Recensie The Undoing – Nicole Kidman en Hugh Grant in topvorm

Nicole Kidman en Hugh Grant in The Undoing

De meeste series zitten vol moord en doodslag, maar een écht spannend moordmysterie is een stuk moeilijker te vinden. Gaat het Nicole Kidman en Hugh Grant wel lukken? Zij zijn in The Undoing allebei verdachten in een moordonderzoek.

Nicole Kidman speelt Grace Fraser en behoort samen met haar man Jonathan (Hugh Grant) en zoontje Henry (Noah Jupe) tot de New York elite. Zelf is ze een gerespecteerde therapeut, haar man een beroemde arts gespecialiseerd in kinderkanker en hun zoon zit op de duurste privéschool van de stad. Geen vuiltje aan de lucht dus. Totdat een schoolmoeder dood wordt gevonden in haar atelier, haar hoofd tot moes geslagen met een hamer. En de aanwijzingen geven aan dat de Frasers er iets mee te maken hebben…

De wereld van de New Yorkse elite

De eerste aflevering van The Undoing start wat traag om de wereld van de New Yorkse rijkelui mooi vorm te geven. Iedereen is druk met werken, overwerken, netwerken of doen alsof ze werken. De Frasers komen over als een vermoeid maar gelukkig gezin, niet perfect maar zeker sympathiek. Je voelt dat er onheil komt en dat gebeurt dan ook zodra de moord plaatsvindt. Maar vanaf aflevering 2 barst de bom pas echt los en rollen de skeletten uit de kast alsof het al Halloween is. Dat massagraf aan leugens wordt groter en groter totdat je bijna niet meer weet welk personage je nou moet toejuichen.

Geweldig acteerwerk

Het is superknap van The Undoing hoe je blijft gissen tot het einde wie de werkelijke moordenaar was. Bijna net zo knap als de casting: Nicole Kidman is executive producer van de HBO-serie, maar de rol van Grace is haar ook op het lijf geschreven. Haar achtergrond als therapeut maakt haar stoïcijns, maar ze is helemaal niet onder controle van de situatie. Kidman kan emotioneel fantastisch uithalen naar de politie en vooral haar man.

Recensie The Undoing – Nicole Kidman en Hugh Grant in topvorm

Eeuwige charmes

Hetzelfde geldt voor Hugh Grant die met zijn eeuwige charmes van Jonathan een heerlijke smeerlap maakt, die denkt dat hij met alles weg kan komen. De derde grote naam van The Undoing is Donald Sutherland als Grace’s steenrijke vader. Hij kan uitstekend de bezorgde ouder spelen, maar net zo snel terugveranderen naar President Snow van The Hunger Games. De rest van de supporting cast doet overigens niet onder voor deze zwaargewichten. Vooral Noma Dumezweni steelt in de tweede helft van The Undoing de show als de extreem geslepen advocaat van de Frasers.

Soms net een David Fincher thriller

Regisseur Susanne Bier wist met The Night Manager en Bird Box al het beste uit al haar acteurs te halen. Dat doet ze nu gewoon weer alsof het een eitje is. Op momenten doet The Undoing aan thrillers van David Fincher denken, zoals Gone Girl en The Girl With The Dragon Tattoo. Het is die kille, bijna smerige kijk op een moordonderzoek die The Undoing om te smullen maakt.

Recensie The Undoing – Nicole Kidman en Hugh Grant in topvorm

Conclusie

HBO levert weer een uitstekende miniserie af met The Undoing. Nicole Kidman en Hugh Grant zijn in topvorm, samen met de rest van de ijzersterke cast. Je blijft tot het eind gissen wie er nou de moordenaar is en wie er de slachtoffers zijn.

Recensie The Undoing – Nicole Kidman en Hugh Grant in topvorm

The Undoing is vanaf maandag 26 oktober te zien op Ziggo Movies & Series XL.