Jamie Foxx in Django Unchained

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Jamie Foxx in Django Unchained

De 9 coolste cowboys in films en series

|
|

Laatste update:

Geen idee hoe dat zit bij echte cowboys, maar een filmcowboy moet stoer, cool en handig met een schietijzer zijn. Een rol voor wie iemand als Idris Elba uitermate geschikt is dus en dat laat hij nu op Netflix zien in de film Concrete Cowboy. Hij is in goed gezelschap van deze andere revolverhelden.

1. The Man with No Name

Good old Clint Eastwood heeft heel wat cowboys gespeeld in zijn lange loopbaan, maar de ultieme is ongetwijfeld The Man with No Name, de Mary Servaes onder de revolverhelden. Het scheelt absoluut dat hij deze rol drie keer speelde: in A Fistful of Dollars, For a Few Dollars More en The Good, the Bad and the Ugly. Een man van weinig woorden, met een ijzige blik en die eeuwige cigarillo: je zou er bijna van gaan roken.

De 9 coolste cowboys in films en series

2. Woody

Op het eerste gezicht is Woody, zoals rotjoch Sid zegt in de eerste Toy Story, inderdaad een ‘wimpy cowboy’. Maar er zit meer pit en heldenmoed in deze lappenpop dan het lijkt. De anderen op deze lijst schieten zich een weg naar de glorie, maar Woody is meer een pacifist: hij bereikt zijn doelen samen met zijn vrienden, die hij als een vaderfiguur bij elkaar houdt. Tom Hanks, de man die zijn stem doet, maakte met News of the World laatst een meer traditionele western.

De 9 coolste cowboys in films en series

3. Rooster Cogburn

Een mottige premiejager met de people skills van een chagrijnige oude kater en een hart van goud: wie kun je beter voor deze rol vragen dan Jeff Bridges? Hoewel hij in True Grit stevige concurrentie krijgt van Hailee Steinfeld en Matt Damon, loopt hij toch met de film weg als Rooster Cogburn; een rol die in de versie uit 1969 door John Wayne werd gespeeld.

De 9 coolste cowboys in films en series

4. Django

Jamie Foxx begon als comedian, maar hij heeft zich ontwikkeld tot een acteur die alles kan. Django is een mooi voorbeeld: als voormalige slaaf die zijn vrouw gaat bevrijden in Django Unchained bakt hij verdriet, woede, wanhoop en zowaar een vleugje humor tot een pakkend geheel. Het is op het randje, maar we vinden dat hij net meetelt als cowboy, vooral vanwege de verbanden met de oude spaghetti-western Django. Zie je Foxx liever wat vriendelijker? In dit artikel lees je meer over zijn nieuwe comedyserie op Netflix.

De 9 coolste cowboys in films en series

5. The Lady

Tja, het is een schrale toestand hier voor de vrouwen. Cowboys zijn toch meestal boys en dat verandert maar langzaam nu er nog maar weinig westerns gemaakt worden. Een hele fijne uitzondering is de mysterieus genaamde ‘Lady’ uit The Quick and the Dead, waarin Sharon Stone hardhandig wraak neemt op een tiran die een heel stadje onder de duim houdt. Zij onthulde laatst dat het salaris voor een hele jonge Leonardo DiCaprio, die ook meespeelde, uit haar zak kwam. Een dubbele held dus!

De 9 coolste cowboys in films en series

6. Man in Black

We smokkelen er even een tv-cowboy tussendoor met deze Man in Black uit Westworld: weer zo’n mysterieuze naam en een mysterieus type. Waar de meeste andere figuren in deze lijst goed proberen te doen, is deze man een gitzwarte schurk. Voordat zijn verhaal uit de doeken werd gedaan in de serie, was het idee dat hij een nieuwe versie was van Yul Brynners klassieke cyborg in de film Westworld uit 1973, maar het zit een stuk ingewikkelder in elkaar, kunnen we wel verklappen.

De 9 coolste cowboys in films en series

7. Wyatt Earp

Als we een lijst hadden gemaakt van de coolste snorren ooit, dan had deze man fier bovenaan gestaan. Wetsdienaar Wyatt Earp knalde eind negentiende eeuw echt bandieten af en op zijn belevenissen zijn al een hoop films gebaseerd. Zo heeft Kevin Costner hem gespeeld en ook Kurt Russell liet zijn snor ervoor staan. Hij heeft zelfs zijn zoon, die nu te zien is The Falcon and the Winter Soldier, Wyatt genoemd. Toeval? Dachten we niet!

De 9 coolste cowboys in films en series

8. Curly Washburn

Clint Eastwood en Jeff Bridges zijn echt van die acteurs die geboren zijn een cowboy te spelen. Jack Palance was ook zo’n man: zijn gezicht was bijna een karikatuur van de ijzervreter met vierkante kaaklijn. In City Slickers speelde hij Curly Washburn, een veedrijver die een stel stadse types op sleeptouw neemt. Deze intussen overleden veteraan in het spelen van schurken kon daarmee eindelijk de diepte in en won ook nog een Oscar.

De 9 coolste cowboys in films en series

9. Jesse James

Bandiet Jesse James is ook zo’n historisch figuur die een heel eigen leven is gaan leiden in Hollywoodfilms, maar zijn reputatie als een moderne Robin Hood had zich daarvoor al gevormd. De legende groeide nog wat meer toen Brad Pitt hem speelde in The Assassination of Jesse James. Met zo’n man als je vertolker werd hij charmanter en aantrekkelijker dan ooit.

De 9 coolste cowboys in films en series

Concrete Cowboy kan je nu zien op Netflix. Hier vind je alle nieuwe releases van Netflix in april.

Lees verder