3 van de beste knokfilms ooit

Veronica Superguide logo
3 van de beste knokfilms ooit

De Top 25 beste knokfilms ooit

|
|

Laatste update:

Geschreven door:
Klaas Kaptijn

Knokfilms: het klinkt nogal onbehouwen. In het engels hebben ze daar een veel mooier woord voor, dat de bijbehorende kunst en de vaardigheid veel beter weergeeft: martial arts. Deze 25 toppers doen pijn om naar te kijken – op een goede manier.

25. The Mechanic

Anders dan de titel doet vermoeden, vecht de held in deze film niet met een steeksleutel in de hand, maar met de modernste snufjes op het gebied van wapens. En de blote vuist, als het moet. Jason Statham is een onbetwiste actieheld en hoewel hij veel doet met pistolen en ander wapentuig, laat hij ook graag zien hoe goed hij is met zijn handen. In deze film gaat hij er wat dat betreft harder tegenaan dan ooit.

De Top 25 beste knokfilms ooit

The Mechanic is te zien bij Videoland en Pathé Thuis

24. Walking Tall

Wat een pech voor het boeventuig in deze actiefilm dat het plaatsje dat ze verzieken met hun criminele handeltjes nou net het jeugddorp is van een soldaat gespeeld door Dwayne Johnson. Hij is intussen een van de grootste filmsterren van de wereld, maar hij begon zijn carrière aks acteur met knokwerk dat dicht tegen zijn bezigheden als worstelaar aan lag. Met weinig techniek, maar puur op kracht komt The Rock erg ver.

De Top 25 beste knokfilms ooit

Walking Tall is te zien op iTunes

23. Iron Monkey

De ongelofelijke moves die deze Chinese variant op Robin Hood te bieden heeft, laten de films uit Hollywood er wel heel bleekjes tegen afsteken. De schavuit die steelt van de rijken (of liever: ze een pak slaag geeft) en geeft aan de armen, krijgt een reizende arts (Donnie Yen) tegenover zich die als huurling wordt ingezet om hem te pakken. Maar als er dan een échte schurk actief wordt, slaan ze de handen ineen. 

De Top 25 beste knokfilms ooit

22. Police Story

Jackie Chan begon een haast oneindige serie actiefilms over het leven bij de politie in Hongkong met deze klapper, waarin hij een getuige moet beschermen voor haar louche ex-werkgever. Dit is nog steeds de beste van het stel: een duizelingwekkende mix van slapstick, stunts en gevechten waarmee Chan zijn naam verstigde als een van de all time greats. Ondanks dat hij bijna de veertig jaar aantikt, is dit nog steeds superieur aan alle Rush Hours bij elkaar.

De Top 25 beste knokfilms ooit

21. Kickboxer

Wraak is altijd een prima basis voor een knokfilm en Kickboxer gebruikt dat misschien niet erg origineel, maar wel effectief. Van Damme schopt en trapt zich een weg naar de kickboksring waar hij de man die zijn broer heeft verlamd mores gaat leren. Kickboxer heeft de kunst goed afgekeken bij zijn voorbeelden uit Hongkong. We krijgen extreme trainingen, een held die zich omhoog vecht door een toernooi en dan ook nog prachtige scènes erbij zoals die waarbij hij met zijn handschoenen gedoopt in hars en glas aan het meppen slaat.

De Top 25 beste knokfilms ooit

Kickboxer is te zien op Netflix

20. The 36th Chamber of Shaolin

Gordon Liu is bij velen bekend als de bebaarde kungfu-meester uit Kill Bill, maar hij schopte al kont in de seventies. Zijn personage wordt monnik wordt in de Shaolin-tempel en doorloopt daar een loodzware training om zich de edele vechtkunst meester te maken. Het grootste deel bestaat uit de spartaanse oefeningen die Liu ondergaat om zijn lichaam en geest te perfectioneren. In mindere handen zou dat een statische boel worden, maar dit is een vloeiend en fascinerend spektakel.

De Top 25 beste knokfilms ooit

19. Once Upon a Time in China

Een op en top knokfilm, waarin de dokter van een klein dorpje in China eind 19e eeuw door het leger wordt opgedragen de bevolking te trainen tot volleerde strijders. Westerse kolonisten vormen namelijk een bedreiging voor het land, maar ook plaatselijke booswichten staan de brave burgers naar het leven. Deze film heeft alles wat lekker kungfu-spektakel nodig heeft: dat kun je wel aan hoofdrolspeler Jet Li overlaten.

De Top 25 beste knokfilms ooit

18. The Night Comes for Us

Twee vrienden die werken voor een groot Aziatisch misdaadsyndicaat krijgen last van hun geweten en uiten dat met spijkerhard geweld. Iko Uwais: onthoud die naam. Je gaat ‘m namelijk nog vaak teruglezen in deze lijst. Deze knokmeester zette bijna eigenhandig Indonesië op de kaart als land om rekening mee te houden in dit genre. Zijn vechtscènes zijn bijna altijd extreem bruut en bloederig en nergens is dat duidelijker dan in deze genadeloze film.

