Recensie Young Royals - Een verrassend realistische dramaserie vol echte mensen

Netflix Original serie Young Royals

Een jonge prins die wegens roekeloos gedrag naar een chic internaat wordt gestuurd en daar op zoek gaat naar zijn seksualiteit. Dat klinkt als voer voor een smeuïge serie à la The Royals, maar niets is minder waar in de nieuwe Netflix Original Young Royals.

De Zweedse prins Wilhelm zit op een doodgewone school, maar na het zoveelste nachtelijke akkefietje is het koningspaar het zat. De chique kostschool Hillerska moet de jonge belhamel in het gareel brengen en daar kan zijn achterneef August, die ook studeert aan de school, mooi bij helpen. Alleen blijkt August niet zo braaf als hij lijkt en heeft Wilhelm meer aandacht voor beursleerling Simon.

Klaar voor sleaze en seks

Met zo een uitgangspunt zaten we klaar voor een dikke dosis sleaze, dirt en seks. Natuurlijk verwachtten we geen wilde bedoening zoals in het desastreuze Sex/Life, want in Young Royals hebben we met tieners te maken - al gaan de 'kids' in Élite ook flink los - maar we kregen iets totáál anders voorgeschoteld.

Geen flitsend jasje

De hitsige pubers bepotelen elkaar en er worden smerige spelletjes gespeeld, maar dit alles wordt niet in een flitsend jasje gestoken. Alle amoureuze escapades en achterbakse streken worden op een opvallend pure manier in beeld gebracht. Om te beginnen worden de tieners een keer niet gespeeld door acteurs die eruitzien alsof ze de dertig bijna aan tikken en lang niet iedereen heeft de looks van een supermodel. 

Win het weekend van je dromen!

Onze held

Love interest Simon is daarop misschien een uitzondering, maar dat maakt hem niet minder geloofwaardig. Allesbehalve kunnen we wel zeggen. Als externe leerling overnacht hij niet op het internaat en wordt er door iedereen op hem neergekeken. Dat doet hem duidelijk iets, maar hij laat zich er niet door uit het veld slaan. En wanneer het op de liefde aankomt, maakt hij een keuze waar menig volwassene niet toe in staat is. Een rolmodel is geboren!

Alles is liefde

Young Royals laat zien dat een hoop ellende op te lossen is met een beetje naastenliefde. Gelukkig voor de kijker is er ook voldoende haat en nijd, want een beetje reuring in de tent maakt de boel wel zo aangenaam om naar te kijken. Vooral de gespannen relatie tussen prins Wilhelm en zijn moeder zorgt voor het nodige drama. Terwijl de knul zijn hart wil volgen, heeft hij ook bepaalde koninklijke verwachtingen om aan te voldoen. 

Recensie Young Royals - Een verrassend realistische dramaserie vol echte mensen

Conclusie

Om te genieten van deze serie moet je voor het kijken alvast je verwachtingen bijstellen. Dit is geen sensationele guilty pleasure zoals The Royals, Gossip Girl of Élite. Je kunt Young Royals beter vergeleken met een ongepolijste arthousefilm die een realistisch feel good verhaal vertelt. Dat klinkt misschien onaantrekkelijk, maar juist door deze frisse aanpak valt de Netflix Original op tussen de talloze vergelijkbare series. 

3 STERREN

Young Royals is te zien op Netflix.

Luister ook onze podcast met kijktips en het laatste nieuws. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.