Westworld

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Westworld

De 5 duurste HBO series aller tijden

|
|

Laatste update:

HBO heeft er een handje van een fortuin te besteden aan hun vlaggenschepen onder de series. Het komende vierde seizoen van Westworld is daar een mooi voorbeeld van. Maar het kan nog prijziger. Dit zijn hun vijf duurste spektakels.

5. Rome: 9 miljoen per aflevering

Dat dit oudje van HBO uit 2005 in de lijst staat, zegt heel wat. Inflatie niet meegeteld kostte dit historische spektakel gemiddeld negen miljoen dollar per episode. Niet zo vreemd als je weet dat er de grootste set ooit voor een film of serie voor werd gebouwd: het Romeinse landschap waar ze draaiden besloeg vijf hectare grond. Voor de eerste drie afleveringen alleen al werden meer dan 2700 authentieke kostuums gemaakt en er zaten scènes bij waar 750 acteurs en figuranten tegelijk aan het werk waren. Het plan was om deze klassieke overdaad vijf seizoenen lang vol te houden, maar de kosten waren zo astronomisch, dat de stekker er na twee seizoenen al uit moest.

4. Westworld: 10 miljoen per aflevering

Met zijn verhaal vol levensechte robots ging het prijskaartje van Westworld sowieso aanzienlijk zijn. Omdat deze scifi-serie het gat in de programmering moest vullen dat achtergelaten werd door Game of Thrones, gingen daar nog een paar scheppen budget bovenop. Westworld is ambitieus, smetteloos vormgegeven en zit ook nog eens barstensvol acteurs die, anders dan bijvoorbeeld bij Game of Thrones, al vanaf de allereerste aflevering grote namen waren. Daar komt nog een hele saaie kostenpost bij: HBO moet een flinke lopende vergoeding betalen aan zijn moederbedrijf Warner Bros., omdat de serie gebaseerd is op een oude film van hen. Hier lees je onze recensie van het vierde seizoen.

3. Band of Brothers: 12,5 miljoen per aflevering

Deze miniserie over de inval van de geallieerden in bezet Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog was de duurste serie ooit in de tijd dat hij gemaakt werd. Mensen inhuren zoals producenten Steven Spielberg en Tom Hanks kost natuurlijk al een boel, maar vooral toen de camera's eenmaal gingen draaien, werden kosten noch moeite gespaard. Om eens een voorbeeld te noemen: in één aflevering is een set te zien van een besneeuwd bos, waar vier weken aan werd gebouwd. Meer dan 150 duizend kilo papier werd gebruikt om geloofwaardige sneeuw te maken. Dit soort ambitieuze acties stuwden het budget voor setbouw alleen al naar 17 miljoen dollar.

2. Game of Thrones: 15 miljoen per aflevering

De makers van Game of Thrones lieten niks aan het toeval over om van het laatste seizoen een kijkcijfersucces te maken als nooit tevoren. Van het budget van een gemiddelde aflevering kun je een hele behoorlijke film maken en de boel puilt dan ook uit van de draken, adembenemende special effects, massascènes en decors waar je mond van open valt. Maar de grootste verbazing wekte de reacties van de fans: die startten zelfs een petitie om het laatste seizoen opnieuw te laten opnemen. Zo zie je maar dat investeren in het verhaal misschien nog wel belangrijker is dan geld pompen in pracht en praal.

1. The Pacific: 20 miljoen per aflevering

Deze peperdure opvolger van Band of Brothers richt zich op het gedeelte van de Tweede Wereldoorlog dat zich afspeelde op de Grote Oceaan. De kosten waren begroot op 100 miljoen dollar voor tien afleveringen: dat is al geen misselijk budget. Maar toen de serie eenmaal af was, stond de teller op een astronomische 200 miljoen. De opnames werden namelijk op tal van logistiek lastige plekken tegelijk georganiseerd. Dat bespaarde tijd, maar geen geld. Je ziet die extra kosten wel terug op het tv-scherm in grootse gevechten met gebruik van enorme massa’s figuranten, de foutloze aankleding voor een prachtig tijdsbeeld en locaties waarop de oorlogswaanzin tot in je botten voelbaar tot leven komt.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Te luisteren via SpotifyApple Podcasts en andere populaire podcast apps.

Lees verder