Borgen seizoen 4: Hoe zat het ook alweer met Birgitte Nyborg?

Sidse Babett Knudsen als Birgitte Nyborg in Borgen S4 op Netflix

The Killing, The Bridge én het spannende Borgen zetten Scandinavische series tien jaar geleden op de kaart. Vanaf vandaag staat er een gloednieuw seizoen van het Deense politieke drama op Netflix. Voor jouw gemak vatten we de carrière van Birgitte Nyborg even voor je samen!

Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) werd in Borgen de eerste vrouwelijke premier van Denemarken. Ze vocht tegen vooroordelen, corruptie, verloor haar gezin en won daarmee… verkiezingen. In het nieuwe seizoen van Borgen start Nyborg als minster van Buitenlandse Zaken. Hoe kwam de politica daar ook alweer terecht? Zó staan de zaken in Borgen er voor.

Borgen

Door een schandaal in de Deense politiek wint Birgitte Nyborg per ongeluk de verkiezingen, als leidster van de Centrumpartij. Minister-President Hesselboe heeft met overheidsgeld cadeautjes gekocht voor zijn vrouw, en dat blijkt kort voor de verkiezingen fataal...

De andere partijen denken dat ze de politica wel voor hun karretje kunnen spannen, maar Nyborg is principieel én niet op haar achterhoofd gevallen. Haar werk zorgt wél voor problemen in haar huwelijk. Haar man Philip moet stoppen met zijn functie in een technisch bedrijf, omdat hier ook onderdelen voor gevechtsvliegtuigen worden gemaakt. Om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden, stapt Philip op bij zijn werk. Niet veel later vraagt hij óók een scheiding aan…

Borgen seizoen 2

Na het eerste seizoen is het politieke schok-effect van Birgitte Nyborg een beetje uitgewerkt. De andere partijen stellen steeds hogere eisen in de onderhandelingen en de Centrumpartij krijgt nog maar weinig voor elkaar. Het leven van Nyborg wordt alleen maar hectischer. Steeds vaker moet ze veel moeite doen om (kleine) problemen weg te werken en haar privéleven begint langzaam maar zeker in te storten. Vooral Michael Laugesen, de oud-partijleider van de sociaal-democraten en hoofdredacteur van de krant Ekspres, heeft het op haar gemunt.

Richting de verkiezingen toe wordt Nyborg verraden door haar coalitiepartners die voortaan zélf weer de premier willen leveren. Daarnaast is ze veel tijd kwijt aan het bemiddelen tussen strijdende partijen in Afrika. Als haar dochter Laura een zenuwinzinking krijgt door haar afwezigheid, stopt ze tijdelijk met haar werk. Uiteindelijk keert ze terug én kondigt ze vervroegde verkiezingen aan…

Borgen seizoen 3

Het derde seizoen start met Birgitte, die eindelijk uit de politiek is gestapt. Ze wil een comeback maken en richt een nieuwe partij op: de Nieuwe Democraten. De partij bestaat uit Kamerleden die zijn afgesplitst van de andere partijen. De populariteit van Nyborg trekt heel veel politieke gelukszoekers aan, maar de oud-premier wimpelt ze allemaal af. 

Lang vóór de partij klaar is voor de verkiezingen, schrijft minister-president Hesselboe nieuwe verkiezingen uit. Deze komen véél te vroeg én Birgitte ontdekt dat ze mogelijk borstkanker heeft. Ze houdt dit geheim om haar tegenstanders geen munitie te geven, maar door de vermoeidheid die haar behandelingen veroorzaken is ze ook niet scherp in debatten en op tv.

Haar oude partij blijkt Nyborg te bespioneren, waardoor ze populaire ideeën van de Nieuwe Democraten steeds nét aankondigen voor Birgitte het kan doen. Als de mol ontmaskerd is valt Nyborg haar concurrent van de Centrumdemocraten keihard aan in een debat, zodat hij zijn zelfbeheersing verliest op tv. 

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Zorgen over Borgen?

Stemmers zien dat Nyborg de ‘real deal’ is, en haar partij verovert een sleutelpositie na de verkiezingen. Ze kan kiezen uit een coalitie met extreem-rechts, waarin ze premier zou worden, of centrum-links, waarin ze genoegen moet nemen met de functie van Minister van Buitenlandse Zaken. Ze kiest voor het ministerschap, omdat ze een samenwerking met extreem-rechts principieel niet ziet zitten… Als minister van BuZa start Birgitte aan het nieuwe seizoen van de politieke thriller!

In het vierde seizoen van Borgen wordt er olie ontdekt op Groenland, onderdeel van het koninkrijk Denemarken. Nyborg, de Deense minister van Buitenlandse Zaken, komt in een lastig steekspel terecht. Ze moet onderhandelen over de verdeling van de oliegelden terwijl Rusland en China zich óók met het zwarte goud bemoeien. Eigenlijk is Nyborg helemáál tegen het boren naar olie, maar dat kan haar de kop kosten. Wat volgt is politieke intrige, tonnen aan stress, subtiele onderhandelingen en keiharde machtspolitiek...

Fans zijn dolblij met het vierde seizoen, maar volgens hoofdrolspeelster Sidse Babett Knudsen is het hierna helemaal klaar met de avonturen van Birgitte Nyborg. Tegelijkertijd is de bedenker van de serie, Adam Price, iets voorzichtiger: "Zeg nooit nooit!" Knudsen was eigenlijk ook niet te porren voor een vierde reeks, tot ze zich bedacht, dus we schrijven Borgen nog niet helemáál af!

Het vierde seizoen van Borgen staat nu op Netflix.