De Top 25 beste knokfilms ooit

The Night Comes for Us is te zien op Netflix

17. Hard Target

Toen de goeie ouwe Muscles from Brussels op de toppen van zijn kunnen was, liet hij een mat groeien voor deze film over criminelen die jachtpartijen op mensen organiseren. Hij draait de rollen fijntjes om. Van Damme haalde voor deze film de legendarische regisseur John Woo van Hongkong naar Amerika en liet zijn sierlijke vechtbewegingen mooier dan ooit in beeld brengen. Bikkelhard én verrassend grappig, met name dankzij de uitstekend bezette bijrollen.

De Top 25 beste knokfilms ooit

Hard Target is te zien op iTunes

16. Way of the Dragon

Zelfs al ben je niet feilloos thuis in de wereld van knokfilms uit Hongkong, haal je Bruce Lee er altijd tussenuit met die perfecte techniek, geluiden en verbetenheid. In Way of the Dragon helpt hij de uitbaters van een restaurant in Rome, die last krijgen van de maffia. De criminelen huren een bruut in die gespeeld wordt door Chuck Norris, die in het echt een student van Lee was. Hun gevecht, waarbij Lee regelmatig een hand vol borsthaar van Norris oogst, is legendarisch.

De Top 25 beste knokfilms ooit

15. Tom Yum Goong

Verderop in deze lijst gaat het Thaise vechtwonder Tony Jaa op zoek naar een gestolen Boedhha-hoofd; hier spoort hij een gejatte olifant op. “Geef mijn olifant terug!”, is zijn lekker duidelijke strijdkreet en de schurken hadden er goed aan gedaan naar hem te luisteren. Wat Jaa laat zien in een gevecht met een groep tuig op fietsjes, skeelers en motoren is verbluffend, om nog maar te zwijgen van een fantastisch ononderbroken shot van een paar minuten, waarin Jaa zich al knokkend door een hotel werkt.

De Top 25 beste knokfilms ooit

14. Shaolin Soccer

Deze knettergestoorde film komt uit de koker van Stephen Chow, voor wie humor minstens even belangrijk is als dikke actie. Het voetbalteam om wie het hier draait, wordt wel geholpen door de nodige digitale computerfoefjes. De kung-voetballers geven ballen zo veel effect dat ze als woeste twisters over het veld razen. Of anders fluit de leren knikker zo gruwelijk hard door de lucht dat hij spontaan in de fik vliegt.

De Top 25 beste knokfilms ooit

13. Out for Justice

Steven Seagal speelt een politieman die zijn zelfbeheersing verliest als bijzonder nare onderwereldtypes een vriend van hem vermoorden, samen met zijn gezin. Seagal is een rare vogel die maar een handjevol films heeft gemaakt die het aanzien waard zijn, maar in deze laat hij zien wat zijn stijl zo onderscheidend maakt. Soepele aikido, splijtende botten en creatief gebruik van alledaagse spullen als wapen: het komt in de overtreffende trap voorbij.

De Top 25 beste knokfilms ooit

Out for Justice is te zien op iTunes

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.

12. Crouching Tiger, Hidden Dragon

Veel Oscarwinnaars zul je niet vinden in dit lijstje, maar dit is er eentje: vier stuks kreeg hij er. Ook was het indertijd het grootste buitenlandse kassucces in Amerika. Snappen we helemaal, want dit gracieuze actiedrama is een feest om naar te kijken. Ongehinderd door de zwaartekracht zweven vechters met grote sprongen over daken en bomen en voeren hangend in de lucht de machtigste gevechten uit.

De Top 25 beste knokfilms ooit

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te beluisteren op Spotify en Apple Podcasts.

11. Fearless

Jet Li zei met dit historische trap- en klapfestijn vaarwel aan producties van dit formaat en inderdaad: sindsdien doet hij het een stuk rustiger aan. Hij haalde voor de gelegenheid alles uit de kast en maakte zijn fans volmaakt gelukkig, ondanks de wetenschap dat dit voor het laatst was. Hij speelt de Chinese vechtkunstenaar Huo Yuanjia, die aan het eind van de negentiende eeuw veel aandacht trok door buitenlandse tegenstanders een poepie te laten ruiken.

De Top 25 beste knokfilms ooit

10. Headshot

Een man spoelt aan op het strand en heeft geen idee wie hij is. De onophoudelijke stroom moordlustige types die hem komen opzoeken doen vermoeden dat hij geen bloemist was. Daar is Iko Uwais weer en hij stort zich in de ene knokpartij na de andere. Net als je denkt dat het niet creatiever en grover kan, begint hij doodleuk aan de volgende. 

De Top 25 beste knokfilms ooit

Headshot is te zien op Netflix

9. Rumble in the Bronx

Jackie Chan springt bij in een supermarkt in de Bronx die geplaagd wordt door vandalen. Na een paar rake klappen uitgedeeld te hebben, moet hij het daarna opnemen tegen een bende juwelendieven. Met deze komische film probeerde hij Hollywood te veroveren en daarom haalde hij zijn hele arsenaal aan trucs erbij om indruk te maken. Dat lukte uitstekend en zo zien we hem ongelofelijke dingen uithalen met bijvoorbeeld winkelwagentjes en springen door de kleinste raampjes.

