Recensie The Staircase – Aardige duik in een waargebeurde moordzaak

The Staircase HBO
© HBO Max

We zijn al twintig jaar verder en we zijn er nog steeds niet uit: heeft Michael Peterson zijn vrouw van de trap geduwd of niet? Met The Staircase op HBO Max begint het speurwerk weer van vooraf aan.

Grote namen krijgen geen genoeg van de misdaad

Zolang de kijkers geen genoeg krijgen van ‘true crime drama’ blijven die series worden gemaakt - en blijft dit spul grote namen aantrekken. In het geval van de HBO Max-serie The Staircase zijn dat onder andere Colin Firth en Toni Colette in de hoofdrollen en de snoezige Sophie Turner (Sansa in Game of Thrones) en Odessa Young (binnenkort naast Firth in de bioscoopfilm Mothering Sunday) als twee van hun vijf kinderen.

Was het moord of een val van de trap?

Voor wie het toen in de media heeft gemist – of gewoon te jong was – even een ‘recap’; in 2001 werd romanschrijver Michael Peterson gearresteerd voor de moord op zijn vrouw Kathleen. Volgens hem was ze van de trap gevallen, maar daar wilde officier van justitie James Hardin Jr. niets van weten. Het hielp natuurlijk niet dat Peterson in zijn columns voor de plaatselijke krant altijd erg kritisch over Hardin was…

En daarna meteen door met de echte mensen!

Er zaten nog meer haken en ogen aan de zaak, maar het zou de pret bederven om dat hier al te gaan verklappen. Het is gelukkig geen spoiler om te zeggen dat een Franse filmploeg opduikt die het allemaal vastlegt. Wie na de acht afleveringen van The Staircase dus nog trek heeft in meer – of gewoon de echte personen wil horen en zien – kan terecht bij de maar liefst dertien afleveringen van de gelijknamige docu-serie op Netflix.

The Staircase HBO2
© HBO Max

Weer een familievader die van moord wordt verdacht

Bij de nagespeelde versie van The Staircase draait het net als in de HBO-serie The Undoing, om een op het oog keurige familievader, die wordt verdacht van moord en de kijker continu van gedachte doet veranderen over zijn schuldvraag. The Undoing was echter verzonnen, terwijl The Staircase is gebonden aan de feiten, zodat er vooral veel wordt gepraat. Het zou bijna saai worden als ze niet zo slim waren geweest er stevige acteurs in te zetten.

 

Colin Firth broeit weer onder de oppervlakte

Colin Firth kan als geen ander broeien onder de oppervlakte en liet in alles van de actiefilm Kingsman: The Secret Service tot de kostuumserie Pride & Prejudice zien dat hij meer is dan hij lijkt. Zou dat in The Staircase ook het geval zijn? De kijker is niet zozeer een detective als wel een dertiende jurylid; de feiten worden stapsgewijs onthuld en de serie laat zien hoe zowel de aanvallende als de verdedigende kant daar op reageert.

The Staircase HBO3
© HBO Max

Zelfs Schwarzenegger junior is te pruimen

Toni Colette weet als Kathleen ook steeds een andere kant van haar karakter te laten zien, zodat je zelfs bij haar begint te twijfelen over haar onschuld. Als als Patrick Schwarzenegger, die evenveel 'acteertalent' heeft als vader Arnold, dan ook nog te pruimen is als de jongste Peterson-zoon, weet je dat er achter de schermen van The Staircase stevig getalenteerde types aan het roer staan.

Conclusie

Ga niet spieken op Wikipedia! Duik acht afleveringen in de rechtszaak rond de dood van Kathleen Peterson, en kom er zelf stapje voor stapje achter wat er is gebeurd. Daarbij word je in The Staircase geholpen door de sterke acteurs, en tegengewerkt door ellenlange gesprekken, die de indruk wekken dat dit ook in minder afleveringen had gepast.

The Staircase is nu te zien op HBO Max. De eerste 3 afleveringen kan je nu kijken en elke donderdag wordt een nieuwe episode toegevoegd.

Wil je nog meer coole series zien op HBO Max? Check dan The Undoing, met Hugh Grant en Nicole Kidman of ons overzicht van wat verder te genieten valt bij HBO Max.

Luister ook onze podcast Bankplakkers, met kijktips en het laatste nieuws! Deze week bespreken we Gasoline Alley, Anna: Status en 365 Days: This Day. Ook te luisteren op Spotify en Apple Podcasts.