Recensie Tokyo Vice - Beeldschone koortsdroom in de Japanse onderwereld

Tokyo Vice
© HBO

Japan wordt vaak neergezet als een technologisch geavanceerd land met een rijke spirituele cultuur, zeker in Amerikaanse films en series. Maar Tokyo Vice duikt diep in de onderwereld van de hoofdstad. En die is zeker niet mooi, maar wel perfect voor een goede misdaadserie.

Deze recensie is gebaseerd op de eerste 5 afleveringen van Tokyo Vice.

 

Jake Adelstein was de eerste buitenlandse journalist die in de jaren 90 werd toegelaten als misdaadverslaggever in Tokyo. Daar schreef hij 12 jaar lang voor de Yomiuri Shinbun, een van de grootste kranten van het land. In het boek Tokyo Vice deelt hij zijn ervaringen over misdaadjournalistiek in Tokyo én hoe hij het aan de stok kreeg met de Yakuza; de beruchte Japanse maffia.

Gaijin in Japan

HBO Max heeft dat boek in serievorm gegoten, met Ansel Elgort (West Side Story) als Jake Adelstein. In de eerste aflevering zie je hoe hij tegen alle verwachtingen in een baantje scoort bij de Japanse krant. Ondanks het trage tempo van Tokyo Vice, is het een fascinerend kijkje in de Japanse cultuur. Veel Japanners zaten in de jaren 90 niet te wachten op vreemdelingen en het woord 'gaijin' (Japans voor buitenlander) wordt vaker naar Adelsteins hoofd gegooid dan z'n eigen voornaam.

Yakuzacomplot

Zijn eindredacteur Eimi (Rinko Kikuchi) en politie-inspecteur Hiroto (Ken Watanabe) zijn echter onder de indruk van Jake’s motivatie. Genoeg dat ze hem helpen in een onderzoek naar een woekeraarscomplot van de Tokyo Yakuza. Meerdere mensen zijn hierdoor al op gruwelijke wijze om het leven gekomen.

Tokyo Vice
© Eros Hoagland/HBO Max

Dieper in de onderwereld

Jake ontmoet tijdens z’n onderzoek de twee andere hoofdrolspelers Samantha (Rachel Keller) en Sato (Shô Kasamatsu). Samantha werkt in een hostess club als gastvrouw en probeert te ontsnappen uit het door Yakuza gedomineerde wereldje. Sato wordt als beginnend crimineel juist steeds dieper de onderwereld ingetrokken.

Briljante eerste aflevering

Met name de eerste aflevering is een beeldschone koortsdroom in het nachtleven van Tokyo. Die is dan ook geregisseerd door producer Michael Mann (Heat, Collateral, Miami Vice). De afleveringen daarna behouden het trage tempo, maar met name het regiewerk is veel meer standaard. Jammer! Mede daardoor weet Tokyo Vice niet altijd genoeg spanning te houden. Wie daarentegen interesse heeft in Japan en de Yakuza, en een goed misdaaddrama of journalistieke thriller zoekt, kan hier wekelijks klaar voor zitten.

Tokyo Vice
© James Lisle/HBO Max

Conclusie

De eerste aflevering van Tokyo Vice is briljant. Daarna neemt het een stapje terug, maar dat is niet genoeg om dit misdaaddrama af te raden. Het laat een duistere kant van Tokyo zien die even aantrekkelijk als schokkend is. De perfecte setting voor een misdaadserie.

De eerste 3 afleveringen van Tokyo Vice staan nu op HBO Max. Wekelijks verschijnen op donderdag 2 nieuwe afleveringen.

Nog meer HBO Max