Zijn the Fast And The furious-films de coolste van dit moment?

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Zijn the Fast And The furious-films de coolste van dit moment?

Hierom zijn The Fast And The Furious-films de gaafste van dit moment!

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

The Fast And The Furious begon als een verrassende hit over underground-racecriminelen die videorecorders(!) wilden jatten. Anno 2019 is Fast & Furious één van de grootste filmseries ter wereld. Hoe komt dat!?

Bijna iedereen houdt van mooie mannen en/of vrouwen, en voor jankende/grommende auto’s lopen óók aardig wat mensen wakker. De eerste Fast And The Furious-films (behalve Tokyo Drift) waren niet hoogstaand, maar goed gemaakt én vrij spectaculair.

Ergens onderweg veranderde er iets, en is de serie ineens méér dan bon ton!

De grootste actiesterren

Toen Vin Diesel tekende voor The Fast And The Furious was hij een redelijk bekende acteur, maar nog geen echte ster. Paul Walker brak ook door met deze film, en hij was ook écht een petrolhead die later schitterende wagens zou verzamelen. Diesel wilde niet meedoen aan het tweede deel (zelfs over de eerste twijfelde hij al), vanwege het gare script, maar Paul Walker hield de serie levend door wél mee te doen aan *kuch* 2 Fast 2 Furious.

De eerste films waren cruciaal om een fanbase op te bouwen, met vaste gezichten als Diesel, Walker en Michelle Rodriguez waardoor o.a. Tyrese Gibson, en later Jason Statham en Dwayne Johnson mee wilden doen.

Dit is tegenwoordig soms lastig, omdat Vin Diesel soms het idee heeft dat anderen er met ‘zijn’ films vandoor gaan. Vervelend, maar de franchise lijkt groot genoeg voor verschillende mega-ego’s! Johnson en Statham krijgen hun spin-off, maar doen waarschijnlijk niet mee in Fast 9

Andere prominente actie-sterren in de reeks zijn natuurlijk: Charlize Theron (Cipher), John Cena, Kurt Russell, Idris Elba, Luke Evans… de lijst is eindeloos!

De films zijn gestoord!

Kort door de bocht: de schurken in Fast & Furious lijken telkens de wereld te willen veroveren/vernietigen op manieren die afhankelijk zijn van auto’s... Dat is al redelijk bizar (en geniaal!), maar het biedt de bende van Vin Diesel óók manieren om de snode plannen tegen te houden.

Let op: zo begon de serie niet! In The Fast And The Furious waren Vin Diesel en zijn gang ordinaire gauwdieven die televisies met ingebouwde videorecorders probeerden te stelen. Videorecorders! Dat gedeelte van de film is niet zo goed verouderd.

The Fast And The Furious: Tokyo Drift was het derde deel uit de reeks, en deze film was bijzonder slecht. De eerste twee waren niet echt goed, maar de actiescènes waren in elk geval nog aardig te pruimen, en laten we eerlijk zijn: daarvoor ga je in principe naar The Fast And The Furious.

Tokyo Drift introduceerde (met terugwerkende kracht) wél Deckard Shaw (Jason Statham) in de serie, die binnenkort in de spin-off Hobbs And Shaw verschijnt met Dwayne Johnson.

Johnson kwam ineens bovendrijven als de veiligheidsagent Luke Hobbs, die in Fast Five jacht maakte op de ‘famly’ van Dom. Fast Five vormde de overgang van aardige racefilms naar gigantische actieblockbusters, omdat de bende van Toretto auto’s voor alles en nog wat inzet! Het racethema werd losgelaten, en de makers gingen eerder kijken naar beroemde overvalsfilms als The French Connection, The Italian Job en zelfs Ocean’s Eleven.

Fast Cash

Vanaf Fast Five zie je de budgetten ook bizar hard stijgen, maar niet zo hard als de opbrengsten van de films! Fast & Furious (deel 4) harkte nog een aardige 360 miljoen binnen, maar Fast & Furious 6 verdiende bijna 800 miljoen en Furious 7 zelfs 1,5 miljard!

Cijfers zijn natuurlijk maar cijfers, maar het geeft aan hoezeer deze serie gegroeid is, van underground straatracer tot superblockbuster! De serie begon vrij klein en beperkt, maar groeide langzaam uit tot een hysterische reuzenauto die van het ene flatgebouw naar het andere springt door een brandende hoepel! Als dát in je film zit, dan zet niemand meer vraagtekens bij het verhaal. Sterker nog, pagina 63 van het filmrecensentenhandboek verbiedt dat.

Het Paul Walker-drama

We zeiden eerder al dat Paul Walker een echte petrolhead was, en hij hield inderdaad van mooie auto’s en racen. In 2013 werd dit hem fataal, toen hij als passagier meereed met zijn kameraad en racer Roger Rodas. De auto raakte van de weg (waarschijnlijk reden ze te snel), ramde een lantaarnpaal en vloog vervolgens in de brand, waardoor Walker en Rodas overleden. De opnames van Furious 7 waren toen nog niet afgerond, en het verhaal werd herschreven, en gedeeltelijk geacteerd door de broers van Walker, als stand-in. Er werd veel moeite gedaan om de oud-hoofdrolspeler te eren, en fans waardeerden dat enorm. Als je de afscheidsscène terugziet, dan ziet het er een beetje nep uit, maar het hart zit absoluut op de goede plek.

Hobbs And Shaw verschijnen deze week in de bioscoop. Op Fast And The Furious 9 moeten we nog even wachten, maar de opnames zijn begonnen!

Lees verder