Recensie The Good Nurse – Sterke acteurs kunnen dit slappe drama niet reanimeren

The Good Nurse
© Netflix

Het leek veelbelovend: twee Oscarwinnaars in het Engelstalige debuut van een Deense regisseur, gebaseerd op een sensationeel echt verhaal. Helaas werd The Good Nurse een slappe hap.

Verpleegster Amy Loughren (Jessica Chastain) is een alleenstaande moeder met twee jonge dochters, ze heeft een zeldzame hartkwaal waarvoor ze moet worden geopereerd - maar dat kan pas als ze minimaal een jaar haar baan heeft - ze moet haar nieuwe collega Charlie Cullen (Eddie Redmayne) inwerken, en dan beginnen ook nog patiënten zonder reden te sterven...

Er zit zoveel drama in het leven van nachtzuster Amy Loughren dat je het overdreven zou noemen, als dit niet was gebaseerd op een echt verhaal uit 2003. Ook al heb je dat verhaal toen gemist; het duurt niet lang voordat je doorhebt hoe de vork in de steel zit, want er zitten geen verrassingen in The Good Nurse, en dat is met een lengte van twee uur vrij funest.

Sterke acteurs in slap drama

Het scheelt wel dat de Oscarwinnende hoofdrolspelers Jessica Chastain (The Eyes of Tammy Faye) en Eddie Redmayne (The Theory of Everything) sterk zijn, maar ondanks een goeie Redmayne leer je zijn personage amper kennen. We volgen ook de rechercheurs, die proberen uit te vogelen wat er met die patiënten is gebeurd, maar dat maakt het verhaal niet veel spannender. Ook mist deze Netflix Original het drama waar regisseur Tobias Lindholms goed raad mee wist in zijn eerdere films Kapringen en Krigen.

The Good Nurse
© Netflix

Een verziekt systeem als achtergrondruis

Alles wordt zo onderkoeld en fantasieloos in beeld gebracht, dat je geen kans hebt om echt boos te worden. Terwijl de kansen voor het oprapen liggen, want het gaat om een compleet verziekt systeem, waarbij leidinggevenden hun reputatie belangrijker vinden dan de gezondheid van hun patiënten. Helaas is dat in The Good Nurse gereduceerd tot achtergrondruis.

Conclusie

De Deense regisseur Tobias Lindholm stelt teleur met zijn eerste Engelstalige film door een verrassingsloos verhaal met een traag tempo. The Good Nurse doet geen moeite om de dader te begrijpen of enige diepgang te geven en denkt dat twee sterke acteurs genoeg is om ons te boeien. Niet dus.

The Good Nurse is nu te zien op Netflix