Recensie The Last of Us – 'Een zombiedrama dat zich met de allerbeste in het genre mag meten'

HBO waagt zich aan het zombiegenre en wel met een verfilming van de populaire computergame The Last of Us. Computergameverfilmingen met levensechte acteurs pakken zelden goed uit. Weet HBO wel waar het aan begint?

The Last of Us
© HBO Max

De wereld is binnen een weekend naar de knoppen gegaan door een vijand die niemand zag aankomen: een geëvolueerde schimmel. Die neemt in enkele uren het brein van een mens over en verandert de persoon in een bijtende zombie. Zo infecteren ze de hele VS en twintig jaar later is de menselijke beschaving zo goed als dood. Maar dan wordt het 14-jarige meisje Ellie (Bella Ramsey) gebeten én geneest ze!

Reis door Amerika

Aan de emotioneel lamgeslagen smokkelaar Joel (Pedro Pascal) de ondankbare taak om het meisje veilig naar de andere kant van het land te vervoeren. Daar bevindt zich het laatste laboratorium op het continent en stellen de dokters hopelijk een geneesmiddel samen met Ellies bloed.

Net als de game

In de computergame speel je Joel en Ellie om de beurt en krijg je te maken met allerlei pittige vijanden. De doodenge paddozombies komen langs in gevaarlijke evoluties en dan zijn er ook nog dieven, moordenaars, slavendrijvers en hele bloeddorstige nederzettingen, die geleid worden door lui waar zelfs Vladimir Poetin de rillingen van krijgt. Joel en Ellie overleven door gesluip en, waar nodig, geweld te gebruiken. Leuk als spel maar waar The Last of Us extra veel lof voor kreeg was het schrijfwerk.

The Last of Us
© HBO Max

Minder actie, meer verhaal

De bijzondere band tussen Joel en Ellie blijft ook het kloppende hart in de serie. HBO’s versie heeft minder (zombie)actie en in plaats daarvan breidt het zijverhalen van The Last of Us verder uit waar dat kan. Bijvoorbeeld die van de humeurige doomsday prepper Bill (Nick Offerman). Een slimme ruil want dit zorgt voor een paar van de sterkste momenten in de serie. HBO’s The Last of Us is daardoor zowel voor nieuwkomers als veteranen interessant voor een kijksessie.

The Mandalorian

De zombieserie komt over als meer dan een knappe imitatie, ook al zijn de overwoekerde steden en walgelijke schimmelzombies perfect overgenomen van de PlayStation. Geheel in HBO-stijl is het acteerwerk ijzersterk. Joel en Ellie worden door Pedro en Bella op hun eigen manier neergezet. De jonge acteur steelt zelfs de show als de opstandige puber. Pedro blijft helaas wel te veel hangen in zijn hardvochtige The Mandalorian-acteerstijl, dat leidt soms af als je die Disney+ Original kent. Hij mist de vaderlijke charme van Joel uit het spel. Dat is alleen een klein smetje op een van de beste gameverfilmingen in jaren. Een zombiedrama dat zich met de allerbeste in het genre mag meten.

The Last of Us
© HBO Max

Conclusie

The Last of Us is een uitstekende game maar werkt ook verrassend goed in serievorm als een hoogwaardig zombiedrama. Pedro Pascal speelt iets te veel in z’n comfortzone maar Bella Ramsay als Ellie is vanaf de eerste aflevering de showsteler. Nu al een van de beste series op HBO Max van dit jaar!

The Last of Us is te zien op HBO Max. Iedere maandag verschijnt een nieuwe aflevering. 

Meer van HBO Max