 maakten ze in Japan een filmversie van Gatchaman. Kan niet misgaan zou je zeggen, maar het resultaat viel toch nogal tegen. Tijd voor een Hollywood Blockbuster rond Battle Of The Planets?

5 - Er Was Eens... De Ruimte

Heus niet alle goede science fiction-animatieseries komen uit Amerika of Japan. Want ook het uit Frankrijk afkomstige Il était une fois… l'Espace mag niet ontbreken in dit lijstje. Dit was de tweede serie uit de educatieve Er Was Eens...-Reeks. Maar waar de andere Er was eens...series (onder andere ...De Mens, ...Het Leven en ...Amerika) de nadruk legden op het leerzame aspect, was deze science fiction-serie meer een excuus voor grootscheepse ruimte-avonturen. Een Amerikaanse verfilming lijkt niet waarschijnlijk, maar misschien kan het Franse EuropaCorp zich er ooit nog eens aan wagen, als het de verliezen van Valerian tenminste te boven komt?

Lees verder