De beste Scandinavische series op Netflix

Als het aankomt op spannende series is Scandinavië absoluut een koploper. Maar in Noorwegen, Zweden en Denemarken hebben ze ook aan fijne dramaseries en comedy geen gebrek. Recensent Ruben Praster heeft een selectie gemaakt van de beste Scandinavische series op Netflix. 

Sygeplejersken, The Nurse
© Tine Harden/Netflix

Norsemen

In dit lijstje met beste Scandinavische series op Netflix hoort natuurlijk een serie over Vikingen. Norsemen speelt zich af in de achtste eeuw, waar de inwoners van het dorpje Norheim kampen met rivaliteit, vernieuwingen én veranderingen die hun cultuur en levenswijze overhoophalen. Wat Norsemen net iets anders maakt dan Vikings of Vikings: Valhalla is dat je om deze absurde Noormannen wél kunt lachen. 

Ragnarok

Deze bovennatuurlijke Netflix Original uit Noorwegen speelt zich af in een klein fictief plaatsje genaamd Edda, waar opeens alles misgaat. De ijskappen smelten razendsnel, de winters zijn veel te warm en het regent er keihard. De wereld verandert en sommigen beweren dat het einde der tijden nabij is - binnen de Noorse mythologie bekend als Ragnarök. Er lijkt één jongen te zijn die alles kan oplossen. Of is hij juist het probleem?

Kastanjemanden

Laat het maar aan de Denen over om spannende series te maken. Rechercheur Naia Thulin (Danica Curcic) wacht op overplaatsing naar een andere afdeling, maar voordat het zover is, wordt zij opgezadeld met een chagrijnige partner. De twee onderzoeken een reeks moorden, waarbij steeds een poppetje van kastanjes wordt gevonden. Alsof dat nog niet mysterieus genoeg is, lijkt er ook een link te zijn met de vermoorde dochter van de Minister van Sociale Zaken. 

Follow the Money 

Nóg een Deense thriller. Follow the Money, ook bekend onder de naam Bedrag, neemt de kijker mee in de wereld van financiële misdaad. De serie trapt af met vertrouwd beeld: een lijk bij een windmolenpark en een norse rechercheur, maar al snel vindt detective Mads Justesen (Thomas Bo Larsen) aanwijzingen bij het energiebedrijf waarbij de dode man werkte. Achter al dat lobbyen voor schonere energie schuilen vooral veel verdachte financiële ontwikkelingen.

Young Royals

Royal juice kijkt altijd lekker weg en het Zweedse Young Royals zit vol met sappige verhaallijnen. De jonge prins Wilhelm (Edvin Ryding) is een typische bad boy, die keer op keer in de problemen komt. Om hem een lesje te leren wordt hij naar het prestigieuze internaat Hillerska gestuurd. Tussen de andere tieners voelt hij zich eerst niet op zijn plek, totdat hij gevoelens krijgt voor een andere jongen. Deze nieuwe liefde zorgt gelijk voor hele andere problemen, want heeft de koninklijke bloedlijn nog een toekomst als de troonopvolger gay is?

Hjem til jul

Deze heerlijke kerstserie mag niet ontbreken in de lijst met beste Scandinavische series op Netflix en is zelfs tijdens de heetste zomerdagen nog een fijne romcom om bij weg te zwijmelen. Verpleegster Johanne (Ida Elise Broch) is al een tijdje single en haar familie blijft aandringen dat ze toch echt aan de man moet. Omdat ze het gezeur zat is, liegt Johanne dat zij een vriend heeft en tijdens het aankomende kerstdiner mag iedereen hem ontmoeten. Er is alleen één probleempje, ze is nog steeds hartstikke single en moet snel op zoek naar een date. 

Rita

Uit de Scandinavische landen komen niet alleen misdaadseries, ook alledaags drama weten ze meeslepend te maken. In de Deense serie Rita wordt de gelijknamige lerares gevolgd. Ze heeft geen filter en is soms een beetje kort door de bocht, maar altijd goudeerlijk en dat is ook wat haar leerlingen zo aan haar waarderen. De serie geeft een kijkje in zowel haar leven als dat van de leerlingen. Rauw, grappig en soms behoorlijk emotioneel.

Borgen

Nóg een hitserie van Deense bodem! Het complexe politieke drama Borgen gaat over Birgitte Nyborg, de eerste vrouwelijke premier van Denemarken. Een verkiezing die ze trouwens per ongeluk wint. Maar het is lonely at the top, dat blijkt al snel. Wat Borgen naast het persoonlijke avontuur van Birgitte Nyborg interessant maakt, is dat de Deense politiek best op die van Nederland lijkt. Inclusief het eeuwige gepolder. Wie geen genoeg van de serie krijgt, kan gelijk door met Netflix Original Borgen: Power & Glory

Bron

Bron, ook wel bekend als The Bridge en Bron/Broen, geldt als een van de beste Scandinavische series ooit gemaakt. Op de brug die Zweden (Malmö) en Denemarken (Kopenhagen) met elkaar verbindt, wordt een lijk gevonden. Rechercheurs uit beide landen moeten samenwerken om de moordenaar te vinden, maar ze houden er allebei hun eigen aanpak op na. Wat de serie de nodige diepgang geeft, is dat de Zweedse speurneus Saga Norén (Sofia Helin) waarschijnlijk Asperger-syndroom heeft. Daardoor is zij briljant, maar maakt ze moeilijk contact met andere mensen. 

The Killing 

Deze Deense klassieker - ook bekend onder de originele naam Forbrydelsen - maakte Scandinavische crimi's populair bij het grote publiek en combineert een spannend verhaal met rauw drama. Centraal staat rechercheur Sarah Lund (Sofie Gråbøl), zij werkt bij de politie in Kopenhagen, maar verhuist binnenkort naar Zweden. Alles verandert wanneer tiener Nanna Birk Larsen dood wordt gevonden. Voordat Sarah vertrekt, wil zij eerst Nanna's moordenaar vinden en dat blijkt een lastige klus. Tussen het politieonderzoek door wordt ook getoond hoe Nanna's ouders omgaan met het gruwelijke verlies van hun dochter. 

Sygeplejersken

Ondanks de overeenkomsten met de Amerikaanse dramafilm The Good Nurse is het Deense Sygeplejersken geen remake, maar een intense thriller gebaseerd op een waargebeurd verhaal. De jonge verpleegster Pernille (Fanny Bernth) denkt dat haar collega Christina (Josephine Park) patiënten expres een overdosis medicijnen geeft. Wanneer zij aan de bel trekt, wil niemand haar geloven en moet zij zelf op zoek gaan naar bewijs. Dat leidt tot een bloedstollende finale, waarbij je al je nagels kapot bijt.