De Top 25 beste comedyseries ooit

Door Redactie
Top 25 beste comedyseries ooit

Er is maar weinig persoonlijker dan gevoel voor humor. Dat hield ons echter niet tegen om de ultieme ranglijst te maken van de beste comedyseries ooit. Als je om deze series niet moet lachen, kunnen wij je ook niet meer helpen...

25. Absolutely Fabulous (1992-2012)

In de comedywereld heerst het hopeloos achterhaalde vooroordeel dat vrouwen niet grappig zouden zijn. Wie dat beweert, heeft overduidelijk nog nooit Absolutely Fabulous gezien. In deze Britse comedykraker - die onze lijst met de beste comedyseries ooit in stijl aftrapt - volgen we de avonturen van Eddy (Jennifer Saunders) en Patsy Stone (Joanna Lumley), twee uitgebluste fashionista’s met een voorliefde voor drugs, tabak en alcohol. In 2016 verscheen een heuse bioscoopfilm rondom dit dronken duo, maar het zeldzaam hoge niveau van deze serie werd niet meer gehaald.

De Top 25 beste comedyseries ooit

24. Beavis and Butt-Head (1993-2011)

Mike Judge tekende voor comedyhits als King of the Hill, Office Space en Silicon Valley. Maar zijn grootste succes is nog altijd Beavis and Butt-Head. De titelhelden in kwestie zijn twee puisterige pubers die hun dagen vullen met het kijken naar hardrockvideo’s, het in de fik zetten van andermans eigendom en ander ongezond tienergedrag. We zijn benieuwd of de aangekondigde nieuwe seizoenen ook zo grappig zullen zijn!

23. The Royle Family (1998-2012)

In series zie je zelden mensen die zelf televisie kijken. De familie Royle is echter niet voor de tv te weg te slaan! Vanuit hun luie stoelen zit dit oer-Britse gezin avond na avond onderuit gezakt voor de treurbuis. Ondertussen wordt er gekibbeld, geknuffeld en gelachen. Deze met prijzen overladen comedyserie is herkenbaar, ontroerend en bovenal heel erg grappig - de plek op onze lijst van de beste comedyseries ooit is dus meer dan verdiend! 

22. South Park (1997-heden)

De naam van deze vaak spraakmakende animatieserie verwijst naar een stadje in Colorado, dat onveilig wordt gemaakt door de vrienden Stan, Kyle, Kartman en Kenny. Laat je niet misleiden door de Dick Bruna-achtige tekenstijl: South Park neemt alles op de hak, van politiek en religie tot omhoog gevallen celebrities. Daarbij zoeken de makers altijd de grenzen op… om er daarna flink overheen te gaan!

De Top 25 beste comedyseries ooit

21. The Fresh Prince of Bel-Air (1990-1996)

Will Smith was een van de meest veelzijdige artiesten van de 90s. In The Fresh Prince of Bel-Air kreeg dit multitalent de kans om zich van zijn grappigste kant te laten zien. In deze swingende comedyserie speelt de rapper een straatschoffie uit Philadelphia dat onderdak vindt bij zijn strenge oom en tante in het chique Bel-Air. Natuurlijk was Smith in de titelrol de grootste troef van deze serie, maar hij kreeg prima tegengas van Alfonso Ribeiro als zijn bekakte neef Carlton.

20. Rick and Morty (2013-heden)

Het grote voordeel van animatie is dat er grappen mogelijk zijn die ondenkbaar zijn in andere comedyseries. Waar anders verandert een van de hoofdpersonen een hele aflevering lang in een wandelende augurk? En dat is nog maar het topje van de ijsberg met deze adembenemende animatieserie over een wetenschapper en zijn kleinzoon die alle uithoeken van het heelal onveilig maken. Het vijfde seizoen van Rick and Morty staat nu ook op Netflix!

19. BoJack Horseman (2014-2020)

De meeste comedyseries die Netflix zelf produceert, leunen op formules die in de jaren 90 al over de houdbaarheidsdatum waren (Fuller House, anyone?). Met BoJack Horseman toonde de streamingdienst gelukkig wat meer lef. Deze animatieserie lijkt in eerste instantie de zoveelste komedie over een aan lager wal geraakte Hollywood-ster, maar blijkt verrassend veel durf en diepgang te hebben – zonder daarbij de humor een moment uit het oog te verliezen. Grote klasse! Mag dus niet ontbreken bij de beste comedyseries ooit.

De Top 25 beste comedyseries ooit

18. The Young Ones (1982-1984)

Veel comedyseries in de 80s waren zoals gezegd nogal braaf en tuttig… maar daar had The Young Ones beslist geen last van! Deze losgeslagen comedyserie draait om een aantal mafketels in een vervallen studentenhuis, waaronder een psychotische punker, een suïcidale hippie en een aanstellerige anarchist. Dit onfrisse gezelschap werd onder meer belaagd door vampiers, bijlenzwaaiende huisbazen en neervallende atoombommen. Precies de trap in de ballen die comedy op tv destijds nodig had!

