Versnippering Video On Demand: heeft iedereen straks 35 streaming-abonnementen?

Popcorn

Moeten we blij zijn met de opkomst van alle nieuwe streamingservices? Netflix, Amazon, Disney en Youtube vechten om onze aandacht, maar is dat eigenlijk wel relaxt?

Mede door het succes van Netflix zijn verschillende mediabedrijven zich eens flink achter de oren gaan krabbelen. Waarom beginnen we zélf geen ‘video on demand’-dienst, in plaats van Netflix boosten met onze films?

Zip-a-dee-doo-dah

Door de recent goedgekeurde fusie tussen Disney en Fox wordt deze kwestie een stuk prangender. Valt er voor de consument straks nog iets te kiezen?

De vraag of Deadpool door de Fox-deal in dezelfde film mag als The Simpsons is (heel!) belangrijk, maar niet het zwaartepunt. De invloed op streamingservices kan bijvoorbeeld enorm worden.

Disney heeft al aangekondigd dat het met een eigen Netflix-variant zal komen. Hierop zijn alle films en series van Disney waarschijnlijk te zien. De meeste Marvel- en Star Wars-films, maar ook de klassieke animatiefilms en tekenfilmseries. Schijnbaar wil Disney ook goedkopere pakketten introduceren, waarop bijvoorbeeld alleen de superhelden te kijken zijn.

Al deze verhalen verdwijnen dus van concurrerende streamingservices, zoals Netflix. De miljarden die dat bedrijf uitgeeft om pijlsnel nieuwe films en series te maken, komen waarschijnlijk (mede) hierdoor. Als iedereen zijn eigen films en series op z’n eigen kanaal zet, blijft er voor Netflix weinig over!

Hulu-hoep

Wat een beetje onderbelicht blijft is dat Disney door de overname van Fox ook 60% eigenaar is geworden van streamingservice Hulu. In Nederland is dit platform nog niet beschikbaar, maar daar kan binnenkort best verandering in komen.

Naar verluidt wil Disney haar jeugdfilms en -series op het nieuwe kanaal plaatsen, terwijl alles voor een ouder publiek (ergo: bijna alles van Fox) naar Hulu gaat. Door deze bizarre boost van het aanbod, wordt Hulu in één klap een grootmacht. Het bedrijf maakt vooralsnog geen winst, maar het steenrijke Disney kan wel een verliesje lijden als de concurrentie het daardoor lastig krijgt. 

De inkomstenbronnen van het bedrijf met de muis zijn bijvoorbeeld een stuk diverser dan die van Netflix. Daarnaast is het aanbod zó groot dat het geld al binnen kan lopen zonder dat men meteen veel hoeft te investeren in nieuwe films en series.

Lord Of The Rings

Hoewel andere bedrijven ook hard werken aan nieuwe streamingservices, is dat in één klap klein bier. Het ‘DC Universe’ van Warner Bros. en DC Comics (alle films en series over DC-stripfiguren) kan een niche vullen, maar kan nooit op tegen Disney/Hulu.

Amazon Prime Video kan daarentegen wél een erg grote speler worden, al was het maar omdat het geld daar tegen de plinten klotst. De prestigieuze Lord Of The Rings-serie die Amazon wil maken kost volgens experts al een miljard dollar, en dan moet de eerste aflevering nog uitgezonden worden.

Youtube doet leuke dingen op de betaalde versie (Youtube Red), zoals de Karate Kid-opvolger Cobra Kai. Toch kun je je afvragen of geproduceerde series en films de kracht zijn van een platform, wiens grootste ster een zijig krijsende Zweed is, en waar jongeren momenteel komen om Fortnite-video’s te checken. Youtube is in principe een gratis platform, en dan is het lastig om je gebruikers ineens te laten betalen.

Niche-streamers

Naast de streamingdiensten waar een mix van verschillende soorten films en series te zien zijn, bestaan er inmiddels ook diensten voor maar één specifiek genre. Horrorfans kunnen bijvoorbeeld hun hart op met de websites Horrify en Fear Unlimited. Als je een echte horrorfanaat bent is dit misschien wel de oplossing voor jou!

Allebei de services adverteren het beste van het beste te hebben voor de griezelliefhebbers uit de Benelux. Ze hebben een veel breder aanbod aan horror en thrillers dan de geijkte diensten. Aangezien de enge films vaak niet meer uitkomen op dvd nadat ze uit de bioscoop verdwijnen, kan je ze moeilijker nog een keer bekijken. Als je een film hebt gemist in de bioscoop omdat je het grote scherm toch niet aandurfde, kan je ze alsnog bekijken via deze verzamelplaats voor griezelfilms. 

En nu?

Voor de consument snijdt het mes aan twee kanten. Enerzijds kun je een abonnement opzeggen wanneer je wil, en overstappen naar een andere service. Dat alle Marvel-, DC- en Star Wars-films bijvoorbeeld gegroepeerd worden is best handig! Behalve als je The Avengers én Batman leuk vindt... Daarnaast kan de grotere concurrentie resulteren in lagere prijzen. Op de langere termijn kan het erg slecht nieuws zijn voor kleinere aanbieders, zoals bijvoorbeeld Videoland, dat voor grote series vaak aangewezen is op andere aanbieders.

Zitten jullie te wachten op een versplinterd stream-aanbod? Je betaalt alleen voor wat je interessant vindt, maar straks heb je zeven verschillende abonnementen lopen!