Samuel L. Jackson wordt 70! Dit zijn zijn 5 beste films (en 3 miskleunen...)

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Samuel L. Jackson wordt 70! Dit zijn zijn 5 beste films (en 3 miskleunen...)

Samuel L. Jackson wordt 70! Dit zijn zijn 5 beste films (en 3 miskleunen...)

|
|

Laatste update:

Samuel L. Jackson blaast vandaag 70 kaarsjes uit; vloekend waarschijnlijk, want daar is hij ontzettend goed in! We nemen een korte toer langs de beste én slechtste films van de man!

We beginnen met het slechte nieuws! Jackson is niet bepaald kieskeurig als hij een filmrol accepteert. Uit principe, overigens! Volgens Jackson kunnen slechte films net zo leuk en waardevol zijn als Oscar-winnaars. Hoewel we daar een heel eind in mee kunnen gaan, gaat dit niet altijd op...

The Spirit

In The Spirit, een verfilming van een oude Amerikaanse krantenstrip speelt Samuel L. Jackson The Octopus: een schurk die zichzelf meesterlijk kan vermommen. Regisseur Frank Miller voerde het idee van een stripverfilming helaas véél te ver door, waardoor The Spirit er goedkoop én smakeloos uitziet. Hier zie je Sam én Scarlett Johansson paraderen in nazi-uniformen!

Frank Miller beging na het prima Sin City (2005) een enorme flater. Het is niet zo dat er geen visie achter The Spirit zat, alleen vond zowat iedereen deze bizarre invulling bagger!

Snakes On A Plane

Als je de titel van Snakes On A Plane leest, dan weet je meteen álle ins en outs. Jackson kreeg veel kritiek vanwege zijn deelname aan een overduidelijk b-project, maar dat maakte hem geen moer uit.

De makers (New Line) geloofden eerst niet eens dat Samuel L. Jackson écht mee wilde doen, maar toen bleek dat hij bloedserieus was, zetten ze ook vol op hem in. Het kwam erop neer dat het bekende Jackson-type, met een enorm grote waffel, extra dik werd aangezet.

Snakes On A Plane was behoorlijk vermakelijk, maar een goede film kunnen we het helaas niet noemen.

Star Wars - Episode II: Attack Of The Clones

De tweede Star Wars-prequel is waarschijnlijk de slechtste film uit de gehele reeks. Dat is niet de schúld van Samuel L. Jackson, die op een degelijke manier de jedi-held Mace Windu neerzet, maar hij zit er nu eenmaal wél in.

Jackson blijft trouwens enthousiast over de Star Wars-films! Ondanks deze gebeurtenis in Revenge Of The Sith (aangedikt met muziek uit Titanic!)…

Is hij ervan overtuigd dat Mace Windu nog niet afgeschreven is.

The only way is up!

En dan nu het échte werk! Van deze films krijgen we maar géén genoeg.

The Incredibles

The Incredibles 1 en 2 zitten vol hoogtepunten, en de superheld Frozone is er zeker één van. Jackson brengt zijn gebruikelijke attitude mee, maar laat de scheldwoorden voor één keertje thuis!

De Marvel-films

SHIELD-leider Nick Fury speelt nooit echt de hoofdrol in Marvel-films, maar zijn rol is wel cruciaal! Jackson brengt The Avengers bij elkaar, redt Captain America uit de brand, komt in contact met Spider-Man én legt contact met Captain Marvel!

Fury heeft niet echt superpowers, maar houdt zich tussen de mattende Marvel-figuren aardig staande!

Unbreakable

Waar Samuel meestal een ‘tough guy’ speelt, is hij in Unbreakable juist enorm kwetsbaar. Je hoeft maar een zware blik op Elijah Price te werpen en hij breekt een heup! Price, bekend als Mr. Glass, lijkt meelijwekkend maar blijkt het mastermind achter verschillende rampen te zijn. Door veel leed te veroorzaken hoopt hij het bestaan van échte superhelden te bewijzen. Klinkt gestoord, en dat is het ook, maar het lukt wel!

Binnenkort keert Jackson terug als de uiterst breekbare superschurk, in Glass. In deze ‘verrassingssequel’ eindigt het verhaal dat werd opgestart in Unbreakable en Split

Jackie Brown

In Jackie Brown speelt Jackson de wapenhandelaar Ordell, die het aan de stok krijgt met stewardess Jackie Brown (Pam Grier), die geen geld meer voor ‘m wil smokkelen. Het duo smeedt een lucratief plan om nog één slag te slaan, maar Jackie probeert de levensgevaarlijke crimineel een loer te draaien.

Jackson zet Ordell prima neer, als een onvoorspelbare, gewetenloze crimineel. Het ene moment doet hij amicaal, en drie tellen later schiet hij een kogel in je achterhoofd. Elke scène waarin Jackson te zien is, wordt hierdoor dreigend. Knappe prestatie!

Pulp Fiction

Hoewel Jackson in Jackie Brown waarschijnlijk beter acteerde, is hij dankzij Pulp Fiction onsterfelijk geworden. Als gangster Jules accepteert hij geen enkele bullshit, en gaat hij meedogenloos te werk. 

Hoewel Jackson op dat moment al 22 jaar acteur was, maakte Pulp Fiction een wereldster van ‘m!

Lees verder