Het is rond: Disney sluit miljardendeal met 21st Century Fox

Door Redactie
Het is rond: Disney sluit miljardendeal met 21st Century Fox

Goed nieuws voor de Marvel-fans. Walt Disney heeft een miljardendeal gesloten met 21st Century Fox. Het Amerikaanse entertainmentbedrijf neemt voor ruim 52 miljard dollar de studio- en televisieproductietak van het concern over.

The Good

Dit betekend dat Disney de rechten in handen heeft van nagenoeg alle Marvel-helden, waaronder de X-Men en The Fantastic Four. Alleen Sony en Universal hebben nog een aandeel in Spider-Man en The Hulk. Het zou zomaar eens kunnen dat er heel snel een aantal X-Men gaan opduiken in de MCU.

Eén ding zien wij in ieder geval wel zitten! Deadpool die Thanos verbaal het nakijken geeft? Kom maar door.

The Bad

Houd wel even een slag om de arm, want het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Met de overname is Disney weer een stapje dichterbij één grote media-monopolie. Hoe meer studio’s Disney bezit, hoe meer zeggenschap ze hebben over het filmaanbod. Het is de vraag of Disney dezelfde risico’s zal nemen als 20th Century Fox (de filmtak van 21st) met titels als Logan of Deadpool. Over het algemeen stralen ze een kindvriendelijk imago uit en dit soort ‘volwassen’ superheldenfilms passen niet in dit plaatje. 

Ook hier plaatsen we een kanttekening bij: Disney was jarenlang eigenaar van het bedrijf Miramax, die bijvoorbeeld een groot aantal Tarantino-films heeft geproduceerd. De conclusie? We moeten het allemaal maar afwachten.

Overname

Geruchten over een akkoord tussen de twee deden al enige tijd de ronde, maar zowel Disney als Fox wilde daar nooit echt op reageren. Disney krijgt nu onder meer de controle over de filmstudio's van Fox, het Britse Sky, Star India en Amerikaanse kabelzenders als FX en National Geographic. Fox News en Fox Sports worden niet verkocht.