Recensie House of the Dragon – Een vlammende, maar veilige comeback van Game of Thrones

Door Peter Koelewijn
House of the Dragon
© HBO

Game of Thrones eindigde met een seizoen waarover de meningen sterk verdeeld waren. Misschien dat HBO daarom naar het verleden grijpt met House of the Dragon, dat zich bijna 200 jaar voor de eerste serie afspeelt. Zijn meer draken en spektakel wat de populairste HBO-franchise ooit nodig heeft?

Deze recensie is gebaseerd op de eerste zes afleveringen van House of the Dragon.

Daenerys Targaryen lukte het in Game of Thrones om drie draken uit te broeden en daarmee de zeven koninkrijken van Westeros op hun knieën te krijgen. Honderden jaren eerder deden haar voorouders dat al, en met nog veel meer draken.

Gouden eeuw

Die verschrikkelijke vuurkracht is ook de reden dat de interne ruzies en vetes tussen de Targaryens volledig uit de hand lopen in House of the Dragon. De serie begint in de gouden eeuw voor Westeros; er heerst vrede en de zaken gaan uitstekend. Vandaar dat alle personages ook veel kleurrijker gekleed zijn dan de sombere ridders van Game of Thrones.

 

Etterende wond

Niemand twijfelt aan de heerschappij van koning Viserys (Paddy Considine) maar hij is geobsedeerd door de zoektocht naar zijn opvolger. Bij gebrek aan een zoon noemt hij zijn slimme dochter Rhaenyra (Milly Alcock) de officiële troonopvolger, tot irritatie van zijn jongere broer Daemon (Matt Smith). Volgens de regels van Westeros kan alleen een man heersen over het koninkrijk, dus de wond ettert in de daaropvolgende afleveringen voort. Het helpt ook niet dat Daemon een populaire Targaryen is met een kort lontje én een draak.

House of the Dragon
© HBO

Politiek gekonkel

De laatste seizoenen van Game of Thrones leunden steeds meer op grote veldslagen en dat viel niet bij iedereen in de smaak. De nieuwe makers van House of the Dragon hebben naar die kritiek geluisterd, want het politieke gekonkel in de achterkamertjes van King’s Landing is weer helemaal terug. Het zijn ook met afstand de sterkste scènes, al is er zeker nog ruimte voor een paar snoeiharde gevechten tussendoor.

 

De seksscènes zijn terug

HBO heeft kosten noch moeite gespaard om het fantasy-universum van George R.R. Martin weer in beeld te brengen. De vele draken die de Targaryens bezitten zien er beter dan ooit uit. En ja, ook het extreme geweld en de seksscènes zijn terug. Die laatste worden wel iets smaakvoller in beeld gebracht dan in de eerste seizoenen van de oude serie. Uiteindelijk draait Game of Thrones daar ook niet om, maar om de moreel grijze personages die keer op keer bewijzen dat je met de beste bedoelingen nog steeds verschrikkelijk veel kwaad kan doen. En andersom natuurlijk.

House of the Dragon
© HBO

Veilige vervolgserie

Als er één groot minpunt aan House of the Dragon kleeft dan is het dat HBO een vrij veilige vervolgserie aflevert. Het politieke drama en de veldslagen met draken zijn spannend, maar ze springen nergens boven de hoge lat uit die Game of Thrones legde.

 

Als twee druppels water

Ook de personages - die wij alvast op een rijtje hebben gezet - overlappen veel met de favorieten uit die serie. Koning Viserys is een goede man die slechte keuzes maakt, zoals Ned Stark. Zijn broer Daemon is een smeerlap waar je toch van gaat houden, zoals Jaime Lannister. En Rhaenyra Targaryen lijkt qua uiterlijk en temperament als twee druppels water op Daenerys Targaryen. Hopelijk maken ze betere beslissingen dan hun voorgangers in de volgende afleveringen.

House of the dragon
© HBO

Conclusie

House of the Dragon is een vlammend debuut voor de Game of Thrones prequelserie. Naast een hele hoop draken(gevechten) is vooral de terugkeer van het politieke gekonkel wat de eerste afleveringen interessant houdt. De cast is ijzersterk al hebben sommige hoofdpersonages in de eerste afleveringen wel héél veel raakvlakken met favorieten uit GoT. Dat verbetert hopelijk later in het verhaal nog.

House of the Dragon is vanaf 22 augustus te zien op HBO Max. Iedere maandag verschijnt een nieuwe aflevering. 

Wil je goed voorbereid zijn op de serie? Wij hebben het verhaal alvast uitgelegd