Recensie Sygeplejersken – ‘De rauwe thriller legt de lat voor Scandinavische series nóg hoger’

Het verhaal van Sygeplejersken, ook bekend onder de naam The Nurse, lijkt heel erg veel op The Good Nurse. Toch staat deze waargebeurde thrillerserie op zichzelf en weet de Deense Netflix Original je doodsbang te maken voor ziekenhuizen.

Sygeplejersken/The Nurse
© Tine Harden/Netflix

De jonge verpleegster Pernille (Fanny Bernth) gaat aan de slag in een ziekenhuis op de spoedafdeling. Het is een heftige baan, maar ze wordt goed geholpen door haar ervaren collega Christina (Josephine Park) en de twee vrouwen staan al snel bekend als het dreamteam. Alles lijkt prima te gaan, totdat Pernille merkt dat Christina regelmatig liegt en er opvallend veel mensen sterven tijdens haar dienst.

De tekst gaat verder onder de trailer

Verboden te roddelen

Het is een waargebeurd verhaal en in de eerste aflevering wordt al duidelijk dat patiënten worden gedood met een overdosis medicijnen. Het is dus geen spoiler om te zeggen dat de vermoedens van Pernille kloppen. De spanning in Sygeplejersken zit vooral in het langzame besef dat Christina fout is en dat Pernille weinig kan doen om haar tegen te houden. Wanneer de jonge verpleegster aan de bel wil trekken, krijgt ze te horen dat ze niet moet roddelen over gerespecteerde collega’s.

Subtiel en realistisch

Ze staat alleen en probeert haar geweten te sussen. Door haar baan in het ziekenhuis kan ze in hetzelfde stadje wonen als haar ex en dat maakt haar dochtertje erg gelukkig. Wanneer Pernille voor problemen zorgt, kan ze haar baan gedag zeggen en moet ze opnieuw verhuizen. Dat maakt de situatie nog lastiger voor de jonge moeder, want als zij haar geweten volgt, kan dat nadelig uitpakken voor haar gezin. Wat is in dat geval het juiste? Het is een subtiel en realistisch dilemma, waar iedere ouder zich in kan herkennen.

De tekst gaat verder onder de video

Kicken op de spanning

Het realisme is ook de grote kracht van de Deense serie. In tegenstelling tot de Amerikaanse ziekenhuisseries is er geen paniek wanneer een patiënt opeens een hartstilstand krijgt en gaat iedereen professioneel en kalm te werk. Alleen Christina lijkt te kicken op de spanning die komt kijken bij het reanimeren van een patiënt. Haar motieven worden ook goed duidelijk gemaakt zonder uitgebreid uit te leggen waarom ze doet wat ze doet.

Emotionele achtbaan

De vier afleveringen zijn ook precies genoeg om dit huiveringwekkende verhaal te vertellen. Daardoor zit er veel vaart in de serie en met name de laatste aflevering is een emotionele achtbaan. Op weergaloze wijze wordt de tijd genomen om de spanning op te bouwen, waardoor je koude rillingen krijgt van zoiets alledaags als een verpleegster die haar ronde doet en patiënten behandelt. Wanneer er een dode valt, heeft Sygeplejerksen ook veel weg van een horrorfilm en worden de donkere gangen en flikkende lichten extra benadrukt.  

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Sygepljersken/The Nurse
© Tine Harden/Netflix

Conclusie

Het verhaal over een moordende verpleegster is al vaker verteld, maar nog nooit zo spannend als in Sygeplejersken. Door het rauwe realisme in combinatie met de spanning uit een goede horrorfilm zit je vier afleveringen lang op het puntje van je stoel. Scandinavische series hebben op zich al een goede reputatie, maar deze Deense Netflix Original legt de lat nóg iets hoger.

Sygeplejersken is te zien op Netflix.

Meer van Netflix

Sygeplejersken