17. Fawlty Towers (1975-1979)

John Cleese had natuurlijk al comedygeschiedenis geschreven met de absurdistische sketches van Monty Python’s Flying Circus. Maar de Britse komiek speelde zijn beste rol als Basil Fawlty. Met deze arrogante hotelier aan het roer verandert ieder verblijf op Fawlty Towers in een hopeloze puinzooi! Vorig jaar haalde dit comedymonument nog het nieuws nadat de BBC (tijdelijk) een aflevering offline haalde vanwege racistisch taalgebruik. Cleese beweerde echter dat het omstreden fragment racisten juist op de hak nam.

16. Cheers (1982-1993)

Talloze moppen beginnen met het opzetje dat er iemand een kroeg binnenloopt. De schrijvers hadden dan ook een regelrechte hit in handen met Cheers, toch wel dé serie waar je vrij snel aan denkt bij de beste comedyseries ooit. Dat lag trouwens niet alleen aan de slimme setting, maar vooral aan de gedenkwaardige personages: van de rokkenjagende kastelein Sam en de betweterige postbode Cliff tot de neurotische serveerster Diane en de ijdele psychiater Dr. Frasier Crane. En dan hebben we de doorbraakrol van Woody Harrelson als de simpele barman Woody nog niet eens genoemd… Van begin tot eind puur comedygoud!

De Top 25 beste comedyseries ooit

15. The Simpsons (1989-heden)

De Simpsons begonnen als vast segment in The Tracey Ullman Show, maar de familie was zo populair dat ze al snel hun eigen serie kregen. Dankzij de combinatie van komische gezinssituaties en absurde tekenfilmhumor bleek dat een gouden zet. Daarbij zat The Simpsons ook nog eens vol met briljante personages, talloze filmverwijzingen en een gezonde dosis maatschappijkritiek.

14. The Office UK (2001-2003)

The Office was zeker niet de eerste komedie in de vorm van een documentaire, maar wel de succesvolste. De invloed van deze baanbrekende Britse serie is dan ook nog altijd merkbaar: van Parks and Recreation en Arrested Development tot Modern Family en What we Do in the Shadows. Maar bovenal is dit een uitstekende comedyserie over een onuitstaanbare manager die het leven van zijn ondergeschikten tot een regelrechte hel maakt. The Office maakte wereldsterren van hoofdrolspelers Ricky Gervais en Martin Freeman, en in 2005 verscheen de Amerikaanse versie met Steve Carell in de hoofdrol.

13. 30 Rock (2006-2013)

Je krijgt een kijkje achter de schermen van een fictieve sketchshow, waarbij bedenkster Tina Fey haar ervaringen met Saturday Night Live gebruikte als inspiratie- bron. Een must-see omdat de serie niet voor niets overspoeld werd met Emmy awards. De razendsnelle grappen zitten slim in elkaar en als vaste kijker word je regelmatig getrakteerd op goede inside jokes en originele gastrollen.

12. Curb Your Enthusiasm (2000-heden)

Al eerder legden we uit waarom je Curb Your Enthusiasm niet mag missen! Deze hitserie - een soort verborgen parel bij de beste comedyseries ooit - kijkt namelijk weg als een R-rated versie van Seinfeld. Niet zo vreemd, gezien dit een HBO-productie is waarin Seinfeld-bedenker Larry David zichzelf speelt. Deze neurotische televisieproducer heeft lak aan onnozele omgangsvormen en sociale regeltjes… tot wanhoop van zijn omgeving, maar tot plezier van talloze fans. Om het in de woorden van David zelf samen te vatten: “Pretty, pretty good!

De Top 25 beste comedyseries ooit

11. Brooklyn Nine-Nine (2013-heden)

In een eerdere review omschreven we Brooklyn Nine-Nine nog als een kruising tussen Police Academy en The Office. Deze onweerstaanbare comedyserie speelt zich dan ook af op het meest chaotische politiebureau van New York. Niet verrassend: de makers van Brooklyn Nine-Nine werkten eerder voor comedyhits als The Office, Parks and Recreation en The Good Place. Verwacht dus een spervuur aan geslaagde grappen, slimme popcultuurverwijzingen en prettig gestoorde personages!

10. The Big Bang Theory (2007-2019)

In het begin slechts een bescheiden succes, maar deze deze serie over een groep bevriende jonge wetenschappers groeide uit tot een enorme hit. De hoofdrolspelers sleepten uiteindelijk een slordige 1 miljoen per aflevering binnen. Best aardig. Niet te missen omdat het een erg goed geschreven serie is, vol humor, waarbij je ondertussen ook nog allerlei wijsheden leert over vriendschap, wetenchap en goede slaapliedjes (‘Soft kitty, warm kitty, little ball of fur...’).

9. Modern Family (2009-2020)

Laat je niet afschrikken door de wat duffe titel, Modern Family is een even grappige als liefdevolle ode aan het gezin in al zijn verschijningsvormen. De serie zit dan ook vol geestige observaties en momenten die voor iedereen herkenbaar zijn. Daarnaast is het prachtig om Ed O’Neill uit Married with Children weer eens te zien schitteren in een comedyserie. Geen wonder dat er menig traantje werd weggepinkt toen er na 11 seizoenen een einde kwam aan deze bijzondere serie. Hoort absoluut bij de beste comedyseries ooit.

