Kick-Ass, Blankman, The Mask

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Kick-Ass, Blankman, The Mask

Superstuntels: de 9 foutste superhelden in films

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Romy van Krieken

We zijn dol op superhelden en hun bijbehorende krachten, maar (zie de nieuwe Netflix-film Thunder Force) superstuntels zijn minstens zo’n aangenaam kijkvoer. Dit zijn de 9 slechtste superhelden!

1. Blankman

Voordat de Wayans-clan met Scary Movie de griezelfilms op de hak nam, deed Marlon Wayans dat al met de superheldenfilms. Hij schreef (deels) het scenario waarin hij de hoofdrol speelt van een uitvinder, die met minimale middelen gadgets in elkaar flanst om als de alternatieve superheld Blankman de misdaad te bestrijden. Het effect van zijn kogelvrije pyjama wordt teniet gedaan doordat zijn ‘cape’ een gebloemde ochtendjas is en hij zich gedraagt als een groot kind dat later een drag queen wil worden.

Superstuntels: de 9 foutste superhelden in films

2. Defendor

Een doodgewone vent (Woody Harrelson) is opgevoed door zijn opa, die hem leerde lezen met stripboeken. Dat zorgt voor een extreem gevoel voor rechtvaardigheid en het besluit een superheld te worden - zonder enige superkrachten. Als Defendor gaat hij het gevecht aan met het gajes van de straat en zijn aartsvijand Captain Industry. Get it? Defendor kan niet eens zijn eigen naam spellen of zijn initiaal degelijk op zijn borstkas plakken. We zijn evenmin onder de indruk van z’n wapens: knikkers, citroensap en een potje wespen…

Superstuntels: de 9 foutste superhelden in films

3. Kick-Ass

Net als in Mark Millars gelijknamige stripboek, trekt een puber (Aaron Johnson) een rubberen pak aan en neemt als Kick-Ass de strijd op tegen de misdaad. Dat levert hem een stel harde klappen op en trekt de aandacht van de maffia en twee begaafdere gemaskerde wrekers: Big Daddy (acteergod Nicolas Cage) en diens dodelijke dochter Hit Girl (Chloë Grace Moretz). Net als we denken dat Kick-Ass het niet kan helpen dat hij zo’n stuntel is, laten die twee zien dat gebrek aan superkracht geen excuus is. Kick-Ass is gewoon een ontzettende kneus. Case closed.

Superstuntels: de 9 foutste superhelden in films

4. The Mask

In zijn doorbraakfilm speelt Jim Carrey een schlemiel die een magisch masker vindt dat hem verandert in een groene superheld. Dit zeer tegen de zin van een lokale gangster, die de superkrachten voor zichzelf wil hebben en wiens liefje (fotomodel Cameron Diaz in haar filmdebuut) heimelijk valt op die gestoorde groene tornado. Na The Mask maakte Jim Carrey nog veel meer hilarische films, we noemen hier de beste en ook een paar van zijn allerslechtste films. Wat zou jij met zo’n masker doen? We snappen dat die gangster allerlei hoogdravende plannen heeft, maar Carrey gebruikt het eerder voor domme kolder dan voor heldendaden. Wat een loser.

Superstuntels: de 9 foutste superhelden in films

5. Mystery Men

Deze bizarre parodie werd ooit verguisd maar heeft inmiddels cultwaarde. De Mystery Men zijn een clubje ondermaatse superhelden, wiens speciale krachten bestaan uit vorken gooien, scheten laten en een magische bowlingbal. De losers zien hun kans schoon als de enige echte superheld wordt ontvoerd door de gestoorde Casanova Frankenstein (Geoffrey Rush). Hun ‘speciale’ krachten geven al aan wat een duffe helden dit zijn. En door zijn naam, weet je dat de schurk net zo’n minkukel is. En zijn hulpjes heten Tony Pompadour en de Disco Boys…

Superstuntels: de 9 foutste superhelden in films

6. Orgazmo

Regisseur/scenarist Trey Parker is de geestelijke vader van South Park dus de goede smaak gaat meteen het raam uit! In Orgazmo belandt een Mormoon-evangelist in de pornowereld omdat hij goed kan vechten. Ze zoeken namelijk een martial arts-meester om de superheld Orgazmo te spelen. Ook buiten de set gaat hij wantoestanden te lijf met een ‘orgazmorator’ die mensen spontaan een orgasme bezorgt. Alleen al door zijn apenpakje, kunnen we deze superheld niet serieus nemen. En in zijn hersenpan zit ook niet veel soeps: Als iemand vloekt “Jezus!”, is zijn reactie “Waar dan?”.

Superstuntels: de 9 foutste superhelden in films

7. The Specials

Geen stoere helden maar een groep burgerlijke types (waaronder Rob Lowe en Guardians of the Galaxy-regisseur James Gunn); the Specials zijn de op zes na populairste superheldengroep ter wereld. Door hun matige uitstraling lukt het ze niet om een lucratieve sponsordeal binnen te hengelen en we volgen ze ook nog eens op hun vrije dag… Zelfs de teamleden met een degelijke superkracht, komen daar niet ver mee, omdat ze geen hecht team zijn maar eerder een dysfunctionele familie vol overspel, roddel en achterklap.

Superstuntels: de 9 foutste superhelden in films

8. Super

De sukkel Frank (Rainn Wilson) heeft een visioen waarin God hem opdraagt een superheld te worden, maar helaas geeft de hoge pief hem geen superkrachten. Frank noemt zichzelf ‘The Crimson Bolt’ en wil zo zijn vrouw redden uit handen van een drugsdealer. Zijn slogan ‘Shut up, crime’ is niet de beste en zo pakt hij wel meer dingen wat minder handig aan… Hij gebruikt moersleutels, slaat rolstoelgebruikers omver, zet het op een lopen als iemand een pistool op hem richt en heeft een overactieve sidekick die alleen voor nog meer problemen zorgt.

Superstuntels: de 9 foutste superhelden in films

9. Up, up and Away!

Robert Townsend was in The Meteor Man de enige superheld, maar in deze jeugdfilm is hij lid van een complete superheldenfamilie! Behalve zijn dertienjarige zoon, die helemaal geen speciale gave heeft. Als de rest van het gezin wordt ontvoerd door een geflipte wetenschapper, moet dat joch toch aan de bak en snel een superheld worden. Dat joch is al extra sneu, omdat letterlijk Alle. Andere. Gezinsleden krachten hebben. En zelfs die zijn niet echt flitsend te noemen, aangezien dit een tv-film is – met bijbehorend sneu budget.

Superstuntels: de 9 foutste superhelden in films

Zoek je wat stoere superhelden? We maakten ook een rijtje van de beste vrouwelijke superhelden. Naast Thunder Force verschijnen deze titels ook nog op Netflix in april.

Lees verder