Violent Night

Veronica Superguide logo
Veronica Superguide logo
Violent Night

9 kerstfilms die absoluut niet geschikt zijn voor kinderen

|
|

Laatste update:

Wie denkt dat alle kerstfilms voor kinderen geschikt zijn, heeft niet goed opgelet. Dit zijn de negen beste films voor de feestdagen die niet voor de poes – of de kleintjes zijn.

De nieuwe thriller Violent Night is de zoveelste film waar de kleintjes gillende nachtmerries van krijgen. Wij hebben een lijst gemaakt van de tien beste films voor kijkers die genoeg hebben van de jaarlijkse mierzoete kerstkost.

1. Anna and the Apocalypse (2017) - kerstmusical voor 16 jaar en ouder

Een stadje krijgt rond de kerstdagen te kampen met een zombie-uitbraak. Anna (Ella Hunt) en haar vrienden willen hun klasgenoten en familie redden die in de school vastzitten. Ze moeten zich alleen nog een weg hakken, steken en zagen door de talloze griezels die de straten onveilig maken. O, en ze doen dat al zingend. Anna and the Apocalypse geeft een leuke frisse draai aan het genre door de kunst af te kijken bij de meest uiteenlopende titels; van West Side Story tot The Breakfast Club, en van Night of the Living Dead tot Shaun of the Dead. De personages zijn sympathiek, zodat je hoopt dat ze deze goed verteerbare musical overleven.

2. Bad Santa (2003) - kerstcomedy voor 16 jaar en ouder

Zuipschuit Willie (Billy Bob Thornton) werkt elk jaar als kerstman in een warenhuis waar hij de kluis leegrooft. Nee, dit is geen film om gezellig met het hele gezin te kijken. Bad Santa is niet alleen cynisch, lomp en plat; hij is vooral erg leuk, met dank aan Thorntons lekker zwartgallige rol. Zelfs als een wat vreemd, aandoenlijk dikkerdje hem begint te volgen, omdat het jochie denkt dat hij de kerstman is, blijft Willie zijn aard trouw. Toch weet het ventje iets menselijks los te maken in de verrotte viespeuk. Hun film heeft een goed hart, zonder een moment soft te worden, en dat is een knappe prestatie van het talent achter de schermen.

Bad Santa is te zien op Pathé Thuis.

3. Eyes Wide Shut (1999) - kerstdrama voor 16 jaar en ouder

Een man (Tom Cruise) reageert heftig als zijn vrouw (Nicole Kidman) een overspel-droom opbiecht en hij raakt op drift in een seksuele odyssee. Wie dacht een onthullend kijkje in het liefdesleven van de toen nog getrouwde hoofdrolspelers te krijgen, kwam bedrogen uit. Qua naakt en erotiek is Eyes Wide Shut erg braaf, om niet te zeggen: wat saai. De filmstudio verergerde dat door blote dames in een orgiescène digitaal af te blokken. Controlefreak Stanley Kubrick deed zijn reputatie van geniale gek eer aan met een opnametijd van meer dan anderhalf jaar. Dit is niet zijn beste werk, maar wel ongrijpbaar, eigenzinnig en mooi.

Eyes Wide Shut is te zien op Pathé Thuis en HBO Max.

4. Gremlins (1984) – kerstfantasy voor 12 jaar en ouder

Heerlijke cocktail van fantasy, horror en comedy. Billy (Zach Galligan) krijgt van zijn vader voor kerstmis het schattige wezentje Gizmo cadeau. Hem wordt op het hart gedrukt het beest niet met water in aanraking te laten komen en na middernacht geen eten te geven. Als dat toch gebeurt, blijkt de waarschuwing serieus te zijn: na een spatje water schieten klonen uit het lijfje. Het verhaal van Gremlins stelt verder niets voor, maar de avonturen van de maffe wezentjes zijn een lust voor het oog - soms wat griezelig, maar hoofdzakelijk erg grappig, met schitterende poppencreaties en knipogen naar de kerstklassieker It’s a Wonderful Life.

Gremlins is te zien op Pathé Thuis en HBO Max.

