Beste Zangers begint weer! Dit waren de mooiste optredens tot nu toe

Door Redactie
Floor Jansen van Nightwish in Beste Zangers van AVROTROS

Deze week gaat het nieuwe seizoen van Beste Zangers van start. Wij blikken terug op de beste optredens uit de geschiedenis van dit nog altijd razend populaire muziekprogramma!

9. André Hazes - Ik leef mijn eigen leven (2014)

André Hazes greep zijn deelname aan Beste Zangers om een ode te brengen aan zijn vader. Zijn versie van ‘Ik Leef Mijn Eigen Leven’ vormde volgens de zanger een keerpunt in zijn carrière. Met een duizelingwekkende 24,7 miljoen views op YouTube is deze aangrijpende cover nog altijd een van de populairste optredens uit de geschiedenis van het AVROTROS-programma.

8. Tania Kross & Tommie Christiaan - Barcelona (2017)

In 1988 brachten Freddie Mercury en Montserrat Caballé de werelden van pop en opera samen in hun megahit ‘Barcelona’. Ruim een kwart eeuw later deden Tania Kross en Tommie Christiaan het nog eens dunnetjes over in Beste Zangers. Christiaan is geen Freddie Mercury (dat kan ook niet), maar de dynamiek met Tania zorgde voor een verpletterend optreden. De andere deelnemers wisten niet wat ze overkwam, en dat gold ook voor de kijkers.

7. Maan - Jij bent de liefde (2017)

Kenny B schreef ‘Jij bent de liefde’ voor Guus Meeuwis. Maan maakte het nummer in 2017 echter helemaal eigen in Beste Zangers. De Voice-winnaar blies iedereen omver met haar emotionele vertolking van het nummer. Het ijzersterke optreden werd door radiozender 100% NL zelfs uitgeroepen tot Muziekmoment van het Jaar.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

6. O'G3NE - Clown (2016)

Zet de dames van O'G3NE op een podium, en er gebeurt geheid iets bijzonders. Dat bewezen de zussen keer op keer tijdens hun optredens bij Beste Zangers. Tot de vele hoogtepunten behoren onder meer deze beeldschone cover van ‘Clown’, oorspronkelijk een nummer van Emeli Sandé. Zangeres Amy hield het niet droog tijdens haar optreden… en zij was beslist niet de enige!

5. Julia Zahra - Just an Illusion (2015)

De Volendamse band BZN scoorde in 1983 een hit met ‘Just an Illussion’. Ruim dertig jaar later blies Julia Zahra het nummer nieuw leven in bij Beste Zangers. De Voice of Holland-winnaar zong een verrassend ingetogen cover, waardoor de nadruk kwam te liggen op de tekst en de onderliggende emoties van het schijnbaar oppervlakkige popliedje. Grote klasse!

4. Emma Heesters & Rolf Sanchez - Pa Olvidarte (2019)

De nummers die worden gecoverd in Beste Zangers zijn vaak regelrechte tranentrekkers. Emma Heesters en Rolf Sanchez gooiden het over een andere boeg met hun zonnige versie van ‘Pa Olvidarte’, oorspronkelijk een nummer van de Colombiaanse rapgroep ChocQuibTown. De chemie tussen de artiesten spat van het scherm en deze onweerstaanbare cover belandde op de tweede plek in de Top 40.

3. Davina Michelle - Duurt te lang (2018)

De originele versie van MC Fit haalde de hitlijsten niet, maar dankzij Davina Michelle bereikte dit nummer alsnog een miljoenenpubliek. ‘Duurt te lang’ stond maar liefst acht weken lang op de eerste plaats in de Top 40 en is inmiddels al ruim 25 miljoen keer bekeken op YouTube. Met afstand de grootste hit uit de geschiedenis van het AVROTROS-programma. En wie Michelle in actie ziet, snapt meteen waarom.

2. Miss Montreal - Door de wind (2020)

Sanne ‘Miss Montreal’ Hans maakte vorig jaar diepe indruk met haar hartverscheurende vertolking van ‘Door de Wind’ van Stef Bos. De stiefvader van de zangeres overleed kort voor de opnames, wat het toch al emotionele nummer een bijzondere lading gaf. Haar verdriet is dan ook in iedere noot te horen. Hans zou haar deelname aan Beste Zangers later ‘het hoogtepunt van haar carrière’ noemen.

1. Floor Jansen & Henk Poort - Phantom Of The Opera (2019)

Eerlijk gezegd hadden we deze hele ranglijst wel kunnen vullen met Beste Zangers-optredens van Henk Poort en Floor Jansen. Het is dan ook geen wonder dat hun adembenemende duet deze ranglijst aanvoert. Henk Poort laat horen waarom hij een van de meest gevierde musicalacteurs van Nederland is en de Nightwish-zangeres stuwt het nummer met haar jaloersmakende talent naar ongekende hoogten. Zelden deed Beste Zangers zijn naam zo veel eer aan. 

Beste Zangers: Seizoen 14 is vanaf 2 september iedere donderdagavond te zien op NPO 1. En we weten ook al welke artiesten meedoen aan de nieuwe reeks.