Hiep hiep! De beste rollen van... Christopher Walken!

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Hiep hiep! De beste rollen van... Christopher Walken!

Hiep hiep! De beste rollen van... Christopher Walken!

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Stefan Keerssemeeckers

Christopher Walken blaast vandaag 76 kaarsjes uit! Dit zijn de beste rollen van de onderkoelde, markante acteur! 

At Close Range

Walken speelt de keiharde crimineel Brad Whitewood Sr. Zijn zoon, Brad Jr. (Sean Penn) wil de onderlinge band versterken, door voor zijn criminele pa te werken. Hij onderschat het misdaadleven nogal, en wil eigenlijk stoppen, maar dan wordt hij een risicofactor voor zijn vader. Dat... is een positie waarin je liever niet wil zitten.

Walken zet uitstekend een geflipte, nietsontziende redneck-crimelord neer in deze misdaadthriller.

Pulp Fiction

In Pulp Fiction bewaart Christopher Walken twee jaar een horloge in zijn kont, om het aan Bruce Willis te kunnen geven. Het is één voorbeeld van hoe Walken beroemd werd door betrekkelijk kleine, maar opvallende rollen!

Dankzij dit soort grappige, bizarre performances wordt Christopher Walken ook wel gezien als een ‘koning van de cameo’.

King Of New York

Deze film is niet bijzonder bekend, maar grijpt op indrukwekkende wijze terug op de gangster- en noir-films uit de jaren 40 en 50. Walken speelt de keiharde drugshandelaar Frank White. Ondanks zijn koele uitstraling is hij een gehaaide moordenaar! 

De cast van King Of New York is met terugwerkende kracht behoorlijk imposant. Naast Walken spelen Steve Buscemi, Laurence Fishburne, Wesley Snipes én Giancarlo Esposito mee.

Catch Me If You Can

Leonardo DiCaprio speelt de getalenteerde oplichter Frank Abagnale Jr. in Catch Me If You Can. Senior, gespeeld door Christopher Walken, heeft het een stuk lastiger. Door een ‘foutje’ met zijn belastingen zit hij helemaal aan de grond. Zijn vrouw wil hem verlaten, hij woont in een klein appartement en de auto die zijn zoon voor hem bij elkaar heeft gezwendeld, kan hij niet eens accepteren omdat de belastingdienst hem in de gaten houdt.

Walken werd voor zijn vertolking van de tragische Frank Abagnale Sr. genomineerd voor een Oscar.

The Deer Hunter

In het oorlogsdrama The Deer Hunter speelt Walken de rustige Nick, die té veel rotzooi meemaakt in Vietnam. Omdat het leven niet zo nodig meer voor hem hoeft, doet hij mee aan levensgevaarlijke wedstrijden Russische roulette. Het geld dat hij verdient geeft hij weg… Natuurlijk blijft dat niet goed gaan.

Voor zijn rol in The Deer Hunter won hij de Oscar voor Beste Bijrol, in 1978.

Buitencategorie

Fatboy Slim - Weapon Of Choice

Eén van de opmerkelijkste videoclips van de vroege jaren 00 was die voor Fatboy Slims Weapon Of Choice. Christopher Walken geeft een dansperformance waar je u tegen zegt! Enorm onverwacht als je hem alleen uit films kent, maar het ging hem makkelijk af omdat hij zijn carrière begon in muziektheater.

Hoe sinister hij af en toe ook overkomt, hier beleeft Walken echt een feestje. Dat geldt ook voor zijn volgende creatie!

Saturday Night Live - More Cowbell

Een jaar eerder maakte Walken bij Saturday Night Live deel uit van één van de beroemdste sketches ooit. Will Ferrell speelt cowbell bij Blue Öyster Cult, en geeft de performance van zijn leven. De hele band raakt geïrriteerd door zijn aanstellerige gedoe, maar muziekproducer Bruce Dickinson (Walken) vindt het te gek!

Terwijl de band uit elkaar dreigt te vallen, eist Dickinson alleen maar méér cowbell-geluiden in de muziek. Deze vreemde sketch is bijna 20 jaar later nog steeds legendarisch!

Herkenbaar én intens; dat is de stijl van Christopher Walken. Je ziet én hoort hem ook in de (voorlopig) beste live-action-film van Disney: Jungle Book.

Lees verder