De Top 25 beste comedyseries ooit

8. How I Met Your Mother (2005-2014)

In deze verslavende comedyserie blikt een vader terug op de ontmoeting met de moeder van zijn kinderen. Maar voordat hij de ware ontmoet, moet hij zich storten in het vrijgezellenleven van New York. Het einde viel niet bij iedereen in de smaak, maar Neil Patrick Harris is onweerstaanbaar als Barney. Hij won dan ook een Emmy Award voor zijn rol als de charmante playboy.

7. The Office US (2005-2013)

Series die gebaseerd zijn op andere series: meestal wordt het er dan niet beter op. Hoewel de meningen verschillen, is dit stiekem de uitzondering. De Amerikaanse versie van The Office heeft Steve Carell, en daar legt de Britse David Brent/Ricky Gervais het ondanks al zijn ongemakkelijkheid het toch tegen af. Dit moet je zien omdat de irritante collega’s, foute grappen en stiekeme kantoorromances herkenbaar zijn óf je juist dolblij doen zijn met je eigen job. Bovendien wisten de makers hier een fikse dosis ontroerende scènes in te fietsen.

6. Fleabag (2016-2019)

Bedenkster en schrijfster Phoebe speelt zelf het titelpersonage en doet dit zo ontwapenend, dat je vanaf de allereerste minuut fan van haar bent. Ook al is ze best vervelend en egoïstisch, het komt (meestal) uit een goed hart. Haast perfect omdat de tenenkrommende situaties waar ‘Fleabag’ zich in weet te werken vol droogkomische humor zitten en het screenwriting op zijn best is. Plus, in seizoen 2: het onvergetelijke personage van de sexy priest. De meest verborgen parel binnen onze lijst met de beste comedyseries ooit - geheel onterecht!

5. Community (2009-2015)

Een groep mislukkingen probeert hun leven te beteren door te gaan ‘studeren’ aan een community college. Klinkt niet heel spannend, maar in het brein van Dan Harmon (ook degene achter Rick and Morty) krijg je een bizarre wereld vol bizarre twists en turns, popculturele verwijzingen, droomscenario’s en afleveringen waar in bijvoorbeeld alle personages opeens karakters in een computerspel zijn. Kijken omdat er nog nooit een comedy was die zo schaamteloos zichzelf bleef. Eigenlijk is het een parodie op de klassieke sitcom, waarmee Harmon tegen nogal wat schenen aanschopte in de televisiewereld en van moraalridders. Maar daar trok hij zich gelukkig bar weinig van aan.

4. Parks and Recreation (2009-2020)

In het kleine maar fijne Amerikaanse stadje Pawnee probeert Leslie Knope alias Amy Poehler als gemeenteraadslid alles en iedereen te redden. Dat doet ze samen met haar collega’s, die allemaal een hekel hebben aan hun werk. Dit moet je kijken omdat je elk personage in deze mockumentary – een soort fictieve documentaire – in je leven zou willen hebben. Van de stoïcijnse Ron met al zijn wijsheden tot sarcastische twintiger April, die de ene na de andere emotieloze blik in de camera werpt.

De Top 25 beste comedyseries ooit

3. The Good Place (2016-2020)

Je moet tegenwoordig behoorlijk creatief zijn om nog een originele invalshoek te bedenken voor een comedyserie. Maar de makers van Parks and Recreation en Brooklyn Nine-Nine flikten het met The Good Place. Hierin belandt de egoïstische Eleanor na haar overlijden in het paradijs. Maar hoort ze daar wel thuis? Al eerder riepen we The Good Place tot een van de beste comedyseries op Netflix!

2. Seinfeld (1989-1998)

Zoals de titel al weggeeft, draait deze grensverleggende serie om de Amerikaanse komiek Jerry Seinfeld. Samen met zijn vrienden George en Elaine en zijn krankzinnige buurman Kramer belandt hij van het ene idiote avontuur in het andere. Seinfeld werd destijds aangeprezen als de ‘show about nothing’. Maar naar onze mening is dat wel erg bescheiden!De verhaallijnen in deze comedyserie zijn namelijk grappig, gedurfd en origineel, en komen in iedere aflevering op slimme wijze bij elkaar in de laatste minuten. Tel daar de uitstekende cast bij op (met een speciale shout-out naar Jason Alexander als de kleinzielige neuroot George Constanza), en je hebt wat ons betreft de beste comedyserie ooit gemaakt!

1. Friends (1994-2004)

Ruim een kwart eeuw nadat Friends van start ging, heeft deze comedyserie nog nauwelijks aan populariteit ingeboet. Integendeel, deze comedykraker over een vriendengroep in The Big Apple lijkt tegenwoordig geliefder dan ooit! Dankzij de hoge grapdichtheid, de vlotte dialogen en de chemie tussen de hoofdrolspelers groeide Friends uit tot de populairste comedyserie van zijn generatie. Herbeleef alle hoogtepunten van deze comedytopper in ons overzicht van de beste Friends-afleveringen aller tijden!

De Top 25 beste comedyseries ooit