Deze films werden ondanks vernietigende kritieken toch kaskrakers

Veronica Superguide logo
Deze films werden ondanks vernietigende kritieken toch kaskrakers

Deze films werden ondanks vernietigende kritieken toch kaskrakers

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Redactie

Ook al maakten de critici gehakt van Venom, toch bleken bioscoopbezoekers wereldwijd wel gecharmeerd van dit slijmmonster. Het is een perfect voorbeeld van films die door critici werden afgebrand, maar toch de Top 100 van grootste box office successen ooit hebben gehaald. Welke staan nog meer in deze lijst? 

We hebben de gezaghebbende lijst van BoxofficeMojo vergeleken met de scores van de recensie-database Rottentomatoes, en zo kunnen we zeggen dat dit de meest succesvolle slecht ontvangen films ooit zijn.

7 - Suicide Squad

Opbrengst: 746 miljoen dollar / Rotten Tomatoes-score: 28%

Laten we eerlijk zijn: Suicide Squad was een zooitje. Margot Robbie was lekker gestoord als Harley Quinn, maar meer goeds dan dat valt er niet echt over te melden. Wel was de film een interessant experiment in de zin dat de film niet door de regisseur maar door de marketingafdeling in elkaar geflanst leek, alleen daarmee was het ook meteen een experiment dat niet voor herhaling vatbaar was. Toch was het filmpubliek wereldwijd maar wat geïntrigeerd door Robbie als sexy sicko Harley Quinn, door Jared Leto als de nieuwe Joker en door Will Smith als Deadshot.

6 - The Da Vinci Code

Opbrengst: 758 miljoen dollar / Rotten Tomatoes-score: 25%

Natuurlijk ging deze verfilming van één van de meest succesvolle bestsellers ooit een succes worden. Toch werden de producenten overmoedig door de wereldpremière in Cannes plaats te laten vinden. De langverwachte boekverfilming werd volledig afgeslacht door de critici aldaar, waarna de toon gezet was voor zowat alle recensies wereldwijd. Het bioscooppubliek haalde er de schouders voor op, want wie wilde nou niet zien hoe Tom Hanks het er vanaf brengt als Robert Langdon?

5 - Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge

Opbrengst: 795 miljoen dollar / Rotten Tomatoes-score: 29%

Ook al was dit vijfde avontuur van Jack Sparrow met afstand de minst succesvolle uit de reeks sinds het eerste deel, toch wist Captain Jack nog een schat van bijna 800 miljoen binnen te halen. Dat is echter wel beduidend minder dan de voorgaande delen. Het publiek lijkt het nu dus toch langzamerhand met de critici eens te worden. De voornaamste reden voor dit tegenvallend succes komt verderop in deze lijst.

4 - Transformers: Revenge of the Fallen

Opbrengst: 836 miljoen dollar / Rotten Tomatoes-score: 19%

Wow! Een opbrengst van 836 miljoen en een Rotten Tomatoes-score van 19%! Dat is een indrukwekkend resultaat zou je zeggen. Toch blijkt explosiekoning Michael Bay het nog veel slechter te kunnen doen bij de critici, terwijl hij tegelijkertijd de bioscoopzalen nog voller weet te stouwen. Kijk maar verderop in de lijst!

3 - Batman v Superman: Dawn of Justice

Opbrengst: 873 miljoen dollar / Rotten Tomatoes-score: 27%

Met veel tamtam lanceerde DC in 2016 hun DC Extended Universe met deze blockbuster. Goed, Man of Steel was al een eerste opzetje, maar Batman V Superman zou helemaal de shit worden. Helaas bleken we het woordje 'de' weg te kunnen laten. Toch wilde iedereen dit langverwachte superheldenspektakel zien, om vervolgens van een koude en vooral grauwe kermis thuis te komen. Toen DC vorig jaar eindelijk met hun tegenhanger van The Avengers kwam in de vorm van Justice League bleef het publiek dan ook thuis.

2 - Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides

Opbrengst: 1,045 miljoen dollar / Rotten Tomatoes-score: 32%

De tweede en derde Pirates of the Caribbean-films waren ook al niet zo best ontvangen met Rotten Tomatoes-scores van respectievelijk 54% en 45%, maar met dit vierde deel begonnen de scenaristen er volgens de critici pas echt met de piratenpet naar te gooien. Ook een groot deel van het publiek had het hierna wel gehad met Jack Sparrow, zoals we konden zien aan de opbrengst van opvolger Salazar's Revenge, dat aanzienlijk lager in deze lijst staat.

1- Transformers: Age of Extinction

Opbrengst: 1,104 miljoen dollar / Rotten Tomatoes-score: 18%

Dit schrootfestijn heeft de twijfelachtige eer om de meest succesvolle slechte film ooit te zijn. Als we heel streng zijn kunnen we Transformers zelfs een dubbele eerste plaats toekennen, aangezien voorganger Transformers: Dark of the Moon ook een bepaald niet geweldige Rotten Tomatoes-score van 35% heeft. Daarnaast heeft de film met 1,123 miljard dollar een nog hogere box office recette. Maar toch verdient Age Of Extinction de eerste plaats: de reviews waren nog slechter, en zelfs het publiek had er hierna genoeg van: bij de vijfde Transformers-film The Last Knight trapten bioscoopbezoekers er niet meer in: deze film bracht “slechts” 605 miljoen dollar op.

Maar eerlijk is eerlijk: in onze ranking van Michael Bay-films aan de hand van explosies staan de Transformers dan weer pontificiaal bovenaan.

Lees verder