Recensie XO, Kitty – ‘Halverwege de onschuldige tienersoap wordt het bloedirritante hoofdpersoon best sympathiek’

Het vervelende kleine zusje uit de To All the Boys-filmreeks heeft haar eigen spin-off. In de romantische dramaserie XO, Kitty is zij weer net zo irritant, al zul je haar halverwege het seizoen alsnog in je armen sluiten.  

XO, Kitty
© Park Young-Sol/Netflix

In To All the Boys I’ve Loved Before schreef Lara Jean (Lana Condor) brieven aan haar crushes, zonder de bedoeling deze liefdesverklaringen ooit te versturen. Het was haar kleine zusje Kitty (Anna Cathcart) die alsnog alle briefjes op de post deed en voor heel wat chaos zorgde met haar ondoordachte actie. Alsof dat niet erg genoeg was, ging ze zich daarna uitgebreid bemoeien met het liefdesleven van haar grote zus. Het maakte Kitty allesbehalve sympathiek en juist deze irritante bemoeial heeft een eigen serie gekregen.

XO, Kitty begint met een samenvatting

In de eerste paar minuten van XO, Kitty is zij weer lekker onuitstaanbaar. Zonder het tegen haar vader te vertellen, heeft de tiener zich ingeschreven bij een internationale school in Zuid-Korea. Ze wil bij haar vriendje Dae (Choi Min-Young) zijn en hoopt tegelijkertijd meer te leren over haar overleden moeder, die ook op deze school heeft gezeten. In een uitgebreide presentatie vertelt ze dit aan haar vader én aan de kijker, die daardoor gelijk het plot snapt.

De tekst gaat verder onder de trailer van XO, Kitty

XO, Kitty doet een K-Drama na

Eenmaal in Zuid-Korea blijkt niets te zijn zoals zij dacht. Omdat Kitty haar Koreaanse roots amper kent, is de Amerikaanse meid al snel het buitenbeentje op school en Dae blijkt ook nog eens een vriendin te hebben. Hij date met de mooie, rijke Yuri (Gia Kim) en Kitty’s verrassingsbezoek komt op een heel slecht moment. Het leidt tot verschillende melodramatische verhaallijntjes die rechtstreeks uit een K-drama komen en de tienerserie wil ook iets te graag een Amerikaanse versie van een Koreaanse soap zijn.

De Netflix Original eindigt sterk

Dat maakt de eerste helft van het seizoen een lange zit. Pas wanneer je de diverse personages beter leert kennen en Kitty wat volwassener wordt, krijgt XO, Kitty een eigen smoel en wordt de tiener een stuk sympathieker. Na een aantal tegenslagen beseft zij eindelijk dat ze rekening moet houden met andere mensen en dat niet alles om haar draait. De serie volgt vanaf dat moment ook niet langer de voorspelbare verhaallijntjes en verrast uiteindelijk met een sterke finale, waarin Kitty veel leert over haar gevoelens en tot een verstandige conclusie komt.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

XO, Kitty
© Park Young-Sol/Netflix

Kitty wordt leuker, maar haar vriendje Dae niet

Terwijl Kitty alleen maar sympathieker wordt, gebeurt het tegenovergestelde met Dae. In iedere aflevering lijkt hij saaier te worden. De jongen zou de grote hunk van de Netflix Original moeten zijn, maar zelfs de leraren zijn aantrekkelijker en interessanter dan de suffe knul. Het is maar goed dat Kitty tegelijkertijd onderzoek doet naar haar moeder, want deze speurtocht houdt het tempo in de serie en zorgt voor een paar onverwachte plotwendingen.  

Conclusie

De irritante Kitty is geen voor de hand liggend personage om een serie over te maken. En in de eerste paar afleveringen werkt de bemoeial weer flink op de zenuwen, maar uiteindelijk groeit zij op geloofwaardige wijze als persoon en dat maakt de tienersoap een stuk beter te verteren. De charme van de To All the Boys-films wordt daarentegen op geen enkel moment gehaald, maar XO, Kitty kijkt wel lekker weg als onschuldig tussendoortje.

XO, Kitty is te zien op Netflix.

Meer van Netflix

XO, Kitty

XO, Kitty
Cast
Anna Cathcart, Choi Min-young, Gia Kim, Yunjin Kim