Ad Visser in Toppop

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Ad Visser in Toppop

Top 2000: De beste optredens uit de geschiedenis van Toppop

|
|

Laatste update:

Vandaag gaat traditiegetrouw de Top 2000 van start. Wij blikken terug op de beste, mafste, mooiste en weirdste optredens in Toppop van de helden en heldinnen die deze ultieme hitlijst bevolken!

André Hazes - Met kerst ben ik alleen

André Hazes staat niet minder dan twaalf keer in de Top 2000, met ‘Kleine Jongen’ als hoogste notering (113). ‘Met kerst ben ik alleen’ haalde de traditionele jaarlijst van Radio 2 echter niet. Toch is dit optreden net iets te leuk om voor ons te houden. Niet alleen omdat het vandaag kerst is, maar ook vanwege de epische snor van de legendarische volkszanger.

Boney M - Rasputin

Over epische gezichtsbeharing gesproken… Boney M. was dankzij onverwoestbare discoknallers als ‘Daddy Cool’, ‘Sunny’en ‘Rivers of Babylon’ eind jaren 70 nog net niet de huisband van Toppop. ‘Rasputin’ heeft de tand des tijds wat minder goed doorstaan, maar dat wordt meer dan goedgemaakt door het krankzinnige optreden van de Arubaanse frontman Bobby Farrell.

Blondie - Heart of Glass

Blondie staat twee keer in de Top 2000, met ‘Denis’ (898) en ‘Heart of Glass’ (1682). Die laatste hitsingle levert het leukste fragment op. Het optreden lijkt gemonteerd door een ADHD’er met een epilepsieaanval, maar toch is het nog steeds glashelder waarom zangeres Debbie Harry uitgroeide tot een tijdloos icoon.

Chic - Le Freak

Aan disco geen gebrek in de archieven van Avro’s Toppop. En Chic was een van de populairste en invloedrijkste bands binnen het genre. Oprichter en gitarist Nile Rodgers zou uitgroeien tot een legendarische producer en hits scoren met artiesten als David Bowie, Madonna en Daft Punk. En afgaande op dit pakkende deuntje is dat eigenlijk helemaal geen verrassing…

Sugar Hill Gang - Rapper’s Delight

Ondanks dat hiphop inmiddels is uitgegroeid tot het populairste genre ter wereld, is deze muziekstijl nog akelig ondervertegenwoordigd in de lijst. Alleen de ‘gouwen ouwen’ kunnen de goedkeuring wegdragen van de stemmende boomers. Zo ook ‘Rapper’s Delight’ de eerste megahit uit de hiphopgeschiedenis. En deze video bewijst wel dat zwembaden vol schaars geklede modellen niets nieuws zijn in rapvideo’s!

Donna Summer - Love to Love You, Baby

Donna Summer staat op 695e plek in de Top 2000 met ‘I Feel Love’. Deze baanbrekende single staat volgens velen aan de wieg van de moderne dancemuziek. Helaas staat nummer niet in het duizelingwekkende YouTube-archieve van Toppop, maar deze hitsige hijgklassieker maakt een hoop goed. Let ook even op de krolse achtergronddansers. Shout-out naar het jazzballet Penney de Jager!

Doe Maar - De Bom

De stemmers van de Top 2000 zijn Doe Maar nog niet vergeten. Deze Nederlandse band staat niet minder dan zeven keer in de ranglijst. De nog altijd ijzersterke protestsong ‘De Bom’ staat op nummer 863. Geen wonder dat Nederland in de jaren 80 collectief verliefd werd op deze popsensatie van eigen bodem.

The Jacksons - Shake Your Body Down to the Ground

Ondanks de schokkende documentaire Leaving Neverland, is Michael Jackson nog altijd goed vertegenwoordigd in de Top 2000 (hoewel het vast geen toeval is dat hij niet meer in de Top 100 is te vinden). Jackson was natuurlijk al snel een maatje te groot voor Toppop, maar in dit optreden uit 1979 is al goed te zien waarom hij een paar jaar later zou uitgroeien tot de King of Pop.

David Bowie - Heroes

Wat valt er nog te zeggen over deze charismatische zanger? Bowie is al jaren een van de populairste artiesten in de Top 2000. Zijn hitsingle ‘Heroes’ uit 1976 staat het hoogst genoteerd in de lijst, en wel op nummer 27. Het nummer is nog altijd goed voor kippenvel, en dat geldt gelukkig ook voor dit daverende optreden bij Toppop.

Queen - Killer Queen

Een Top 2000 zonder ‘Bohemian Rapsody’ is als kerst zonder knallende familieruzies. Ook dit jaar voert de legendarische Britse rockband weer de ranglijst aan. Helaas is de lijstaanvoerder niet te vinden in de archieven van Toppop, maar ook met ‘Killer Queen’ bewijzen de onweerstaanbare Freddie Mercury en zijn band een klasse apart te zijn.

Bonus: Hot Blood - Soul Dracula

Hot Blood heeft ook dit jaar weer niets te zoeken in de Top 2000. En met een volstrekt inwisselbaar nummer als ‘Soul Dracula’ zal niemand daar wakker van liggen. Toch schreef deze disco-act met afstand de mafste video uit de geschiedenis van Toppop op zijn naam. Cocaine is a hell of a drug, zullen we maar denken…

Lees verder