Ranking the Talkshows: de beste én slechtste praatprogramma’s op de Nederlands tv

Veronica Superguide logo
Ranking the Talkshows: de beste én slechtste praatprogramma’s op de Nederlands tv

Ranking the Talkshows: de beste én slechtste praatprogramma’s op de Nederlands tv

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Robin Heerkens

Hilversum puilt uit van de talkshows, vooral bij de NPO. Wat maakt deze praatprogramma’s nu zo goed en waarom zijn ze zo populair? Wij nemen de plus- en minpunten met je door!

Pauw

Jeroen Pauw is in tv-jaren al een stokoude rot in het vak. Hij timmert sinds de jaren ’70 aan de weg in Hilversum. Jeroen straalt door al die ervaring een bepaalde rust uit die je maar zelden ziet bij BN’ers. Ook legt hij regelmatig politici keihard op de pijnbank: met expertise en overmacht zorgt Pauw er wel voor dat niemand zich ergens uit kan lullen.Niet alleen politici zijn de klos bij Jeroen:

Sinds Pauw en Witteman stopte, maakt hij solo de dienst uit in Pauw op NPO 1. Toch bevalt duo-presentatie ‘m nog altijd erg goed, zo bewees hij al meerdere keren met Pauw & Jinek: De Verkiezingen. Bovenal: Jeroen Pauw is een steengoede interviewer die moeiteloos switcht van houding. Empathisch, snoeihard, confronterend óf een beetje chagrijnig; Pauw kan het allemaal!

Jinek

‘Koningin van de late avond’ Als men je zo noemt, weet je hoe laat het is. Het ging niet zonder slag of stoot - *kuch* die verschrikkelijke bank *kuch* - maar uiteindelijk wist Eva Jinek écht haar plekje te veroveren op de Nederlandse tv. Haar talkshow doet zeker niet onder voor die van Pauw.

Geen wonder dat de NPO nu ook afwisselt met een aantal maanden Pauw en dan een aantal maanden Jinek. Bij Eva weet je – wellicht meer dan bij Pauw – vaker of ze ergens wat van vindt. Tegelijkertijd maakt dit haar ook héél eerlijk en altijd interessant om naar te kijken. Ook kan ze sinds de horror die Jules Deelder over tafel gooide véél beter omgaan met recalcitrante gasten. Ligt RTL al op de loer?

De Wereld Draait Door

Good ol’ Matthijs van Nieuwkerk zit al weer bijna 15 jaar op zijn DWDD-stoel. Hoewel de show in de laatste jaren steeds meer kritiek krijgt vanwege het grachtengordel-imago en ‘steeds maar weer diezelfde gasten’, staat de flitsende formule nog altijd als een huis. Ook kijken er nog elke avond enorm veel mensen.Rubriek De TV Draait Door blijft top.

Een flink aantal BN’ers dankt zijn BN’er-zijn aan een optreden in DWDD en dat zegt eigenlijk al best veel over de impact van het programma. Het bepaalt zowat de culturele agenda, over macht gesproken. Zal altijd een steunpilaar van de publieke omroep blijven – zolang Matthijs zélf óók blijft en niet weggaat.

M

Journaliste Margriet van der Linden stond vorig jaar voor de zware taak om DWDD een aantal maanden over te nemen. Ging in de eerste periode ook zeker niet zo lekker. Maar hé: ervaring doet wonderen. Wie nu naar M kijkt, want ze is sinds een paar weken weer terug op NPO 1, ziet een véél zelfverzekerde Margriet.

M is ook zeker anders dan ‘de rest’. Sommige gasten zijn toch van een minder bekend slag. Dat werkt verfrissend. Daarnaast is de onderkoelde humor van Margriet goud. Af en toe een onverwachte opmerking die óók nog aanslaat? Heerlijk om naar te kijken. Ook haar kleurrijke verzameling maatpakken stelt nooit teleur.

Veronica Inside

Als het om controverse gaat, schiet Veronica Inside al snel naar de top van alle talkshows. Derksen, Genee en Van der Gijp walgen van politiek correcte mensen en spuien hun ongenoegen maar al te graag over de kijkers heen (met een klein vleugje voetbal tussendoor). En hoe! Er kijken altijd wel evenveel mensen; de show bouwde in de loop der jaren een steady fanbase op.

Op geen enkele andere talkshow is zó veel kritiek als op het programma van deze heren. Homofoob en racistisch? Daar hebben bromsnor en Gijp geen boodschap aan. Het is in ieder geval nooit saai wanneer alles en iedereen een geniale sneer kan verwachten. Al kunnen de échte fans vaak al voorspellen wie men nu weer te grazen gaat nemen…

Koffietijd

Heerlijk kneuterig! Zo is Koffietijd nog het beste te omschrijven. Vooral Loretta Schrijver steelt de show met haar goudeerlijke houding. Je wil Loretta en de andere Koffietijd-powervrouwen Quinty en Pernille meteen je hele levensverhaal kwijt. Het lijkt namelijk wel alsof je bij je oma op de koffie bent.Je ongemakkelijke oma, dat wel:

En dat is een compliment. Die huiselijke sfeer, omringd met commerciële inhakers (het blijft natuurlijk RTL), is lekker gemoedelijk. Niet zo flitsend, maar dat hoeft ook niet. Wat is er mis met een beetje traag? Goed om je dag mee te beginnen. Overslaan als je niet van kabbelend houdt.

5 Uur Live

Goede doelen, politiek, muziek; werkelijk alles komt voorbij in 5 Uur Live. De namiddagtalkshow van RTL, met Daphne Bunskoek als anchor, staat recht tegenover het degelijke Tijd Voor Max. Geen makkelijke opgave. Toch is 5 Uur Live soms nét wat actueler en journalistieker dan de concurrent. Heeft echter wat minder een eigen smoel en ook minder impact.

Tijd Voor Max

Bij Tijd Voor Max heb je wat meer een ‘bord op schoot’-gevoel. Martine van Os en Sybrand Niessen voeren geen hoogstaande gesprekken, maar wie zegt dat dat moet? Vanwege de ouderendoelgroep zitten er ook veel medische onderwerpen in die zéker interessant zijn. Al zijn die gesprekken zelf wel een tikkeltje voorspelbaar. Het voelt soms alsof Sybrand en Martine hun vragen echt van de kaartjes aflezen. Geen probleem, maar een beetje kneuterig en degelijk.Ook is er bijna altijd livemuziek in Tijd Voor Max!

WNL op Zondag

Als je al deze bovenstaande talkshows in een hokje zou moeten duwen, kom je tot de conclusie dat ze allemaal redelijk links zijn, in meer of mindere mate. WNL op Zondag met Rick Nieman is dat absoluut niet. Een verfrissende show met heel veel ondernemers en rechtse politici als gasten.

Maar… ook dat oogt op den duur wel voorspelbaar, zo gaat er haast geen week voorbij zonder Hans Wiegel. Toch is het vanwege de radicaal andere insteek al een waardige toevoeging aan het talkshowlandschap. Ook komt de deftige en ervaren Rick Nieman af en toe scherp uit de hoek. De uitzending op zondag biedt ook de mogelijkheid om terug te blikken op de week. 

Lees verder