De Top 25 beste knokfilms ooit

8. Ip Man

Als je de man bent die Bruce Lee heeft leren vechten, is dat al genoeg voor een legendarische status in de wereld van martial arts. Maar Ip Man is ook nog eens een oorlogsheld, blijkt uit dit enerverende drama. Waar het in martial artsfilms nog wel eens aan ontbreekt, zijn personages met meer dan de basisdosis diepte. Donnie Yen zet de titelfiguur neer als een altijd kalme en beleefde meester in de Chinese vechtkunst wing chun. Ook bij zijn verbluffende gevechten blijft die beschaafdheid steeds intact.

De Top 25 beste knokfilms ooit

Ip Man is te zien bij Amazon Prime Video

7. The Raid

Iko Uwais brak door met deze retestrakke actiefilm, wiens concept niet lang daarna gepikt werd door Hollywood met Dredd. Deze film lijkt wel een computergame: politieman Uwais moet zich een weg omhoog vechten door een flatgebouw vol tuig dat door drugsgebruik elk spoor van menselijkheid kwijt is. Elke verdieping is als een level en ze worden steeds moeilijker.

De Top 25 beste knokfilms ooit

The Raid is te zien bij Pathé Thuis

6. Hero

De castlijst van deze bijna poëtische martial arts film leest als de top vijf van de meest sierlijke vechtkunstenaars van China met Jet Li, Donnie Yen, Zhang Ziyi, Maggie Cheung en Tony Leung. Jet Li speelt een strijder die ingehuurd is door de keizer om drie van zijn vijanden te doden. In flashbacks vertelt hij hoe hem dat afging. Glansrollen zijn er voor een regenbui in slow motion, een wervelwind van kleurende herfstbladeren en een spervuur van pijlen. Een perfect gemaakte film.

De Top 25 beste knokfilms ooit

5. Drunken Master

Jackie Chan is de ultieme doe-het-zelver in dit genre: hij is niet alleen een geweldige vechter, maar ook een stuntman die elke film weer zijn grenzen verlegt. Niet alleen is Drunken Master als een staalkaart van wat Chan in zijn beste tijd kon, maar hij liet de wereld buiten China ook kennismaken met de dronken kung fu stijl: iets dat je moet zien om te geloven dat het kan werken.

De Top 25 beste knokfilms ooit

Drunken Master is te zien op iTunes

4. Enter the Dragon

De man tegen wie elke knokfilm-acteur van nu tegenop kijkt, is de fenomenale Bruce Lee. De laatste film die hij helemaal afmaakte, is deze duizelingwekkende toernooifilm. Het verhaal is duidelijk om een serie gevechten heengebouwd, maar dat doet geen enkele afbreuk aan het entertainmentgehalte. De finale in het spiegelpaleis is intussen net zo legendarisch als de grootmeester zelf.

De Top 25 beste knokfilms ooit

Enter the Dragon is te zien op iTunes

3. Kung Fu Hustle

Verwoestend geweld is helemaal prima in dit genre, maar verrukkelijke comedy werkt ook uitstekend. Stephen Chow heeft er, nog meer dan Jackie Chan, zijn handelsmerk van gemaakt. Als je altijd al hebt willen zien wat er gebeurt als je de chaotische lol van de Looney Tunes kruist met perfecte vechtchoreografie en van de pot gerukte special effects, dan is er maar een optie en dat is deze film.

De Top 25 beste knokfilms ooit

Kung Fu Hustle is te zien op Netflix

2. Ong-Bak

De beste artiest die op dit moment werkt in de wereld van martial arts, is de Thaise vechtkunstenaar Tony Jaa. Deze acrobatische muay thai vechter heeft de meest dodelijke gewrichten in de business: met verpulverende knie- en elleboogstoten beukt hij zijn tegenstanders tot moes. Daarnaast kan hij sprongen maken met de precisie en stijl van een soepele huiskat. En nergens laat hij dat zo prachtig zien als in Ong-Bak, waarin hij achter de onverlaten aangaat die het hoofd van het boeddhabeeld in zijn dorp hebben gestolen.

De Top 25 beste knokfilms ooit

1. Kill Bill

Ja ja, Tarantino heeft bijna alles in zijn tweedelige knokfilm bij elkaar gestolen van de oudgedienden in deze lijst, maar hij is wel de kampioen ‘beter goed gejat dan slecht bedacht.’ Hij is behalve een geweldige filmmaker ook een fan in hart en nieren en zijn liefde voor het genre in al zijn facetten is onmiskenbaar in Kill Bill. Van Japanse samurai-films tot magisch knokwerk uit Hongkong en lomp beukwerk zonder een greintje finesse: het komt allemaal terug in deze klassieker in wording.

De Top 25 beste knokfilms ooit

Kill Bill Vol. 1 & 2 zijn te zien bij Videoland

We ranken alles wat je kan verzinnen op filmgebied: kijk ook eens naar de 25 beste actiefilms en de 25 beste Nederlandse romcoms.

Lees verder