Fawlty Towers

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Fawlty Towers

BBC schrapt nu ook Fawlty Towers-aflevering

|
|

Laatste update:

De BBC heeft de bekende en beruchte 'Don’t mention the war!'-aflevering van cult-sitcom Fawlty Towers van een van haar streamingdiensten afgehaald.

Dat meldt The Guardian. Eerder haalde de Britse media-gigant ook al de hele reeks van sketchshow Little Britain van de online diensten af wegens blackface-scènes. Of het nu bij Fawlty Towers om soortgelijke redenen gaat? 

Onduidelijk

Dat blijft nog een beetje vaag. "De BBC wil weinig kwijt, behalve dat oude series regelmatig worden geëvalueerd om er zeker van te zijn dat ze ‘voldoen aan de hedendaagse verwachtingen’", zo weet De Volkskrant. In de aflevering loopt John Cleese's personage Basil Fawlty - eigenaar van het hotel waarin de serie zich afspeelt - als een nazi rond en maakt hij opmerking over de Tweede Wereldoorlog tegen Duitsers. 

Het gaat overigens om UKTV, een bedrijf van BBC.

Geknipt

De BBC knipte eerder overigens al stukjes uit de aflevering. Zo zaten racistische termen in een anekdote over een cricketteam er al niet meer in. Datzelfde geldt voor een gast die geschokt lijkt te zijn dat hij behandeld was door een zwarte arts. In Nederland wordt ook volop gereageerd op het besluit van de BBC.

UPDATE: reactie John Cleese

Inmiddels heeft comedylegende John Cleese zélf gereageerd op het nieuws. Hij windt er géén doekjes om, zeggen we licht uitgedrukt. Zo spreekt Cleese over een "domme" beslissing. Vooral het personage Major Gowen ligt vanwege zijn uitspraken gevoelig. "De Major was een oud fossiel, een overblijfsel van tientallen jaren eerder”, verweert Cleese. "We steunden zijn overtuigingen niet, we steken er de draak mee. Als ze dat niet begrijpen, als mensen te stom zijn om dat te begrijpen, wat kan ik dan nog zeggen?" Lees hier zijn volledige reactie (via NRC).

Lees verder