5. The Night Before (2015) – kerstcomedy voor 12 jaar en ouder

Zelfs al gebruiken ze te veel drank en drugs: Seth Rogen en zijn vrienden zijn bijna altijd een lollig stel om een bromance-film lang mee te dollen. Deze kerstfilm is geen uitzondering, al is het allemaal weinig nieuws. Rogen heeft, samen met Joseph Gordon-Levitt en Anthony Mackie, de traditie om op kerstavond flink op stap te gaan, maar de meerderheid van de vrienden is er een beetje klaar mee. Tijd voor één laatste wilde nacht. The Night Before is een georganiseerde chaos, maar het percentage geslaagde grappen en leuke dialogen is hoog.

The Night Before is te zien op Viaplay.

6. Krampus (2015) - kersthorror voor 16 jaar en ouder

Je zou Krampus kunnen bekijken als de Amerikaanse variant op Sint: een film die de pikdonkere schaduwkant laat zien van een vrijgevige kindervriend. Voor de kerstdis verzamelt zich elk jaar weer een familie waarvan de leden elkaar niet uit kunnen staan. Deze keer geeft dat de genadeklap aan het geloof in de kerstman van het laatste kind dat het nog had. Dat geeft kerstdemoon Krampus en zijn hulpjes de kans om de ruziënde groep te grazen te nemen. Lichtvoetige horror, die meer vies is dan eng of spannend. Vooral de demonische varianten op teddyberen en speculaaspoppetjes zijn leuk vormgegeven.

Krampus is te zien op Pathé Thuis.

7. Office Christmas Party (2016) – kerstcomedy voor 12 jaar en ouder

Als de bitchy dame (Jennifer Aniston) vlak voor kerst dreigt het internetbedrijf van haar onverantwoordelijke broer (T.J. Miller) te sluiten, geeft hij een kerstborrel van epische proporties in een wanhopige poging een grote klant binnen te halen. Natuurlijk loopt het uit de hand (het is een soort Project X op kantoor) maar dankzij een slim scenario, een spervuur aan grappen en aanstekelijke komieken in bijrollen blijft Office Christmas Party scherp als kerstcomedy.

Office Christmas Party is te zien op Pathé Thuis en Prime Video.

8. Santa’s Slay (2005) – kersthorror voor 16 jaar en ouder

Totaal geen zin in al het oubollige kerstgedoe? De makers van deze matige horror-comedy hebben ook een wat afwijkend kerstgevoel: waarschijnlijk zijn zij de enigen die het ooit is opgevallen dat ‘Santa’ een anagram is van ‘Satan’. In de openingsscène van Santa’s Slay wordt de verveelde kerstavond van Fran Dreschers familie verstoord door gerommel in de schoorsteen. Het is Santa, maar hij brengt geen cadeautjes. De Kerstman (Bill Goldberg) blijkt niet de vriendelijke dikkerd te zijn waarvan iedereen houdt, maar de zoon van Satan.

9. Silent Night (2021) - rampenfilm voor 16 jaar en ouder

Een groep schoolvrienden komt ieder jaar met hun wederhelften bij elkaar voor een etentje in het deftige huis van het echtpaar Nell (Keira Knightley) en Simon (Matthew Goode). Dit jaar wordt het hun laatste kerstavond – letterlijk, want door een milieuramp is de mensheid ten dode opgeschreven. Daarom doffen de vrienden in Silent Night zich op en mogen de kinderen doen wat ze willen. De regering heeft iedereen zelfmoordpillen gegeven en die willen ze om middernacht gebruiken, maar voor die tijd vinden de nodige confrontaties plaats. Dat maakt die mensen niet altijd aardig, maar het blijft spannend om te zien hoe hun avond verloopt.

Bonus: Sint (2010) – sinthorror voor 16 jaar en ouder

Oké, toch nog een sinterklaasfilm tussen alle kerstfilms door: Een uit de dood herrezen bisschop (Huub Stapel) geeft een nieuwe invulling aan het begrip ‘kindervriend’. Zijn vindingrijke slachtingen zorgen voor topvermaak en de kijkers staat een heerlijk avondje te wachten. Niet omdat het verhaal over de sadistische engerd zo enerverend is, maar omdat regisseur Dick Maas doet waar hij goed in is: de kijker behagen. Hij heeft zich voor Sint laten inspireren door B-films als Santa’s Slay, waarin de kerstman een brute seriemoordenaar is. Vertaald naar Nederland wordt dat Sinterklaas, die eens in de zoveel jaar met zijn verkoolde pieten zo veel mogelijk mensen over de kling jaagt.

Lees verder