Verborgen Parel: The Americans – ‘In tegenstelling tot de meeste series wordt ieder seizoen van deze spionagethriller beter en beter’

Stééds meer films en series. Bij stééds meer streamingdiensten. Wat moet je in hemelsnaam nu weer gaan kijken? Veronica Superguide wijst je de weg naar verborgen parels die je echt gezien moet hebben. Dit keer tipt recensent Ruben Praster de thrillerserie The Americans.

The Americans
© FX

Het is altijd balen wanneer je aan een toffe serie begint, die ieder seizoen slechter en slechter wordt. Ik ben daarom altijd op mijn hoede wanneer ik zie dat een serie meer dan drie seizoenen heeft, want meestal gaat het fout bij het derde seizoen. The Americans is een uitzondering op die regel. In tegenstelling tot de meeste series wordt deze spionagethriller alleen maar beter en beter.

De Amerikaanse droom

De serie speelt zich af in de jaren tachtig en draait om het Amerikaanse koppel Philip (Matthew Rhys) en Elizabeth (Keri Russell) Jennings. Ze hebben twee lieve kids en runnen een succesvol reisbureau. Op het oog zijn zij een doodnormaal echtpaar en dat is precies de bedoeling. Hun hele bestaan is één grote undercoveroperatie. De twee zijn eigenlijk Russische spionnen die een leven hebben opgebouwd in Amerika om geheime missies uit te kunnen voeren.

De tekst gaat verder onder de trailer

Top Secret

Die geheime missies zijn geen James Bond-achtige avonturen vol explosies en schietpartijen. Er valt zo nu en dan wel een dode, maar Philip en Elizabeth houden zich vooral bezig met het stelen van staatsgevaarlijke geheimen. Ze doen zich voor als iemand anders, sluiten vriendschap met een kwetsbaar persoon en via dit slachtoffer krijgen zij toegang tot top secret informatie. Dat is niet zonder consequenties en The Americans brengt die gevolgen heel goed in beeld.

Spion met een nepleven

Om aan een bron binnen de FBI te komen, legt Philip contact met secretaresse Martha (Alison Wright). Hij maakt misbruik van haar eenzaamheid en het doet gewoon pijn om te zien hoe de lieve vrouw steeds meer in de ban raakt van Philips leugens. Je weet dat dit nooit goed kan gaan en ook Philip begint steeds meer last van zijn geweten te krijgen. Het werk knaagt aan hem, maar er is ook geen ontsnappen aan. Want hij is en blijft een Russische spion met een nepleven.

Echt gebeurd

Elizabeth heeft minder last van haar schuldgevoel. Zij is de gedreven topspion en dat botst regelmatig met Philip. Elizabeth heeft ook hele andere ideeën over de toekomst van hun kinderen en dit zorgt voor een extra lading drama. Daardoor gaat The Americans veel meer over het leven van een spion dan hun spannende activiteiten. Bedenker Joe Weisberg heeft zelf voor de CIA gewerkt en gebruikte zijn eigen ervaringen en verhalen van collega’s als inspiratiebron.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

The Americans
© FX

Echte Russen

Een ander groot pluspunt aan de serie is dat de Russen ook daadwerkelijk gespeeld worden door acteurs met een Russische achtergrond! Ik vind het steeds vaker lachwekkend wanneer een Britse acteur wordt ingehuurd om de slechte Rus te spelen. Hun foute accentjes doen mij denken aan Bond-villains en ik kan er alleen maar om grinniken. The Americans maakt die fout niet en talenten als Costa Ronin, Lev Gorn en Annet Mahendru krijgen de kans om te schitteren in gelaagde rollen, want in deze serie zijn de Russen geen karikaturen. Het zijn serieuze professionals die hun best doen om het politieke spel zo goed mogelijk te spelen. Al draait The Americans uiteindelijk om de twee uitstekende hoofdrolspelers, die tijdens het maken van de serie verliefd werden en trouwden. 

In de ban van The Americans

Ik ben geen bingewatcher, maar ik heb The Americans verslonden. Ik heb ook expres zo lang mogelijk gewacht om te beginnen aan het laatste seizoen, want ik wilde niet dat het verhaal afgelopen zou zijn. Dat heb ik zelden bij een serie met zes seizoenen en ondanks mijn volle kijklijst ben ik van plan om The Americans weer helemaal opnieuw te kijken, want ik ben nog steeds in de ban van Philip en Elizabeth.   

The Americans is te zien op Disney+.

Krijg je geen genoeg van de twee hoofdrolspelers? Keri Russell is ook fenomenaal in The Diplomat en Matthew Rhys is weer hypnotiserend goed in Perry Mason.

Meer Verborgen Parels